Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Testit

Pikatesti: Ecomat 2000 Select -venelämmitin – Pieni, kätevä ja hiljainen

Pieni ja kevyt Ecomat on helppo sijoittaa veneeseen, mutta sen käyttöön tarvitaan maasähkö. Etenkin laitteen hiljaisuus miellytti.

18.07.2020

KirjoittajaArja Kangasniemi

Kuvaajaarja kangasniemi, anton reenpää/otavamedia

Ensimmäisenä Ecomat 2000 -lämmittimessä kiinnitti huomion pieni koko, hiljaisuus ja hauska, retromainen ulkonäkö. Tuotetiedot valaisivat, että laite toimii keraamisilla elementeillä, joten lämmitin ei kuumene liikaa ja Ecomatia voi käyttää turvallisesti myös yöllä. Laitteen virta katkeaa, jos se kaatuu.

Lämmittimessä on termostaatti, jonka tarkoitus on pitää lämpötila tasaisena. Ecomatin tuuletin on kuulalaakeroitu. Laite puhdistaa jonkin verran sisäilmaa ja siinä on vaihdettava suodatin. Suodatin kannattaa tarkistaa silloin tällöin, sillä likainen suodatin alentaa lämmitystehoa.

Ecomat 2000 -lämmittimestä on saatavana kolme eri mallia, joista Select on parhaiten varusteltu. Siinä on muiden muassa elektroninen termostaatti ja kolme lämmitystehoa. Käyttötarpeen mukaan laitteesta voi valita plus- tai hiljaisen asetuksen. Plus-asetus sopii nopeaan lämmitykseen ja hiljainen asetus esimerkiksi yölämmitykseen.

Kokeilimme Ecomatia veneen lämmityksessä kevään ja syksyn viileillä säillä 38-jalkaisessa purjeveneessä. Lämmitettävä tila oli noin 50 m³. Ecomat oli lattialla portaiden edessä. Laitetta oli helppo käyttää, mutta asetukset vaativat alussa hieman opiskelua, koska Ecomat 2000:n Select-mallissa on useampi valintakytkin. Laitteen maksimiteho vaatii lähes 10 ampeerin virran, joten virran riittävyys ja sulakkeen koko kannattaa varmistaa ennen maksimitehon käyttöä.

Ensin kokeilimme, saako Ecomatilla nostettua veneen sisälämpötilan +15 asteesta +22 asteeseen, kun ulkoilman lämpötila oli +14°C ja veden +12°C. Pistimme laitteen täysteholle, joka on 1800 wattia. Veneen lämpötila nousi puolessa tunnissa +20°C:een, johon se jäi.

Tunnin päästä käänsimme tehon 750 wattiin. Ecomat oli päällä puolitoista tuntia, mutta veneen lämpötila ei saavuttanut asettamaamme +22°C:ta. Tuotetietojen mukaan Ecomat lämmittää jopa 60–80 kuutiometrin tilan, mutta lämpöeristämättömässä veneessä lämmittimen teho ei riittänyt tähän viileällä säällä.

Testasimme myös, miten hyvin Ecomat pitää lämmön yllä, kun veneen sisälämpötila alkaa laskea auringon laskiessa. Kun veden ja ulkoilman lämpötilat olivat noin +15°C, Ecomatin hiljainen teho riitti pitämään lämmön noin 20-asteisena yön yli. Huomasimme kuitenkin, että kylmä tuuli viilensi veneen sisälämpötilaa yllättävän paljon.

Ecomat 2000 on laadukkaan ja jämäkän oloinen laite, joka on helppo sijoittaa veneeseen. Sitä oli kätevä liikutella pienissä tiloissa. Ääni oli maksimitehollakin hiljainen, tosin ei niin hiljainen kuin veneen omassa lämmityslaitteessa. Kun tehon ei tarvitse olla täysillä, sen voi laittaa hiljaiseen moodiin.

Miinusta Ecomatissa on, että lämpö ei jakaannu tasaisesti, koska lämpö tulee vain yhdestä pisteestä. Lisäksi lämmitin kierrättää sisäilmaa eikä puhalla veneeseen raitista ilmaa, kuten monet kiinteät venelämmittimet.

Ecomatia voi käyttää pakkasvahtina, jolloin laite pitää veneen lämmön +5 asteessa. Lämpimällä säällä laite toimii tuulettimena. Veneen lisäksi Ecomatia suositellaan mökki-, asuntoauto- ja asuntovaunukäyttöön.

X