Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Testit

Pikatesti: Genofix-purjekahva – Tukeva ote haruksesta

Yksinkertaisen nokkela apukahva auttaa veneeseen nousua sitä paremmin, mitä pienemmästä purresta on kyse.

17.12.2019

Kirjoittajaja kuvat Pasi Nuutinen

Kuten hyvät keksinnöt yleensä, myös Genofix-purjekahva vaikuttaa itsestään selvältä sitten, kun sen ensimmäisen kerran näkee. Irrotettava kahva keulaharuksen rullapurjeen ympärillä helpottaa veneeseen nousua keulasta ja samalla varmistaa purjeen pysymistä kiltisti rullalla.

Se on tunnettua, että veneiden kiinnittäminen keula rantaan päin on tyypillisen pohjoismainen tapa. Ei se kuitenkaan kovin tuntematonta ole maailmallakaan, joten luulisi vastaavia tuotteita löytyvän ulkomaisista verkkokaupoista tukuittain. Eipä vain löydy, vaan kotimainen innovaatio näyttää hallitsevan yksin markkinaa. Onnittelut siitä.

Tarkalleen ottaen kokeiltavaksi saamamme Genofix edustaa jo tuotteen toista sukupolvea. Se koostuu tukevasta muovisesta, lievästi karhennetusta kädensijasta sekä siihen ruuveilla kiinnitetystä, kourumaisesta muovilevystä. Uudessa mallissa muovilevy on aiempaa hieman kapeampi ja kiertojäykempi. Kiinnitys rullapurjeen ympärille tapahtuu nyt kuten ennenkin kahdella nailonliinalla ja pikalukoilla. Niin helppoa, että pakkauksesta puuttuvaa käyttöohjetta ei kaipaa.

Kuten kokemus osoittaa, laiturityypillä on väliä kulun helppouteen. Luonnonrantaan aniharvoin edes pääsee muuten kuin keula edellä ja vesirajassa märkänä kiiluville kiville astuva todella kaipaa tukevia kädensijoja. Kiinteä, veneen korkuinen laituri on rantautujalle helpoin. Nykyisin yleisimmäksi tyypiksi noussut matala ponttonilaituri on edellisten välimailla.

Kokeilimme Genofixiä tavallisella pursiseuran ponttonilaiturilla eri kokoisiin purjeveneisiin. Nopeasti havaitsimme, että kahvan käyttökelpoisuuteen vaikuttaa eniten juuri keulakannen korkeus laiturista. Vasta toiseksi merkitsee se, kuinka kaukana keulasta rullalaite haruksineen sijaitsee.

Mitä korkeampi keula, sitä alemmaksi harukseen Genofix pitää kiinnittää, jota sitä tosiaan pystyy kahvana käyttämään. Mutta mitä alempana haruksessa kahva on, sitä huonommin se sitoo purjerullaa paikoilleen. Jälkimmäinen käyttötarkoitus toki onkin Genofixille pelkkä sivutoimi, mutta on hyvä huomata, ettei purjetta kannata sen varaan jättää: normaaleja varmistuksia se ei korvaa.

Isommissa matkaveneissä Genofix alkoi vetäytyä jo niin kauas keulasta ja jäädä kaiteiden taakse, ettei siitä ainakaan ensimmäistä käsiotetta tavoita. Toisen kyllä, ja se saattaa monesti olla ihan yhtä tarpeen.

Matalakeulaisissa, noin 30-jalkaisissa pursissa Genofix toimi luontevasti. Se sai tukevan otteen purjerullasta ja asettui juuri oikeaan kohtaan veneeseen pyrkivän kättä varten. Kun tästä kokoluokasta pienempään päin myös keulakaiteet ovat usein melko matalia, lisäkahvaa osaa arvostaa.

Totuuden nimissä on sanottava, että vastaavien tuotteiden puute markkinoilta voi johtua siitäkin, ettei ongelma sittenkään ole kovin suuri. Eipä toisaalta ole hintakaan kamala. Kukin voi parhaiten kohdaltaan muistella, kuinka usein on joutunut kurkottamaan rullattua purjetta kädensijaksi veneeseensä noustessa. Jos muistoja on liikaa tai ne jäivät mieleen kovin hankalina, saattaa Genofix olla rahansa arvoinen apuväline.


Genofix-purjekahva

Hinta 52 €

Lisätiedot sähköpostilla genofix.sailhandles@gmail.com

Veneen suositus

 

X