Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Uutiset

Pelastusvene Vesijärven miehistö vuoden meripelastaja 2012

01.03.2013

KirjoittajaKiti Westerback

Olli Kesäniemi 

Suomen Meripelastusseura nimitti vuoden 2012 meripelastajaksi lahtelaisen pelastusvene Vesijärven miehistön.

Miehistöön kuuluvat aluksen päällikkö Esa Kesäniemi sekä Mikko Kaaronen ja Antti Pesu. Nuoret meripelastajat ovat kaikki 21-vuotiaita ja he ovat olleet mukana toiminnassa muutaman vuoden. Kesäniemi opiskelee sähkötekniikan diplomi-insinööriksi, Kaaronen sairaanhoitajaksi ja Pesu tradenomiksi.

Miehistö pelasti neljä veden varaan joutunutta miestä Sysmässä 25. elokuuta.

Normikaatuminen

PV Vesijärvi oli juuri saapunut illan hämärtyessä Sysmän satamaan, kun miehistö huomasi neljän nuoren miehen olevan soutuveneellä liikkeellä ilman pelastusliivejä noin 50 metrin päässä sataman aallonmurtajasta. Päihtyneeltä vaikuttavat miehet alkoivat vaihtaa veneessä paikkoja, ja vene kaatui. Kaikki neljä onnistuivat pitämään nurin olevan veneen reunasta kiinni ja pysyivät pinnalla.

Vesijärvi lähti laiturista välittömästi ja miehistö nosti veden varaan joutuneet pelastusalukseen. Laiturista lähdön kellonajaksi kirjattiin 21.37, jolloin oli jo pimeää.

Kastumisella ja muutamilla omaisuuden menetyksillä selvinneet miehet kertoivat lähteneensä lähellä olevalta mökiltä. Kävi myös ilmi, että yksi heistä oli uimataidoton. Vesijärvi vei miehet ja heidän soutuveneensä takaisin mökille.

– Vene kaatui sen verran lähellä satamaa, että todennäköisesti ainakin joku miehistä olisi yrittänyt uida rantaan, ellei apu olisi tullut nopeasti. Matka olisi kuitenkin melko varmasti ollut liian pitkä päihtyneenä ja vaatteet päällä uitavaksi, arvioi Vesijärven päällikkö Esa Kesäniemi.

Liivit päällä ja selvin päin

Kesäniemi muistuttaa, että pelastusliivejä kannattaa käyttää aina vesillä ollessa.

– Liiveistä ei ole hyötyä, jos ne ovat jossain laatikossa tai jääneet kotiin. Myöskään alkoholi ei sovellu vesille, ei edes soutuveneellä liikuttaessa.

Vapaaehtoisilta apua tuhansille

Kaikki Meripelastusseuran alusten miehistöissä toimivat ovat vapaaehtoisia, jotka eivät saa mitään taloudellista korvausta työstään. Seura on vuodesta 1992 lähtien palkinnut vuosittain ansioituneen vapaaehtoisen meripelastajan tai miehistön Vuoden meripelastaja -nimityksellä.

Seura on auttanut tuhansia veneilijöitä. Viime vuonna vapaaehtoiset meripelastajat suorittivat vesillämme 1213 eriasteista pelastus- ja avunantotehtävää, joissa apua sai 2395 ihmistä ja 1017 alusta. Lahden järvipelastajat oli seuran eniten tehtäviä suorittanut yhdistys (93).

Lisätietoja

Lähde: Suomen Meripelastusseura
Kuva: Olli Kesäniemi

X