Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Uutiset

Nuukailijan hälytinjärjestelmä

27.12.2011

KirjoittajaHeikki Juuri-Oja

Heikki Juuri-Oja

Elektroniset varashälytin- ja seurantajärjestelmät ovat yleistymässä veneissä, mutta ainakin toistaiseksi niille on yhteistä tyyris hinta. Tämä mielessämme suuntasimme mm. auto- ja veneilytarvikkeita myyvään tavarataloon.

Tavoitteena oli löytää mahdollisimman halpa, mutta tehokas pitkäkyntisenkarkotin. Nuukina miehinä asetimme hankintojen hintakatoksi 10 euroa.

Ostostemme loppusumma oli 9,17 euroa, josta 20 senttiä oli muovikassin osuus. Olimme ostaneet kolme tuotetta. Autopuolelta tuttu valehälytin eli vilkkuva punainen ledivalo, maksoi 2,99 euroa, magneettikytkimellä varustettu pienoishälytin 3,49 euroa ja pieni virtakytkin 2,49 euroa. Ja sitten asennustöihin.

Heikki Juuri-Oja

Pienoishälytin on kaksiosainen. Molemmissa on tarratausta. Hälytinosa kiinnitettiin purjeveneen liukuluukkuun ja magneettikytkin irto-oveen. Kun hälytin on kytketty päälle, pitää osien olla lähekkäin. Muutoin kolmella lR44-nappiparistolla varustettu summeri ujeltaa vimmatusti. Aivan laitteen vieressä äänen voimakkuus on 104 ja sisällä metrin päässä 94 desibeliä (A-asteikko). Kannella mitattiin 77-84 desibelin lukemia riippuen siitä, kuinka
paljon luukkua työnnettiin auki.

itsestään selvää on, että hiljaisuutta arvostavat varkaat vähintään pelästyvät summerin ääntä, ehkä jopa pakenevat paikalta. Toinen hälytyksen etu on, että mahdolliset veneessä yöpyjät heräävät meteliin. Esimerkiksi Tallinnassa on ollut tapauksia, joissa sisältä on kadonnut tavaraa yön aikana, kun miehistö on nukkunut.

Heikki Juuri-OjaPunainen vilkkuledi ei sekään ollut hassumpi investointi. Pohdimme, että esimerkiksi ovesta tai kattoluukusta veneen kannelle tilapäisesti työnnetty ledi voi parhaassa tapauksessa pelkällä vilkunnallaan pistää rikollisen epäröimään. viimeistään summerin rääkäisy saa varkaan luulemaan, että vene on sittenkin suojattu viimeistä huutoa olevalla hälytinjärjestelmällä.

Huom. Emme käyttäneet ostamaamme virtakytkintä. Liikuteltavissa oleva vilkku-led on arkikäytössä kätevämpi kuin kiinteästi asennettu. Emme myöskään liimanneet valehälyttimen mukana tulleita tarroja ikkunoihin, sillä niiden koomisuus söisi mielestämme koko ”järjestelmän” uskottavuuden.

Ostokset: Biltema Vantaa, www.biltema.fi

X