Tilaa
Uutiset

Pietarsaaren seudulta toimitettiin vuonna 2021 ennätyksellinen määrä jahteja maailmalle

01.04.2022

Kirjoittajaveneen toimitus

Kuvaajabaltic yachts ja nautor

Pohjanmaan luksusluokan purjeveneiden valmistajien vientimenestys jatkuu. Pietarsaaren seudulta toimitettiin vuonna 2021 ennätyksellinen paljon jahteja maailmalle, kertoo Venealan Keskusliitto Finnboat. Veneiden arvo nousi lähes 200 miljoonaan euroon.

Suurin vientimarkkina oli Brittiläiset Neitsytsaaret kolmella purjeveneellä, joiden yhteisarvo oli 86 miljoonaa euroa. Toisella sijalla oli neljän purjeveneen ja 27 miljoonan euron arvolla Italia.

Malta oli purjeveneiden vientimarkkinoiden kolmannella sijalla yhden yli 22 miljoonan euron arvoisen veneen toimituksella.

Swan 98 on esitelty Vene-lehden Kuukauden vene -palstalla.

Baltic 68 Café Raser on esitelty Vene-lehden Kuukauden vene -palstalla.

Baltic 175 Pink Gin VI on esitelty Vene-lehdessä 12/2017.

Neitsytsaaret kakkossijalle

Kansainvälinen venekauppa oli vuonna 2021 kaikkiaan erittäin vahvassa vedossa ja veneiden kysyntä ylitti tarjonnan maailmanlaajuisesti. Tullitilaston mukaan Suomesta vietiin veneitä vuonna 2021 yli 440 miljoonalla eurolla. Veneitä vietiin yhteensä lähes 13 000 kappaletta kaikkiaan 47 maahan. Suomessa valmistetuista veneistä toimitettiin vientiin 76 prosenttia. Yritysten ilmoittama venealan koko vuoden vientilaskutus oli arvoltaan 518 miljoonaa euroa, josta veneviennin tarkka osuus oli 442 miljoonaa euroa.

Tärkeimmät vientimarkkinat ovat edelleen Ruotsi ja Norja, joskin Brittiläiset Neitsytsaaret nousivat viime vuonna kakkossijalle luksuspurjeveneiden ansiosta. Ruotsin viennin arvo oli jopa 26 prosentin kasvussa ja markkinalle vietiinkin yli 6000 venettä. Myös Norjan vienti oli poikkeuksellisen vahvassa 21 prosentin kasvussa.

Venäjän-kauppa ei kokonaisuutena ole Suomen venealalle merkittävä, mutta on ollut kasvussa viime vuosina, kun luottamus markkinaan vielä oli hiljalleen palautumassa ennen Ukrainan sotaa. Venäjän 16 miljoonan euron viennistä lähes kaksi kolmasosaa muodostui vesijettien jälleenviennistä, mutta markkinalle vietiin myös 5 miljoonan euron arvosta moottoriveneitä ja lisäksi moottoreita ja venealan tarvikkeita.

© Finnboat

Lue myös nämä

X