Tilaa
Testit

Pikatesti: Kaari Loimu -plasmasytytin – Liekitön sytytin

Plasmasytytin korvaa tulitikut ja kaasu-sytyttimet, mutta ahkerassa käytössä plasmakaari tarvitsee lisävirtaa.

23.12.2019

KirjoittajaMarko Lysmä

KuvaajaAnton Reenpää/Otavamedia

Käteviä Kaari-plasmasytyttimiä on kolmeen käyttötarkoitukseen, mutta käyttöä voi tarpeen mukaan soveltaa paljon tilanteen ja tarpeiden mukaan.

Kaari Loimu -plasmasytytin on kolmesta uutuusmallista ehkä parhaiten veneilyyn ja retkeilyyn sopiva malli. Loimun mattapintaisesta ja kämmeneen istuvasta varresta saa kätevän otteen, ja se sallii sytyttämisen missä asennossa tahansa.

Plasmasytyttimellä sytytettävä kohta tai materiaali kohdistetaan elektrodien väliin, jolloin kuumuus sytyttää paperipalan, kiehisen tai kaasun palamaan. Palavan butaanin tai bensiinin sijasta plasmasytyttimessä ei ole liekkiä lainkaan. Liekin tilalla on elektronisesti luotu tulikuuma noin tuhatasteinen plasmakaari, jonka sytytyskunto pysyy päällä myös todella hankalissa luonnonolosuhteissa.

Kun tavallista liekkiä on hankala käsitellä ylösalaisin, plasmasytyttimen ristikkäisen kaksoisplasmakaaren kanssa vastaavaa ongelmaa ei tule. Loimun suojattu elektroninen sähköpesä auttaa myös syttymistä hankalammissa luonnonolosuhteissa.

Kaksi muuta mallia Soihtu ja Roihu ovat yleiskäytössä hankalampia. Pitkävartinen Soihtu soveltuu kynttilän tai tulipesän sytytykseen ja Roihu on perinteinen metallikuorinen Zippo, joka toimii parhaiten savukkeen sytyttymiseen. Tässä tapauksessa liekkiä ei tarvitse edes suojata, sillä tuisku ei sähköistä liekkiä tuiverra.

Plasmasytytintä käytettäessä syntyy ainoastaan ohut tinnittävä ääni, joka on itse asiassa hyvä merkki toimivuudesta erikoisen värikkään mutta hyvin pienen plasmakaaren lisäksi.

Loimu-malli läpäisi hyvin pikatestin toisensa jälkeen. Liekin korvaava sähisevä ja suojassa sijaitseva plasmavyöhyke ei sammu, vaikka siihen puhaltaa täysillä keuhkot tyhjiksi ja laittaa hiustenkuivaimen myrskyn verrokiksi testaamaan toimivuutta. Vesikylvystä plasma myös tokenee, kunhan vyöhykepesä tyhjennetään vedestä. Kylmätestissä, jossa sytkäri laitettiin kuudeksi tunniksi -18 asteeseen, sytytin oli vain hetken toimintakyvytön. Useasta pudotuksesta parista metristä maahan ei ollut haittaa, eikä rajumpi testirunnominen ollut tarpeen.

Veneilijä voi Loimuun luottaa, mutta pieni varoituksen tarve kelvolliseen tuotteeseen liittyy.

Toimiakseen plasmasytytin on ladattava tietokoneen tai muun virtalähteen USB-liitännän kautta, sillä sytytyksissä virta tulee litium-ioni-akusta. Puolentoista tunnin lataus takaa noin sata sytytyskertaa. Yhtämittainen plasmakaaren paloaika on noin kymmenen sekuntia, jolloin laite kytkee plasman pois päältä.

Lisätiedot Kaarilighters

Pikatesti on julkaistu Vene-lehdessä 4/2018

Lue myös nämä

X