Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Uutiset

Muutaman euron pumppu

09.02.2012

KirjoittajaHeikki Juuri-Oja

Heikki Juuri-Oja 

Vanhan kansanviisauden mukaan jo venetarvikeliikkeen ulko-oven avaaminen maksaa 100 euroa. Toinen elämänviisaus kertoo, ettei köyhällä ole varaa halpaan. Ajatuksen taustalla on, että kallis tavara kestää käytössä pitkään ja säästää siten hintaeron pitkässä juoksussa.

Näistä lähtökohdista arvioiden Bilteman 3,99 euron muovisella lappopumpulla ei pitäisi olla minkäänlaisia mahdollisuuksia olla toimiva tuote. Ja jos vaikka olisikin, niin se ei voi kestää hajoamatta yhtä käyttökertaa pidempään – no ehkä kahta. Toisaalta neljällä eurolla ei välttämättä saa nykyään edes kahvikupillista, siis sellaista lattea ja muita vastaavia. Kahden lappopumpunkaan osto kerralla ei tee isoa lovea lompakkoon.

Me käytämme kuitenkin varamme aina harkiten ja investoimme tällä kertaa vain yhteen pumppuun. Käyttäjän käsikirjan mukaan tuote soveltuu useimpien ohuiden nesteiden pumppaamiseen. Oranssiin kädensijaan on tosin kirjattu, että vain bensiinille. Valmistusmaaksi mainitaan Vietnam.

Pumppu toimii lappoperiaatteella ja hyvin toimiikin. Imua avitetaan aluksi käsipumpulla, jonka jälkeen virtaus jatkuu alipaineen avulla. Virtauksen voi keskeyttää koska tahansa pumpun päällä olevaa ilmareikää avaamalla.

Pumpun kapasiteetiksi ilmoitetaan Bilteman verkkosivuilla vain 0,6 litraa minuutissa, mutta kyseessä lienee pilkkuvirhe. Pikatestissämme vauhtia oli olennaisesti enemmän. Kolmessa minuutissa varakanisterista upposi tankkiin noin 17 litraa, eli todellinen siirtonopeus oli 5,7 litraa minuutissa. Käytön jälkeen pumppu kannattaa jättää hetkeksi paikoilleen, jotta imu- ja poistoputket tyhjenevät.

Pumpun paras puoli oli, ettei pisaraakaan bensaa valunut veneen pinnoille tai mereen. Kaikki jerryn ja suppilon kanssa tankanneet tietävät, että saavutus on mainitsemisen arvoinen.

Pumpun kokonaispituus on 52 cm, imuputken 37 cm ja taipuisan poistoputken 53 cm. Sekä imuputki että poistoputki saisivat olla kymmenkunta senttiä pidempiä. Tuolloin korkean kanisterin pohjalle jäisi vähemmän ylijäämää, eikä kanisteria tarvitsisi pitää aivan tankin täyttöhelan tuntumassa. Mittavajeista huolimatta toteamme pikatestin perusteella, että tuotteen hinta-laatusuhde on erinomaisesti kohdallaan.

Lisätietoja

 

X