Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Mainos

OIKEA LETKU ON OSA TURVALLISUUTTA

07.02.2020

KirjoittajaMAINOS: VETUS OY

Aivan äkkipäätään ei tule ajatelleeksi, että yksi veneilyturvallisuuden oleellinen tekijä ovat letkut. Aivan kaikissa veneissä ei letkuja ole, mutta siellä missä on, niiden merkitys on tärkeä.

Veneissä tulisi aina käyttää nimenomaiseen tarkoitukseen valmistettua letkua. Puutarhaletku on huono valinta mihin tahansa käyttöön veneessä.

Jokainen veneilijä varmaan ymmärtää, että polttoaineletkujen on oltava sertifioituja ja ehjiä. Niiden kuntoa kannattaa tarkkailla säännöllisesti.

Mutta polttoaineletkut eivät veneen ainoat tärkeät letkut, jotka on valittava huolella. Valitettavan usein jäähdytysvesiletkun materiaali on PVC. Ehkä siksi, että se on edullista ja moni kuvittelee läpinäkyvän letkun olevan turvallinen.

PVC:n sijaan tulisi käyttää erityistä raakavesiletkua ja raakavesisuodatinta. Suodattimen kirkkaan kannen läpi näkee, virtaako vesi. Samalla se puhdistaa vedestä suurimmat epäpuhtaudet. Suodattimen kautta on myös helppo lisätä pakkasneste talven varalle. Kaikki letkuthan eivät kestä glykolia.

Vetus FTR330M-sarjan raakavesisuodatin kestää jopa 8 baarin paineen, joten se voidaan asentaa myös vesilinjan alapuolelle.

Vetus septiletku

Vetus suodatin FTR330M

Oikein valittu pakoletku on taipuisa. Se on helppo asentaa vaivattomasti ilman liitoksia. Sen sijaan jäykkä letku vaatii monesti erillisiä kulmakappaleita, jotka puolestaan on kiinnitettävä letkunkiristimillä. tämä nostaa kustannuksia ja lisää epävarmuustekijöitä. Sanotaanhan, että “paras liitos on se, jota ei tarvinnut tehdä”.

Vetus-pakoletkujen taivutussäde on vain 1,5 – 2 kertaa letkun halkaisija. Tällöin hanhenkaula voidaan monessa tapauksessa tehdä suoraan pakoletkusta.

Pakoletku tulee säännöllisesti tarkastaa. Etenkin pakokäyrän jälkeen saattaa ajan mittaan esiintyä hapertumista, kun letku on kuumentunut. Vetus-pakoletkut ovat Loyds Register  sertifioituja.

Vetus jäähdytysvesiletku

Vetus pakoletku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Septiletkuihin pätee sama kuin pakoletkuun, PVC ei ole sopiva materiaali, sillä ajan mittaan kovettuessaan se menettää kaasutiiviytensä, ja kukapa haluaisi haistella veneessään jätevesitankin sisältöä.

Septijärjestelmän kohdalla on hyvä muistaa myös huohotinletku. Se ei ainoastaan tuo korvausilmaa tankkia tyhjennettäessä, se myös tuulettaa tankkia hallitusti. Letkun tulisi olla halkaisijaltaan vähintään 19 mm ja mahdollisimman lyhyt. Letkussa ei myöskään saa olla notkoa, johon vesi voisi tiivistyä vesilukoksi.

Vetus tarjoaa huohotinletkuun sopivia aktiivihiilisuodattimia, jotka vähentävät huohottimesta tulevan hajun lähes täydellisesti.

AMMATTILAISEN VINKKI:

Satsaa laadukkaisiin letkunkiristimiin, mieluiten rosterisiin.

www.vetus.fi

 

X