Tilaa
Arvostelut

Myrskyn ratsastaja

14.12.2018

KirjoittajaLauri Kaira

Tekijä Pete Suhonen
Kustantaja Sammakko
Hinta30,95 €

Myrskyn ratsastaja on dokumentaarinen romaani Seppo Murajan matkasta maailman ympäri. Se on kuvaus levottomasta miehestä, joka lähti jouluna 1972 matkalle, joka jäi hänen viimeisekseen. Sumuiselle kivipenkereelle jäivät raskaana oleva vaimo, dominoiva isä, kärsimättömät sponsorit ja syyte autolautan kaappauksesta. Romaani pohjautuu tähän asetelmaan ja jännitteeseen, sillä kirja loppuu vääjäämättömästi kuolemaan Biskajanlahdella.

Romaani seikkailija Seppo Murajasta on kirjailija Pete Suhosen viides teos ja toinen, jossa merellä on keskeinen rooli. Sinne Murajan oli pakko päästä, mutta toisaalta se oli paikka, jonne hänen ei olisi pitänyt mennä. Se oli päähenkilön väline kuuluisuuteen, jota hän pakonomaisesti tavoitteli.

Suhonen jäljittelee Murajan tarinankerrontaa ilmiömäisesti. Ryydittäessään tarinaa alkuperäisillä kirjeillä ja uutisartikkeleilla luo hän illuusion, että teos olisi Murajan itsensä kirjoittama. Myrskyn ratsastaja on erinomainen kirja ja osoitus siitä, että historian voi kirjoittaa romaanin muotoon kiinnostavasti, vaikka loppukohtaus olisi tiedossa ennakkoon. Teos on luku pohjoismaisen merenkulun historiaa, huolimatta sen fiktiivisestä lähestymistavasta.

Suomalainen.com

Lue myös nämä

X