Tilaa
Jutut

Onko tässä Hanko vai Välimeri? Merivesi Suomenlahdella hämmästyttävän kirkasta

Viikonloppuna merivesi Hangon edustalla oli hämmästyttävän kirkasta ja näytti aivan Välimeren sinisiltä laguuneilta, kertoo meteorologi Markus Mäntykannas.

25.05.2020

KirjoittajaMarkus Mäntykannas

Mökkeilin viikonloppuna liki puolen vuoden tauon jälkeen Hangon edustalla ja kiinnitin huomiota hämmästyttävän kirkkaaseen meriveteen. Hangon liepeillä merivesi näytti aivan Välimeren sinisiltä laguuneilta.

Maaliskuussa merivesi oli hyvin sameaa

Vielä pari kuukautta sitten tilanne oli aivan päinvastainen. Sateisen ja ennätysleudon talven jälkeen Suomen merialueisiin huuhtoutui runsaasti maa-ainesta ja fosforia, joiden myötä merivesi oli maaliskuussa sameaa. Huhtikuu toi kuitenkin positiivisen muutoksen tullessaan ja toukokuulle siirryttäessä merivesi on puhdistunut entisestään.

Kevättulvia ei tullut – merivesi puhdasta

Vähälumisen talven johdosta sulamisvesiä oli keväällä maan etelä- ja keskiosassa tavanomaista vähemmän. Jokien virtaamat jäivät pieniksi ja niiden kuljettama kiintoaines on laskeutunut meren pohjaan, sameuskin pieneni merkittävästi. Tämän johdosta merivesi on päässyt kirkastumaan: Suomenlahdella ja Saaristomerellä näin kirkasta merivettä ei olla paikoin nähty vuosiin.

Koronavirus vähentänyt päästöjä

Päästöt ovat vähentyneet koronaviruksen tuomien rajoitteiden myötä jopa yli 70-80 prosentilla sekä maalla että merellä. Ilmakehässä tämä on vähentänyt muun muassa hiilidioksidin ja typpidioksidin pitoisuuksia ja merialueillakin saasteiden määrä on pienentynyt laivaliikenteen vähetessä. Tälläkin voi olla merkitystä kirkkaaseen meriveteen.

Siitepöly ja sinilevä voivat muuttaa tilanteen

Jos kirkkaasta merivedestä haluaa nauttia, se kannattaisi tehdä nyt. Siitepöly tulee lähiviikkoina leijailemaan veden pinnalle eri puolilla maata ja myöhemmin kesällä mahdolliset sinileväesiintymät tekevät vedestä sameampaa.

Talven ja alkukevään aikana meriveteen ajautui runsaiden sateiden myötä runsaasti fosforia, minkä myötä sinileväkukinnot voivat äityä kesällä pahoiksi, jos sää on sinileväkehitykselle suotuisaa. Sinileväkukinnot käynnistyvät tyypillisesti heikkotuulisessa, aurinkoisessa ja lämpimässä säässä. Meriveden pintaveden lämpötilan tulisi mielellään olla lähellä 20 astetta. Tällä hetkellä se on vielä laajalti alle 10-asteista.

Lue myös nämä

X