Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Uutiset

Pertti Duncker kuollut

02.12.2009

Kirjoittajaheikki juuri-oja

Kuva: Jendrek Prusak

Suomen yksi tunnetuimmista veneilijöistä, ensimmäisenä suomalaisena Etelämantereelle purjehtinut toimittaja ja kirjailija Pertti Duncker on kuollut. Hän oli kuollessaan 68-vuotias. Pertti Duncker syntyi vuonna 1941 Helsingissä.

”Katkeruus, kostonhimo, viha, mustasukkaisuus, usko, unelma, intohimo tai rakkaus saa ihmisen uskomattomiin tekoihin ja saavutuksiin, ja vain ihmisen.”

Oheinen sitaatti Pertti Dunckerin verkkosivuilta kuvastaa hänen ajatusmaailmaansa. ”Pera” kirjoitti myös: ”Löydän väylän tai teen sen”.

Duncker innostui veneistä vasta 30-vuotiaana Kisahallin venemessuilla vuonna 1971. Ammattitaitoisena metallimiehenä hän päätti rakentaa veneen itse. Ensimmäinen hahmotelma mallista syntyi jalalla kotipihan hiekkaan piirtäen. 11-metrinen Merivuokko valmistui vuonna 1975. Haaveena oli päästä Trinidad & Tobagoon, josta Duncker oli kuullut Helsingin Olympialaisissa vuonna 1952.

Trinidad ja Tobagon matka toteutui vuosina 1981–82. Olisi liioiteltua arvioida, että Dunckerin veneilytaidot olisivat olleet matkan haastavuuden tasolla. Mutta juuri tästä syntyi Dunckerin esimerkki kaikille pitkiä merimatkoja suunnitteleville: ongelmat ratkaistaan, kun ne tulevat vastaan. Etukäteen niitä on turha murehtia.

Maailman ympäri Duncker purjehti 1990–96. Etelämantereelle Merivuokko rantautui 1992. Kolmas pitkä matka suuntautui Amazonille 2001–02. Matkoista Duncker kirjoitti kuusi kirjaa.

Pertti Duncker oli Vene-lehden pitkäaikainen avustaja. Dunckerin värikäs ja suora kirjoitustyyli – sekä matkoilla sattuneet monet hankaluudet – olivat lukijoiden mieleen. Harvan suomalaisen kirjoittajan tekstit ovat vanginneet lukijoita lehden tai kirjan ääreen yhtä tehokkaasti.

 

Lue myös nämä

X