Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Jutut

Oceanis 37 – jokamiehen matkapursi

20.09.2010

KirjoittajaKiti Westerback

Oceanis 37

Oceanis 37 on selkeä ja yksinkertainen matkapursi, jossa asiat ovat kohdallaan. Vene ei herätä suuria tunteita, mutta se on sopiva peruspursi tämän kokoista matkavenettä kaipaavalle. Kokeilimme sen käyttäytymistä reippaassa kelissä.

Nyt koepurjehdittu Oceanis 37 ei ole tuliterä malli, mutta kokoluokassaan hyvin suosittu matkapursi. Bénéteaun koko Oceanis-mallisto alkaa 31-jalkaisesta ja kasvaa tasaisin askelin aina 54-jalkaiseen saakka, joten valinnan varaa on sekä koon että tilaratkaisujen suhteen.

Omistaja valitsi koepurjehdittuun veneeseen vain yhden peräkajuutan, vaikka avotilan alle olisi mahtunut kaksi. Toisen kajuutan sijaan hän sai suuren ulkosäilytystilan ja selkeästi väljemmän pesuhuoneen. Kyseessä ei varmastikaan ollut säästötoimi – toinen peräkajuutta maksaa vajaat 2 000 euroa lisää – vaan harkittu päätös tilan- ja käyttötarpeen mukaan.

Toinen valinta oli matalamman kölin ottaminen. Esitteen mukaan se on 1,65 metriä syvä, mutta veistämön ilmoituksen mukaan kulkusyväys on vain 1,4 metriä. Sillä pääsee jo lähes jokaiseen houkuttelevaan luonnonsatamaan. Vakiokölin syväys on 1,90 metriä.

Matala köli on 160 kg painavampi kuin syvä. Tällä veistämö varmistaa sen, että matalallakin kölillä varustettu vene on yhtä vakaa kuin vakiokölinen.

Punnitsimme jo viime syksynä vakiokölillä varustetun Oceanis 37:n. Kun elektronisen vaa’an näyttämästä lukemasta vähennettiin polttoaine- ja makeavesitankkien sisältöjen paino sekä satakunta kiloa asumis- ja muita varusteita, oli veneen paino hyvin lähellä esitteessä olevaa tietoa. Testivenettä emme päässeet punnitsemaan, mutta se on matalan kölin takia yllä mainitun erotuksen verran raskaampi. Tämä huomioitiin suorituskykyennusteissa.

Uppouma/pituus osamäärän mukaan Oceanis 37 on keskiraskas pursi, mutta kevyempi kuin esimerkiksi samantyyppinen matkavene Bavaria 37 Cruiser (172). Oceaniksen osamäärä on 161 ja vertailuveneiden keveimmillä, SwedeStar 370:lla ja Finngulf 37:lla, se on 158 ja 159.

Reiveillä merelle

Koepurjehdimme Oceaniksen ennen Helsingin Uivaa venenäyttelyä. Lämpötila oli vielä hyvin kesäinen, mutta itätuuli kauniissa säässä yllättävänkin kova. Merellä puhalsi 11-12 m/s tasaisesti ja Melkin ulkopuolella aallokko oli kasvamassa jyrkäksi.

Ajoimme ensin melutestit. Totesimme, ettei kipuraja 80 dB(A) ylittynyt täydellä kaasulla edes peräkajuutassa. Kiinteän kolmelapaisen potkurin työntämänä vene kulki reippaasti myös vastatuuleen.

Oceanis kulki pehmeästi ja miellyttävästi merenkäynnissä. Se kallistui rauhallisesti ja pysyi koko ajan hyvin perämiehen käsissä. Sivumyötäisellä vauhti nousi 8,2 solmuun.

Asialliset ulkotilat

Leveän istuinkaukalon penkeille mahtuu kolme henkeä puolelleen. Reunoilla on hyvä istua, koska keulapurjeen vinssit ovat takana perämiehen ulottuvilla. Saranoidun keskipenkin ansiosta leveälle uimatasolle on helppo päästä.

Kannella ja kajuutan katolla on tehokas karhennus, katolla myös pitkät puukaiteet. Rustien kohdalla sivukansilla on ahdasta, koska alavantit ovat tiellä.

Oceaniksessa on Z-Sparin kannella seisova takila, joka on tuettu kahdella leveällä saalinkiparilla. Mastoprofiili on suhteellisen solakka ja peräharus on jaettu kahdeksi osaksi, jotka saa kiinni tukevasti avotilan takanurkkiin. Näin vaijerit eivät ole tiellä kun uimatasolle mennessä.

Veistämöt ovat kukin tavallaan ratkoneet ongelmaa joka syntyy, kun kulkuaukon irtoluukut on sijoitettava johonkin. Bénéteau on saranoinut sulkuosan työntöluukkuun, jolloin irrallisista luukuista on päästy eroon. Systeemi toimii hyvin, kun luukun avaa ja sulkee ulkoa, mutta sisältä se on hankalampaa.

Oceanis 37 Oceanis 37

Kaksi huonetta ja keittiö

Sisällä on kaikissa tiloissa reilu seisomakorkeus. Yleisilme on valoisa, vaikka turkki on varsin tummaa, parkettimaista puuta.

Keulakajuutan kattoluukussa on veneen ainoa venttiili. Parivuoteen päädyssä on vetolaatikko ja eteisessä vaatekaappi. Kajuutassa on myös meikkipöydäksi kelpaava lipasto ja penkki, jossa on säilytyslaatikko. Myönteistä on myös se, että vaatekaapeissa on tuuletusritilät.

Peräkajuutassa nukutaan poikittain. Vuoteessa on riittävästi tilaa joka suuntaan. Peräpeilissä on avattava ikkuna ja tuuletusta varten kajuutassa on samanlaisia kolme lisää.

Keittiöstä emme löytäneet lainkaan vetolaatikoita, mutta kylläkin suuren, ovellisen jääkaapin. Työpöytään on upotettu tyhjenevä laatikko, jossa voi kuivata tiskiä. Pesualtaat ja roskakori ovat pöydän päädyssä olevassa kaapissa, josta myös löysimme ruokailuvälineille tarkoitetun vetolaatikon. Laskutilaa pentterissä on reilunlaisesti.

Oceanis 37 on mielestämme helppokäyttöinen, tyylikäs ja ajattoman näköinen matkapursi perheelle, joka käyttää venettä lomanviettoon eikä kilpailemiseen. Purjehdusominaisuudet ovat tasapainossa veneen käyttötarkoituksen kanssa.

Tekniset tiedot

Pituus 11,13 m
Vesilinja 10,40 m
Leveys 3,92 m
Syväys 1,40 m
Uppouma 6 515 kg
Painolasti 1 929 kg
Isopurje 34,8 m&³2;
Fokka 33,0 m&³2;
Genaakkeri 85,0 m&³2;
Maston korkeus 16,7 m
Apumoottori Yanmar 3YM30, 29 hv
CE-luokitus A (valtameri)
Hinta vakiovarustein 119 187 euroa
Suunnittelija Finot-Conq/Nauta Design
Valmistaja Chantiers Bénéteau
Valmistusmaa Ranska
Päämyyjä NautiKarlsson
Veneentekijäntie 10, 00210 Helsinki
puh. (09) 682 1012
www.nautikarlsson.fi

Teksti Kari Wilén
Kuvat Timo Utter
Testiavustus Tom Finell

Tiivistelmä Vene-lehden 9/2010 jutusta
X