Tilaa
Huolto

Pikatesti: Hätäpaikkausmassa Robship Stay Afloat – Parempi rauhassa kuin pulassa

Hätäpaikkausmassa on ihan kelvollisesti toimivaa tavaraa, mutta paremmin se täyttäisi lupauksensa ilman hätää.

02.04.2019

KirjoittajaPasi Nuutinen

KuvaajaKarel Kakko

Vaikka sanonnan mukaan tosimies ei manuaaleja lueskele, ehkäpä hän voi taipua selaamaan ohjevideoita YouTubesta. Etenkin tuotteissa, joiden käyttötarkoitukseksi mainostetaan hätätilanteita, joissa aprikoiva ihmettely on liian hidas tapa oikeiden otteiden selvittelyyn.

Sellainen tuote on Robship Stay A­float -hätäpaikkausmassa, vaikka pakkauksen kyljessä on hätätilanteisiin esimerkillisen yksiselitteiseksi tiivistetty käyttöohje. Poista kansi, työnnä massa ulos purkista, paina se vuotokohtaan. Siinä se, periaatteessa.

Sille voi virnuilla tai olla virnuilematta, että ohjeen vieressä on vastuuvapauslauseke: ”Emme takaa, että tuote tiivistää vuodon täysin…valmistaja ei ota minkäänlaista vastuuta tuotteen käytöstä…”

Moinen lauseke on ihan ymmärrettävä, kun tuotetta saattaa käyttää kuka vain. Mutta kun mainoksissa esiintyy isoja luksusjahteja ja tuotteella tukitaan lennokkaasti valtoimenaan suihkuavia läpivientejä, antaa valmistaja kyllä ihan itse tuotteestaan liioitellun pätevän mielikuvan.

Robship Stay Afloat massan 0,45 kg myyntipakkaus on liian pieni oikean hädän tullen.

Sillä vaikka Stay Afloat tosiaan testissämme piti vettä vuotokohdan paikkana kiitettävästi, hätään se sopii vain, jos hätä tulee aika tarkasti tietynlaisena. Me loimme hätämme itse. Löimme kirveellä yksikuorisen lasikuituveneen pohjaan halkeaman, joka jäljitteli kivilleajon jälkeä.

Ensimmäinen ongelma oli purkin avaaminen. Se vaati työkalua, näppivoimat eivät riittäneet edes hanskat kädessä. Myös massan saaminen ulos purkista olisi kaivannut vaikka puukkoa sormien avuksi. Kiinteydeltään se on kuin liian kylmää voita, eikä se todellakaan putkahtanut purkista mallikuvan mukaisesti pohjaa painamalla.

Kun massan viimein sai vuotokohtaan, se pysäytti vuodon tehokkaasti. Sen läpi ei vettä tihkunut lainkaan, ja kun möykkyä levitti laajemmalle, myös ohivuodot loppuivat. Tarttuminen käytön jäljiltä likaiseen gelcoat-pintaan oli odotettua parempaa. Tosin halkeama oli niin hyvin esillä, että massan levittäminen ja painaminen oli oikeaa hätätilannetta luultavasti helpompaa.

Mitä paksumman paikan tekee, sitä paremmin se tiivistää. Likaiseen, maalattuun kuitupintaan se tarttui hyvin.

Massa on kuin jäykkää toffeeta. Levitys onnistuu sormin, mutta purkista kaivamisessa puukko auttaisi.

Massa myös säilytti tiiveytensä yön yli kelluneessa veneessä. Silti ohjeen huomautus tiivistyksen väliaikaisuudesta kannattaa huomioida. Mitä ohuempi kerros oli, sitä helpommin se lähti liukumaan ja irtoamaan lasikuidusta kädellä koeteltaessa.

Mainosvideoissa Stay Afloatilla tukitaan etenkin läpivientejä, joista letku on irronnut. Siihen käyttöön se sopii varmasti parhaiten. Silloin yksinkertaisesti tökätään koko purkki sellaisenaan vuodon päälle. Perinteisesti sama asia hoidetaan puisilla kiilatulpilla, joita jokaisesta matkaveneestä tuleekin löytyä lajitelma eri kokoisia.

Massaa voi ajatella eräänlaisena “yhden koon tulppana”, jolla lisäksi voi tukkia pieniä halkeamia tai muita vuotoja, jotka eivät ole pyöreitä muodoltaan. Sellaisena se on suositeltava lisävaruste veneeseen – mutta oikeisiin pohjarikkoihin se on liian hidas ja pakkauskooltaan (0,45 kg) liian pieni. Rakoon sullottavaa kangastavaraa pitää yhä löytyä käden ulottuvilta.

Lue myös nämä

X