Tilaa
Jutut

Pelastus suojakotelossa

LifeSaver on hevosenkenkä-pelastusrengas, joka täyttyy paukkuliivin tavoin automaattisesti veteen joutuessaan.

20.05.2016

KirjoittajaMarko Lysmä

KuvaajaKari Hautala/Otavamedia

Perinteinen pelastusrengas on historiaa. Hammar LifeSaver on Ruotsissa kehitetty, kaasutäytteinen pelastusrengas, joka täyttyneenä on kuin mikä tahansa hevosenkengän muotoinen pelastusrengas, mutta käyttöä se odottaa muovisessa suojakotelossa.

Hyvin erottuva keltainen muovikotelo mahdollistaa varusteen kiinnittämisen kätevästi ja siististi veneeseen erillisellä pidikesarjalla. Pelastusrengas vie kotelossa vähemmän tilaa kuin perinteinen rengas tai hevosenkenkä. LifeSaver on helppo irrottaa pidikkeestä ja se on välittömästi valmis heitettäväksi.

LifeSaver on kehitetty yhteistyössä Ruotsin meripelastusseuran (Svenska Sjöräddningssällskapet) kanssa. Tavoitteena on ollut luoda pelastusrengas, jossa ei olisi vanhojen pelastusrenkaiden puutteita, esimerkiksi huonoa heitettävyyttä vastatuuleen. Ruotsin meripelastusseura käyttää LifeSaveriä meripelastustyössä.

Helsingin Mäkelänrinteen uimahallin hyppyaltaassa ei päästy lähellekään hätätilanteessa venettä mahdollisesti heiluttavaa aallokkoa, myrskytuulta, kylmää vettä ja huonoa näkyvyyttä. LifeSaverin toimintamekanismin käyttökelpoisuus ja luotettavuus tuli kuitenkin testattua.

Ovaalimuotoinen, vähän alle kilon painoinen kotelo on helppo heittää pitkälle ja tarkasti haluttuun paikkaan. Noin kuuden metrin päästä heitettynä LifeSaver osui tarkasti käden ulottuville.

LifeSaverin pudotessa veteen suojakotelo avautuu ja pelastusrengas automaattisesti täyttyy kelluntakuntoon muutamassa sekunnissa. Suojakotelo on kiinni pelastusrenkaassa liinalla ja se toimii eräänlaisena laahusankkurina, jotta pelastusrengas ei ajelehtisi karkuun.

On vaikea sanoa, mikä olisi tilanne tuulen puhaltaessa myrskylukemia; ajelehtisiko se suurentuvan tuulipinta-alan myötä ulottumattomiin? Ainakin LifeSaver pysyy heppoisia renkaita paremmin aloillaan.

Vedessä saan pelastusrenkaasta heti otteen ja kelluminen sen varassa sujuu ongelmitta. Uiminen potkimalla on myös helppoa. Keltainen pelastusrengas erottuu erittäin hyvin, mutta se voisi sisältää myös jonkinlaisen vilkkuvalon pimeää ajatellen.

Käytön jälkeen pelastusrengas tyhjennetään suukappaleen kautta, huuhdellaan makealla vedellä ja kuivataan. Pelastusrengas on jälleen toimintavalmis, kun siihen ruuvataan uusi laukaisin ja kaasupatruuna.

LifeSaverin säilytyksessä on huomioitava, että suojakotelon sisään ei pääse vettä. Laukaisimeen pääsevä vesi saattaa johtaa pelastusrenkaan turhaan täyttymiseen.

Hammer LifeSaverin hinta on 199 €

Tiedustelut: Maritim

Lue myös nämä

X