Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Testit

Monterey 214 FS Bowrider – Näpäkkä jenkki

24.05.2006

Kirjoittajaari inkinen

Kuvaajaheikki juuri-oja

Monterey 214 FS on tyylikäs paketti, jossa on helppo liikkua. Vene on tarkoitettu kuljettavaksi perästä: aurinkotasoon ja sohvan patjoihin saa kulkutien kokoisen aukon. Avotilassa on suuri peräsohva, jossa neljä henkeä istuu mukavasti. Kuljettajan ja vierustoverinsa istuimet antavat hyvä tuen kovassakin merenkäynnissä. Voimakkaasti kallistetussa ja kaartuvassa tuulilasissa on ovi keulatilaan, jossa on istuimet kolmelle.

Montereyn ohjaamo on yksinkertainen. Farian laadukkaat mittarit ovat selkeät ja kytkimissä on merkkivalot. Päiväkäyttöön tarkoitetussa veneessä ei paljoa tavaroita säilytetä, mutta Montereyssa on sopivasti tilaa. Keskellä ohjaamoa on suuri, vesihiihtosuksillekin riittävä ruuma ja veneen laidoilla on jenkkiveneille tyypilliset lokerot.

Montereyn rungossa on amerikkalaisille nykyään yleinen porras, paitsi että se ei kulje poikki koko pohjan, vaan johtaa ilmaa ainoastaan palteen alle. Luonteeltaan vauhdikkaana veneenä Monterey vaatii myös kohtuullisen moottoritehon. Pienin Suomessa myytävä vaihtoehto on Volvo Pentan 4,3-litrainen, mutta noin neljän tuhannen euron lisäpanostuksella tarjolla on koeajoveneen 270 hevosvoimaa. Muskelia tai ei, jälkimmäinen vaihtoehto on viisaampi. Yhtään enempää ei hevosia tarvita, sillä mittasimme huippunopeudeksi 43,3 solmua. Se on hyvä vauhti koeajokunnossa noin 1 850 kiloa painavalle veneelle.

Ja polttoainetta paloi huippunopeudella 90 litraa tunnissa.Taloudellisimmalla 25 solmun nopeudella sitä kului meripeninkulmaa kohti maltillinen 1,14 litraa. Ei iso moottori välttämättä älyttömiä kuluta, valinta tapahtuu kuljettajan istuimella.

Suurikaan aallokko ei saa Montereyta pois tasapainosta. Vene on hyvin vakaa ja johdonmukainen ajettava. Monterey 214 FS Bowrider on elegantti ja kohtuullisen laadukas kokonaisuus, jonka kanssa aurinkoinen kesäpäivä on ehdottomasti liian lyhyt.

Tekniset tiedot

Pituus 4,41 m
Leveys 2,60 m
Syväys 0,93 m
Paino 1 600 kg
Kantavuus 7 henkeä/750 kg*
Polttoainesäiliö 189 l
CE-luokitus C
Hinta 36 900 e (+ toimituskulut 1 200e)
Valmistaja Monterey Boats, USA, www.montereyboats.com
Maahantuoja: A.K.CRAFTech Oy, Helsinki

Lue testi kokonaisuudessaan Vene-lehdestä 5/2006

 

Lue myös nämä

X