Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Perheen ensimmäinen matkapursi, Dufour 325 Grand’Large vai Hanse 325?

14.08.2011

KirjoittajaKiti Westerback

Ari Inkinen

Vertailimme kahta kehityskaarensa loppusuoralla olevaa alle kymmenmetristä purtta, joita kumpaakin on valmistettu jo vuosia. Veneissä kiinnosti etenkin niiden asuttavuus ja soveltuvuus perheen ensimmäiseksi matkapurreksi.

Dufour suurempi

Dufour 325

Dufour on mitoiltaan hieman suurempi kuin Hanse ja sen huomaa, kun laskeutuu kajuuttaan.

Dufourissa on suurempi seisomakorkeus. Hansen salongin etuosassa ja portaikon kohdalla katossa on seisomakorkeutta lisäävät upotukset, mutta muualla on matalampaa.

Dufourin salonki on perinteinen. Sohvien pituus riittää nukkumiseen. Klaffipöytä on suuri ja sen jalassa on kätevät pullolokero, hylly ja vetolaatikko.

Hanse 325

Hansen pöytä on pienempi, mutta myös siinä on hyllykkö pulloja varten. Pöytä on liikuteltavissa eteen ja taakse, joten sohvalle pääsee esteettä.

Ranskalaisveneessä on suomalaisille merikartoille riittävän suuri karttapöytä, Hansessa vaatimattoman kokoinen sivupöytä sohvan päädyssä, jolle kuitenkin mahtuu suomalainen karttasarja.

Molempien veneiden penttereissä on kardanoitu, kaksiliekkinen liesi, yksi pesuallas ja avattava tuuletusikkuna. Dufourissa lisäpisteitä toi lieden edessä oleva suojakaari. Dufourissa on myös merivesipumppu vakiona ja kylmäkoneisto sisältyy perushintaan. Työtasot ovat lujaa Coriania.

Kummassakin veneessä on hyvän kokoinen toiletti. Toileteissa on suihku ja suihkuveden poistopumppu sekä ovi perässä olevaan säilytystilaan.

Päämittojen erot näkyvät makuutiloissa. Dufourin makuukajuutat ovat Hansea väljemmät ja niissä on hyvät eteiset. Dufourin keulavuode on selkeästi suurempi kuin Hansen, jossa kolmiovuode joudutaan täydentämään välilevyllä.

Ranskalaisveneen peräkajuutassakin parivuode on väljempi kuin Hansessa, jossa vuoteen keskiosa on sekä matala että lyhyt. Myös eteinen on ahtaampi kuin Dufourissa

Tuuletus on Dufourissa hoidettu paremmin.

Yleisilmeiltään veneiden asumistilat ovat siistit ja viimeistelytaso on hyvä.

Hansen T-muotoinen avotila on suunniteltu rattiohjausta varten. Dufourin istuinkaukalossa on tavanomaiset täyspitkät penkit, ja se toimitetaan vakiona pinnaohjauksella.

Peräpenkit ovat avattavia ja molemmissa veneissä on pieni uimataso. Dufourissa on alas käännettävät uimatikkaat, Hansessa ne ovat irralliset ja hätätilanteessa haettava säilytyslaatikosta.

Tasaväkistä merellä

Koepurjehdimme veneet Airistolla alkukesän heikkotuulisena päivänä. Länsituuli puhalsi vaihtelevasti 4-6 m/s ja tässä kelissä veneet vaikuttivat suorituskyvyltään hyvin tasavertaisilta.

Hansen etu oli äärimmäisen yksinkertainen käsiteltävyys. Dufourissa suhteellisen suuren genuan sisään kelaaminen on ajoitettava oikein, jotta vauhti säilyy läpi koko vastakäännöksen.

Dufourin isopurjeen säätäminen vaatii gastin apua, mutta Hansea on helppo purjehtia yksin.

Peräsintuntuman kohdalla Hanse otti pisteet, koska ohjaaminen oli kevyttä.

Veneiden purjeenkantokykyä tämä keli ei asettanut koetukselle.

Voittaja asuttavampi ja viihtyisämpi

Vertailun voittajaa on vaikea nimetä, koska veneet ovat ominaisuuksiltaan ja suorituskyvyltään hyvin tasavertaisia.

Dufour 325 on kokoonsa nähden erittäin tilava ja asuttava matkapursi, joka sopii vaikka perheen ensiveneeksi. Takilointi on vähän vanhanaikainen, mutta purjehdusominaisuudet ovat kohdallaan.

Hanse 325:n lähtöhinta on edullinen. Itsejalustuvalla fokalla varustettuna sitä on erittäin helppo purjehtia jopa pienellä miehistöllä. Makuutilat ovat hieman ahtaat, mutta kuitenkin riittävät myös matkapurjehdukseen.

Vaikka modernimpi Hanse on ehkä monipuolisempi kokonaisuus, valikoitui voittajaksi lopulta Dufour. Testissä painotettiin enemmän asuttavuutta ja viihtyvyyttä kuin purjehdusominaisuuksia.

Hansen helppo purjehdittavuus ja edullinen hinta tekevät siitä kuitenkin hyvin vahvan haastajan.

Tekniset tiedot

Dufour 325 Grand’Large Hanse 325
Pituus 9,85 m 9,55 m
Leveys 3,40 m 3,30 m
Syväys 1,85 m 1,84 m
Uppouma 4700 kg 5200 kg
Isopurje 26,3 m&³2; 28,5 m&³2;
Genua 27,8 m&³2;
Fokka 23,3 m&³2; 22,9 m&³2;
Spinaakkeri 71,3 m&³2; 77,1 m&³2;
Apumoottori Volvo Penta D1-20 Volvo Penta D1-20
CE-luokitus A (valtameri) A (valtameri)
Hinta vakiovarustein 109 500 euroa 74 800 euroa
Suunnittelija Umberto Felci Judel & Vrolijk
Valmistaja Dufour Yachts, Ranska Hanse Yachts AG, Saksa
Päämyyjä Marisail Oy, Turku
www.marisail.fi
Sarlin Marine, Helsinki
www.sarlinmarine.fi
Merella Oy, Turku
www.merella.fi

Teksti: Kari Wilén
Kuvat: Ari Inkinen
Testiavustus: Tom Finell

Tiivistelmä Vene-lehden 8/2011 jutusta
X