Tilaa
Testit

Pikatesti: Patron suojakäsineet – Rautakaupan ajohanskat

Kumipintaiset suojakäsineet osoittautuivat päteviksi avoveneen käsittelyyn todella kylmässä ajokelissä.

27.11.2020

Kirjoittajaja kuvat pasi nuutinen

Veneily on vähäistä todella kylmissä keleissä, mutta sellaisia päiviä osuu myös keväälle ja joskus jopa keskelle kesää.

Käsien lämpiminä pitämiseen ei siis pitäisi tarvita muuta, kuin niiden eristäminen viilentäviltä elementeiltä, vedeltä ja viimalta. Yhtenäisellä kumilla saadaan ehdottoman pitävä pinta, toisin kuin saumatuilla kalvoilla tai neopreenillä. Siten veneilijän kumihansikas voisi olla niin ohut, että se olisi kätevämpi käyttää kuin topatut korvikkeet (lasketteluhanskat) tai edes varsinaiset veneilykäsineet.

Tätä teoriaa kokeilimme talven aikana, vaikka ajokelit sinänsä olivat vuodenaikaan nähden lämpimiä. Avoveneen käsittelyharjoitus myrskyjen jälkimainingeissa 6–8 asteen kelissä piti tosin veren kiertämässä tavallista uistelua paremmin, mutta myös vaati herkempää tuntumaa hallintalaitteisiin. Kun harjoitukseen lisättiin pari ylimääräistä laiturikäyntiä, myös hanskojen toimivuus köysien, luukkujen ja varusteiden käsittelyssä saatiin kokeiltua.

Ensin voi todeta, että teoria piti kutinsa. Kun hanskojen sisään ei vuoda tai puhalla mitään, terveet kädet tarkenevat hyvin tuossa lämmössä. Sitten tarkennetaan: kunhan se märkä kumivuoraus tosiaan pysyy irti kämmenestä. Siksi hansikkaassa pitää olla reilu leikkaus ja sen varsinainen kangas riittävän tukevaa. Nyt kokeillussa työhansikkaassa on, aiemmin ns. tiskihansikas on juuri tuon takia reputtanut saman testin.

Nitriilikumin tahmeuden takia rattia ei voi liu’uttaa sormien välissä, mikä tuntuu aluksi kiusalliselta.

Puuvillaisia, suojakumiin dipattuja työhansikkaita on rautakauppojen hyllyillä pitkät rivit. Veneilyyn pitää hakea mallia, jossa kumitus ulottuu myös käden selkäpuolelle ja mahdollisimman pitkälle. Testaamamme Patron on IKH-ketjun mallistoa ja tarkoitettu mm. kemian teollisuuden käyttöön.

Se on hansikas, ei rukkanen, joten sormikytkimiä pystyy operoimaan.

Nitriilikumi on nahkeaa. Veneilyssä miellyttäisi luistavampi ote, mutta tähän tottui hetkessä. Kädensuu on rukkasmaisen leveä ja siitä käy veto, jos ajotakin hihansuu ei ole tarpeeksi pullea. Siinäpä ne Patronin heikot puolet oikeastaan ovatkin.

Ratista ja kaukohallintalaitteesta sai hyvät otteet ja kaikkia kytkimiä saattoi käyttää. Vain plotterin kosketusnäyttö vaati paljasta sormea, mutta Patron oli juuri riittävän jäykkä, että sen saattoi sujauttaa kädestä pois ja takaisin pelkkien hampaiden avulla.

Kiinnitysköysien koilimisessa ja knaapeille laitossa ei ollut ongelmia. Luukkujen lukot sai auki ja kiinni hanskat käsissä. Jopa kuorivaatteiden vetskarit, tarranauhat ja nepparit toimivat ilman käsien paljastamista. Solmuja tekee vaivatta 10 millimetrin köysiin.

Kymppimillin kiinnitysköysi taittui knaapille vaivatta ja auttavasti solmuihinkin.

Siimojen, kameroiden ja muiden hienouksien kohdalla rajat tulevat vastaan. Silloin ollaan kuitenkin vaiheessa, jossa kyse on tarkemmin kunkin omasta harrastuksesta. Itse veneilyn vaatimat manööverit – tavaroiden lastaamisen ja purkamisen, irrottautumisen ja kiinnittymisen, tehokkaan ja turvallisen ajosuorituksen – pystyy kuitenkin hoitamaan yhdet ja samat hansikkaat koko ajan käsissä, sormia likaamatta tai kastelematta.

Hinnaltaan hansikkaat ovat yksi halvimmista näkemistäni veneilytarvikkeista ikinä. Siksi nippu sellaisia eri kokoisina on ihan suositeltava hankinta avoveneeseen, jolla tavataan veneillä pitkiä kausia. Ne sopivat myös hyvin vierasvaroiksi.

Pikatesti on julkaistu Vene-lehden numerossa 5/2020

 

 

Lue myös nämä

X