Tilaa
Testit

Pikatesti: Anchor Line -astiasarja – Kallistelua sietävä

Kevyt, kestävä ja liukuesteillä varustettu astiasto sopii mainiosti veneeseen. Veden varaan ja heitto-pussiksi jouduttuaan astiat eivät kestä ihan kaikkea.

12.11.2020

Kirjoittajaarja kangasniemi

Kuvaajaarja kangasniemi, valmistaja

Veneastiastomakuja on monia: toiset tykkäävät vesilläkin käyttää posliini- tai lasiastioita, toiset suosivat kestävää muovia.

Otimme testattavaksi Anchor Line -melamiiniastioita. Ne eivät kolise keikkuvassa veneessä, vaikka heiluvat kaapissa. Melamiini kestää posliinia paremmin, vaikka kaappi aukeaisi ja astiat putoaisivat lattialle. Testiastiat voi myös pestä koneessa.

Kokeilimme 20-osaista astiasarjaa ensin pari kuukautta matkaveneilyssä. Sarjaan kuuluu neljä isoa ja pientä lautasta, jälkiruokakulhoa, korvallista mukia ja juomalasia. Tämä setti riitti pienelle miehistölle kaikkeen tarvittavaan käyttöön. Astiat olivat sopivan kokoisia, etenkin pidin reilun kokoisista jälkiruokakupeista, jotka käyvät myös keittokulhoiksi.

Astiaston valkoinen, posliinia jäljittelevä, kova ja kiiltävä muovipinta on hyvän näköinen ja ankkuri-köysikuvio astioiden reunassa tyylikäs.

Parin kuukauden testin aikana valkoinen pysyi puhtaana. En huomannut naarmuja, jollen syynännyt niitä tarkasti kirkkaassa valossa. Vaikka yhdeltä lautaselta syötiin terävää pihviveistä käyttäen ja toiselta tylsää veistä käyttäen, ero naarmujen määrässä ja syvyydessä oli pieni.

Setin juomalasit ovat läpinäkyvät. Niiden yläosa on leveä, millä on ehkä haettu vakautta. Mutta lasin alaosa on selvästi yläosaa kapeampi ja leveysero toi laseihin huteruutta. Lasit eivät mahtuneet veneemme lasitelineisiin ja omassa kädessäni lasi tuntui liian isolta. Isompikätinen mieheni ei moittinut lasien leveyttä.

Ihmettelimme, että laseissa ei ole liukuestettä kuten muissa sarjan astioissa. Liukuesteelliset astiat pysyivät paikallaan sekä pinottuna kaapissa että pöydällä, vaikka vene oli kallellaan. Tietysti pöydällä täysinäisiä kuppeja täytyy kovassa kallistuksessa pitää silmällä. Yhdestä lautasesta liukueste irtosi pari kertaa, mutta se oli helppo laittaa paikalleen.

 

Pikatesti ei kuitenkaan osoittanut, miten pitkään kitka säilyy liukuesteessä; aiemmissa astioissamme liukueste kovettui parin veneilykauden jälkeen ja menetti pitävyyden.

Testasimme, miten isossa kallistuskulmassa liukuesteelliset lautaset ja mukit pysyvät pystyssä sitloodan tiikkipöydällä ja salongin puupöydällä. Kun astia oli pesty muutaman kerran, pito parani.

Liukuesteellinen lautanen lähti liikkeelle noin 45 asteen kallistuksessa ja liukuesteellinen muki alkoi kallistua ja kaatua noin 25 asteessa. Liukuesteettömät astiat lähtivät liukumaan 12–20 asteen kallistuskulmassa. Nesteen lisääminen lasiin ja mukiin ei vaikuttanut olennaisesti siihen, miten paljon juoma-astiat kestivät kallistusta.

Käyttötestin jälkeen pistimme astiat kovemmalle koetukselle. Pudotin lautasen ja lasin kallioon ensin metrin korkeudelta, jolloin niihin tuli pieniä, enimmillään puolen senttimetrin pituisia lohkeamia. Se jälkeen paiskasin molemmat kallioon. Lautanen hajosi palasiksi, mutta lasi selvisi pienillä lohkeamilla.

Lopuksi testasin astioiden kelluvuutta. Lautanen pysyi veden pinnalla, jos se oli vaakatasossa tai sen päällä oli vain hieman vettä. Reuna edellä veteen jouduttuaan lautanen upposi saman tien.

Lasi upposi vasta, kun se täyttyi vedestä. Kokonaisuutena olimme mone testiosan jälkeen tyytyväisiä astiastoon – kunhan ne vain eivät joudu kiistakapuloiksi.

Pikatesti on julkaistu Vene-lehdessä 11/2020.

Katso videolta kuinka astiat kestivät kovaa käyttöä.

Lue myös nämä

X