Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Päivämäärärajan ohittanut Ari Huusela näki maata ensimmäistä kertaa 8 viikkoon, ja reititysohjelma ilmoitti hänen saapuneen ”maailman laidalle”

11.01.2021

Kirjoittajaveneen toimitus

Kuvaajaari huusela

Yksinpurjehtija ja lentokapteeni Ari Huusela aloitti Vendée Globe -yksinpurjehduskilpailun 8.11. Tässä juttusarjassa seuraamme suomalaisen etenemistä 45 000 kilometrin merimatkalla maailman ympäri. Huusela on arvioinut matkan kestävän reilut sata vuorokautta.

Reaaliaikaisen kisatilanteen voit tarkistaa kilpailun kotisivuilta.


Yksinpurjehtija Ari Huusela on ohittanut niin sanotun päivämäärärajan purjehduksellaan maailman ympäri. Meriliikenteen päivämäärärajana käytetään 180° pituusastetta, jonka eri puolilla on eri päivämäärä ja viikonpäivä.

Marraskuussa startanneessa Vendée Globe -kilpailussa sijalla 26. purjehtiva suomalainen ohitti päivämäärärajan kello 07:07 Suomen aikaa. Alla olevassa kuvassa Huuselan taakse jäävät Antipodisaaret, jotka ovat saaneet nimensä siitä, että ne sijaitsevat täsmälleen toisella puolella maapalloa nollameridiaaniin nähden.

”Aurinko alkoi paistamaan, ja ensimmäistä kertaa reiluun kahdeksaan viikkoon näin maata. Ennen päivämäärärajan ylitystä ohitin Antipodisaaret muutaman merimailin päästä eteläpuolelta. Oli aivan mahtavan sykähdyttävä tunne nähdä nuo jylhät, korkeat saaret jyrkkine rantoineen. Paikka on asumaton ja melko kaukana kaikesta. Uuteen Seelantiin on noin 400 merimailia eli n. 700 km”, kertoo Huusela.

Huuselan seuraava etappi kilpailussa on Point Nemo, eli merellinen piste, joka sijaitsee kaikkein kauimpana mistä tahansa rannikosta.

”Oli hieman huolestuttavaa, että reititysohjelmani kertoi päivämäärärajan olevan ”the end of the world”. Rajan ylitettyäni käänsin huojentuneena kelloani vuorokaudella taaksepäin. Nyt on menossa jo kisan 61. päivä. Aika merellä on mennyt todella nopeasti. Eilisessä kansainvälisessä haastattelussa tulin ajatelleeksi, että vaikka lennän työkseni, en ole koskaan aikaisemmin ylittänyt päivämäärärajaa. Finnairin reiteille se ei osu. Itse asiassa odotan jo kovasti töihin pääsyä.”

Huusela ilmoitti ennen lähtöään tavoitteekseen päästä maaliin noin sadassa vuorokaudessa. Hän arvioi Point Nemon olevan reilun viikon merimatkan päässä. Sen jälkeen Kap Horn odottaa kahden ja puolen viikon päässä.

Suomalaiskipparin loppiaisviikkoon on mahtunut myös hänen merimatkansa toistaiseksi upein auringonlasku:

Torstaiaamuna Huusela kirjoitti saapuneensa edellisyönä reitittimen ennustamalle voimakkaan tuulen alueelle. Mies onnistui kuitenkin välttämään kovimmat tuulet, joista hän edellisessä päivityksessään kertoi olevansa huolissaan.

”Eilinen ilta oli upea. Yöllä alkoi keikutus, joka jatkuu ainakin ensi yöhön saakka. Tuulta sopivasti ennusteen mukaan 13–20 solmua, mutta suunnan piti olla vähän myötäisempi. Nyt sitten melko tiukalla kulmalla aallokkoa vasten pusketaan.”

Kilpailun kärjessä Yannkic Bestaven (Maître CoQ IV) pidensi kaulaansa perässään purjehtiviin Charlie Daliniin (Apivia) ja Thomas Ryuantiin (LinkedOut), mutta torstai-illasta alkaen hänen vauhtinsa on aavistuksen hidastunut kilpakumppaneihinsa nähden. Kärkiveneet ehtinevät maaliin Ranskan Les Sables d’Olonneen kahdessa viikossa.

 

Lue myös nämä

X