Tilaa
Uutiset

Navionicsin merikartoista puuttuu syvyystietoja

Plottereista ja mobiilisovelluksista on löytynyt ohjelmistovirhe.

04.10.2017

KirjoittajaTomi Peurakoski

Vene-lehden lukija otti yhteyttä toimitukseen syyskuun alussa, ja ihmetteli, miksi Navionicsin merikartassa ei näy väylien syvyystietoja.

Kävi ilmi, että näin todellakin on. Vene-lehden pyynnöstä Navionics alkoi tutkia asiaa. Tutkimuksessa selvisi, että Liikennevirastosta lähtee virallinen merikarttadata kyllä Navionicsille syvyyksineen, mutta Navionicsin mobiilisovelluksissa, web-sovelluksessa ja joissain plottereissa väylien syvyystiedot eivät näy. Navionicsin testissä selvisi, että esimerkiksi Raymarine A7 näyttää syvyystiedot, mutta esimerkiksi Navicon valmistamista Lowrancen, B&G:n ja Simradin karttaplottereista syvyystiedot puuttuvat. Näyttää siis siltä, että ainakin jotkut plotterimallit osaavat näyttää tiedot moitteetta, mutta joistain se puuttuu. Navionicsin mukaan kyseessä on plottereissa ja heidän omissa sovelluksissaan olevasta ohjelmistovirheestä, sillä saman karttatiedon sisältävä muistikortti osaa näyttää syvyyden joissain plottereissa ja joissain ei. Navionics painottaa, että virhe ei ole kartoissa sinänsä, vaan niitä käyttävissä sovelluksissa.

Navionics on lähettänyt kiireellisen korjauspyynnön Navicolle ohjelmiston korjaamiseksi. Navionics aloittaa kartoituksen myös muiden valmistajien kanssa löytääkseen vialliset ohjelmistot. ”Tätä asiaa viedään meillä eteenpäin nyt suurella tärkeydellä, sillä asia liittyy turvallisuuteen”, kertoo Navionicsin kehitysjohtaja Marcello Albanese.

Ympäri maailmaa viralliset valtiolliset merikartoista vastaavat virastot tarjoavat karttatietojansa niin kutsutussa S-57-muodossa merikarttasovelluksia tekeville yhtiöille.

Navionics on viimeisen kahden vuoden ajan ladannut viralliset vektorimuodossa olevat karttatiedot Liikennevirastolta täysin digitaalisesti S-57-muodossa. Albanese arvelee, että väylätietoa osoittava attribuutti eli määrittely on lisätty dataan sellaisella nimikkeellä, etteivät kaikki plotterit sitä löydä. Vielä ei ole tietoa siitä, miksi väylien syvyystieto näkyi aikaisemmissa versioissa, mutta nyt sitä ei enää näy. Merikarttaryhmän päällikkö Juha Tiihonen Liikennevirastosta vahvisti Vene-lehdelle, että mitään attribuuttimuutoksia ei ole karttoihin tehty.

On mahdollista, että kyse ei ole pelkästään Suomea koskevasta ongelmasta, vaan väylien syvyystiedon puute voi olla myös laajempi ongelma, jota Navionics selvittää parhaillaan.

Navionicsilta ei vielä osata sanoa, milloin heidän oma sovelluksensa tai netissä toimiva Navionics webapp saadaan päivitettyä näyttämään myös väylien syvyydet.

 

Lue myös nämä

X