Tilaa
Mainos

Näe ja tule nähdyksi AIS-lähettimellä

AIS (Automatic Identification System) on viime vuosina levinnyt voimakkaasti myös huviveneisiin, vaikka se alun perin kehitettiinkin lähinnä kauppa-alusten käyttöön. AIS:a käytetään ensisijaisesti yhteentörmäysten välttämiseen, mutta nykyisin huvivenekäyttöön suunnitellut laitteet pystyvät moneen muuhunkin, mm. ankkurivahdiksi ja MOB-hälyttimeksi.

01.04.2018

KirjoittajaMaritim

Alusten navigoidessa merellä, muiden ympäristössä olevien laivojen ja veneiden tunnistaminen ja liikkeiden seuranta on tärkeää, jotta törmäys muiden kanssa voidaan välttää. Vaikka veneessä olisikin tutka, sen näytöllä olevia kohteita ei kuitenkaan pystytä tunnistamaan nimeltä. Myös aikaviiveet ja tutkan muut tarkkailuun liittyvät rajoitukset voivat estää etenkin vilkkailla merialueilla yhteentörmäyksen välttämiseksi ajoissa tehtävät toimenpiteet.

Perus-AIS -laitteessa muiden alusten tiedot näkyvät vain tekstimuotoisena. Sen sijaan kehittynyt Smart-AIS XB-8000 Transponderi voidaan liittää esimerkiksi elektroniseen karttaan tai tutkanäyttöön, silloin kaikki AIS-laitteella varustetut alukset näkyvät visuaalisesti siellä, missä ne ovat. AIS kertoo aluksista kaikki saatavilla olevat tiedot, kuten nimen, tyypin ja koon.

Transponderi sekä vastaanottaa että lähettää AIS-signaaleja. Näin ollen kaikki alukset, joilla on käytössään AIS, näkevät toisensa. Ilman AIS:a olevia aluksia ei havaita. Smart-AIS XB-8000 on B-luokan transponderi. Kauppa-aluksilla on käytössään hieman tehokkaampia A-luokan laitteita.

Karttakuva Helsingin edustalta kertoo, että lähistöllä on useita liikkeellä olevia aluksia (mustat kolmiot) ja paikallisessa satamassa AIS:lla varustettuja veneitä on kymmeniä.

Smart -AIS XB-8000 Transponderissa on sisäänrakennettu GPS-vastaanotin, mutta siihen kuuluu myös ulkopuolinen GPS-antenni. Näin Smart-AIS tunnistaa sijaintinsa täsmälleen oikein. Siihen perustuu mm. se, että transponderin monilla hälytysmahdollisuuksilla siihen voidaan asettaa ankkurivahti, joka hälyttää, jos veneen sijainti muuttuu.

Hälytysvaihtoehtoihin kuuluu myös MOB-hälytys. Transponderiin voidaan yhdistää minkä tahansa valmistajan langaton MOB-laite ja ja transponderi kertoo heti, kuka on pudonnut yli laidan ja mikä hänen sijaintinsa oli.

Smart -AIS:n tietoja on helppo seurata, koska laite voidaaan kytkeä veneen WiFiin ja tietoja voidaan seurata sekä Android- että iOS-laitteiden näytöltä. Koska laitteessa on myös muunnin NMEA 2000 sekä 0183 -informaatiolle, sen tiedot saadaan useimmille veneen kiinteille näytöille.

Lisätietoja osoitteista https://www2.vespermarine.com ja https://downloads.vespermarine.com

Smart -AIS XB-8000 Transponderin kampanjahinta on nyt 1095,00 euroa.

Kampanjatuotteet Maritim-jälleenmyyjiltä ympäri maan. Tarkista lähin jälleenmyyjäsi www.maritimshops.fi/jalleenmyyjat

 

Lue myös nämä

X