Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Najad 355

29.09.2008

KirjoittajaVenelehti

Najad 355

on laatuvene pitkälle matkalle.

Katkaisu

Najad 355 on mittojaan suurempi matkapursi. Se on tukeva, laadukkaasti viimeistelty ja sopivassa määrin moderni muodoiltaan. Tilaa on yllättävän paljon sekä ulkona että varsinkin sisällä. Tällä veneellä uskaltaisi lähteä vaikka valtamerille.

Ensivaikutelma uudesta Najadista on, että se on kookas ollakseen 35-jalkainen. Varalaita on suhteellisen korkea ja kannelle astuessa vene tuntuu todella tukevalta. Avotilan suojana on tyylikäs tuulilasi ja korkea kuomu. Runko on, korkeasta varalaidasta huolimatta, urheilullisen näköinen. Keula on ylväs ja keulaosan linjat solakat. Perä on leveä ja kantava, ja rungon pääkaari U-muotoinen.

Kävimme koepurjehduksella veneen kotivesillä Bromarvissa, jossa edellisenä päivänä puhaltanutta voimakasta myrskyä seurasi tyven. Tuulta oli maksimissaan 3 m/s pohjoisesta, mutta siitä huolimatta gps näytti parhaimmillaan yli kolmea solmua. Vene tuntui raskaalta, mutta kun se kerran oli päässyt vauhtiin, eteni se myös pienellä tuulella.

Elokuun loppupuolella sain uuden tilaisuuden kokeilla Najadia, nyt Espoon edustalla reippaassa 7-8 m/s koillistuulessa ja kaatosateessa. Tämä reissu antoi jo paremman käsityksen veneen purjehdusominaisuuksista. Najad tuntui eloisalta, liikkeissään jopa yllättävän vikkelältä. Peräsintuntuma oli hyvä ja luovilla ratissa oli selkeää painetta, jonka ansiosta oikea nousukulma on helppo löytää. Najad nousi hyvin tuuleen ja luovinopeudeksi arvioin hieman yli kuusi solmua.

Avotilaan mahtuu kipparin lisäksi kolme henkeä kummallekin sivupenkille ja selkänojat ovat korkeat. Ratti on suuri ja peräpenkeiltä näkee ohjata. Najadissa on katolla seisova Seldénin kaksisaalinkinen osatakila, jossa peräharusta säädetään mekaanisella kiristimellä. Nostimet, reivit ja säätököydet on kerätty avotilan takaosaan.

Najad 355:n asumistilat on suunniteltu neljää henkeä varten. Sekä keula- että peräkajuutassa on tilava tuplavuode, mutta salongin sohvat eivät ole ihan tarpeeksi pitkiä aikuiselle. Ruokapöydän ääreen mahtuu hieman tiivistämällä viisi henkeä. Sisustus on hienosti viimeistelty ja rakennettu pääosin afrikkalaisesta mahongista. Ilmeeltään sisustus on yhdistelmä pohjoismaista perinteisyyttä ja keskieurooppalaista trendikkyyttä.

Tekniset tiedot

Pituus 10,90 m
Vesilinja 9,58 m
Leveys 3,40 m
Syväys 1,90 m
Uppouma 6 900 kg
Painolasti 2 500 kg
Isopurje 36,7 m&³2;
Genua 27,1 m&³2;
Fokka 36,6 m&³2;
Spinaakkeri 94,2 m&³2;
Maston korkeus 16,5 m
Apumoottori Volvo Penta D1-30
Suunnittelija judel/vrolijk & co
Valmistaja Najadvarvet AB
Valmistusmaa Ruotsi
Päämyyjä NautiKarlsson Oy
Helsinki, www.nautikarlsson.fi

Teksti: Kari Wilén
Kuvat: Ari Inkinen ja Timo Utter

Tiivistelmä Vene-lehdessä 9/08 julkaistusta koepurjehduksesta.

X