Tilaa
Jutut

Nord Stream Race: Itämeren pisimmässä avomerikisassa suomalaisvoitto

Suomalaispurjehtijoiden toinen avomerikisa-voitto oli tosiasia syyskuussa. Ensimmäinen oli Gotland Runt –voitto heinäkuussa ja nyt nuorisotiimimme näytti kyntensä Itämeren pisimmässä avomerikisassa Nord Stream Race.

30.09.2021

Kirjoittajakari wilén

KuvaajaMARINA SEMENOVA/NORD STREAM RACE 

Pietarin pursiseura St. Petersburg Yacht Club järjesti ensimmäisen Nord Stream Racen vuonna 2012, vuosi sen jälkeen kun Gazpromin ensimmäinen Itämeren maakaasuputki otettiin käyttöön. Tarkoitus oli purjehtija putkilinjaa pitkin, startit olivat joko Pietarissa tai Saksassa. Kisassa käytettiin Swan 60 –veneitä. Yritykset saada mukaan muita ORC-veneitä epäonnistuivat.

Vuonna 2017 kisa muuttui siten, että siihen kutsuttiin Venäjän, Suomen, Ruotsin, Tanskan ja Saksan kansalliset liigapurjehdusmestarit. Kytkös Suomeen säilyi siten, että nyt järjestäjät ottivat käyttöön Nautorin valmistamat uudet ClubSwan 50 -veneet.
Tällä kertaa suomalaiset lähtivät innolla mukaan kilpailuun. Suomen purjehdusliigan voitti viime syksynä nuori Esbo Segelföreningenin joukkue ja nyt se sai tilaisuuden kilpailla suuremmalla veneellä pitkässä avomerikisasarjassa. Ilmaiseksi ja täydellä ylläpidolla sekä viihdeohjelmalla.
Startti tapahtui syyskuun alussa Kielistä, josta muutaman ratakisan jälkeen lähdettiin 150 mailin taipaleelle kohti Kööpenhaminaa. Tuuli oli erittäin kevyt, starttia jouduttiin lykkäämään ja viiden veneen joukko pysyi tiiviinä Jyllandin pohjoiskärjen tuntumaan saakka, jossa ESF:n joukkue siirtyi lopullisesti johtoon ja voitti puolen mailin erolla Aarhus Sejlklubin tanskalaistiimiin.
Seuraavaksi oli vuorossa kisan pisin etappi Tukholmaan, 420 mailia, ja siinä suomalaiset eivät onnistuneet vaihtelevissa tuulissa yhtä hyvin, olivat ajoittain viimeisinä mutta nousivat maalissa neljäntenä. KSSS:n joukkue otti maalipaukun, ruotsalaisjoukkueessa purjehti myös olympiapronssimitalistimme Mikaela Wulff.Kolmannen osuuden startti Saltsjöbadenin edustalla oli dramaattinen kun tanskalaisvene 20 sekuntia ennen paukkua osui ruotsalaisveneeseen ja porasi keulapuominsa sen laitaan. Molempien joukkueiden kisa päättyi siihen ja laivue supistui kolmeen veneeseen. Helsinkiin purjehdittiin reippaassa tuulessa, voiton vei Venäjän joukkue Pietarin pursiseurasta noin 15 minuuttia ennen suomalaisia. Helsingissä purjehdittiin heti perään kolme viimeistä ratakisaa, joissa veneissä oli myös sponsorien ja median edustajia. Regatan ratakisaosion voitti St. Petersburg Yacht Club ja Esbo Segelförening sijoittui kolmanneksi.Viimeiselle 130 mailin legille lähdettiin reippaassa itätuulessa, Helsingin kasuunin ja Porkkalan kautta luovittiin maaliin Suursaaren koillispuolella. Suomalaiset vartioivat tiukasti yhteistuloksissa toisena olevaa venäläistiimiä, johti suuremman osan matkasta ja voittivat myös kisan vaativimman etapin, varmistaen samalla ensimmäisen suomalaisen kokonaisvoiton Nord Stream Racessa.

Voittajajoukkue oli nuori ja erittäin motivoitunut ja innostunut kun pääsi kokeilemaan taitojaan tällaisessa ”mini Volvo Ocean Racessa”. 20-vuotias perämies Lucas Karlemo ilmeisesti joukon kuopus ja molemmat naisgastit Sofia Toroi sekä Cecilia Sandman purjehtivat myös koko kisan. Tapahtuman suurin merkitys onkin siinä, että se tarjoaa nuorille kilpapurjehtijoille tilaisuuden kokea ja oppia jotain uutta, kisata joukkueena vaativissa olosuhteissa ja iloita yhdessä onnistuneista suorituksista.

 

Lue myös nämä

X