Tilaa
Jutut

Optimistijollien ja avomeripursien arvokisat käytiin Kyproksella

Kyproksella järjestettiin elo-syyskuussa kahdet arvokisat. Välimeren aalloilla kilpailivat sekä optarit että avomeripurret.

24.10.2018

KirjoittajaKari Wilén

Optimistijollat kisasivat Famagustan pursiseuran järjestämässä MM-regatassa sekä henkilökohtaisista että joukkuekohtaisista mitaleista. Pääkaupungin Limassolin hiekkarannalle ilmestyi peräti 264 jollaa 58 eri maasta. Vakuuttavia lukuja, kun otetaan huomioon, että useimmissa maissa ellei kaikissa MM-kisoihin kelpuutetaan nuoret purjehtijat vasta omien karsintojen kautta.

Suomen joukkueessa purjehtivat Simon Karlemo, Una ja Ebbe Heinilä, Sebastian Feodoroff ja Henrik Puolakka. Joukkuejohtajana toimi Sydneyn olympiakisoissa 470-luokassa purjehtinut Kristian Heinilä ja valmentajana Sam McKenzie.

Itse kisoista ei ole tihkunut paljoakaan tietoa, ei sen paremmin optimistijolla- kuin purjehtijaliitonkaan taholta. Lämmin sää helli purjehtijoita ja tuultakin riitti kunhan merituuli pääsi kehittymään. Purjehtijat oli jaettu neljään ryhmään ja kuuden karsintakilpailun jälkeen jatkettiin kulta-, hopea-, pronssi- ja smaragdilaivueisiin, joissa siis kilpaili jokaisessa 66 purjehtijaa.

Viiden finaalistartin jälkeen voittaja oli selvillä. Mestaruutta puolustanut italialainen Marco Gradoni voitti kaikki karsintalähtönsä ja jatkoi vielä kolmella maalipaukulla finaalipurjehduksissa. Hopeaa otti kolminkertainen USA:n mestari Stephan Baker ja pronssia thaimaalainen Panwa Boonnak. Paras tyttö oli 14:a purjehtinut espanjalainen Maria Perello.

Suomalaisittain regatta alkoi loistavasti kun tämän ja viime vuoden ranking-voittaja Simon Karlemo otti maalipaukun ensimmäisessä karsintakilpailussaan. Hän selvisi ainoana suomalaispurjehtijana kultafliittiin ja oli lopputuloksissa 44.

Hopeafliitissä Henrik Puolakka oli 47. Pronssifliitissä Sebastian Feodoroff 21., Ebbe Heinilä 41. ja Una Heinilä 50.

Suomen joukkue Optimistiluokan MM-kilpailuissa Kyproksella, vasemmalta Una Heinilä (BS), Ebbe Heinilä (BS), Simon Karlemo (ESF), Sebastian Feodoroff (BS/SaVK) ja Henrik Puolakka (HSK). © Pontus Karelmo

Joukkuekilpailussa suomalaiset selvisivät 16 parhaan joukkoon, mutta hävisivät jatkossa Thaimaan ja Perun joukkueille. Finaalissa Thaimaa voitti Italian. Maakohtaisessa pistetaulukossa Suomi päätyi 26. sijalle Thaimaan viedessä tässäkin taulukossa kärkisijan.

Sama pursiseura järjesti heti perään ORC-luokkien Euroopan mestaruudet, joihin osallistui ainoastaan kolmisenkymmentä avomeripurtta. Suomalaisia ei ollut mukana, mutta virolaiset miehistöt ottivat täyden potin kahdella osallistuvalla veneellä, eli voittivat molemmat luokat. Mati Seppin kipparoima modifioitu X-41 Technonicol voitti suurempien veneiden yhdistetyn AB-luokan ja Aivar Tuulbergin miehistö C-luokan Cossutti 37 –purrellaan Katariina II.

Lue myös nämä

X