Tilaa
Mainos

Mistä veneilyn kustannukset koostuvat?

Veneily kiinnostaa harrastuksena yhä useampia suomalaisia. Etenkin viime vuosina yleistynyt kotimaanmatkailu ja kiinnostus suomalaista luontoa ja sen myötä saaristoja sekä rannikoita kohtaan on nostanut veneilyn profiilia. Veneilyä on perinteisesti pidetty hintavana hupina, mikä on saanut monet veneilystä kiinnostuneet potentiaaliset veneilijät jahkailemaan veneilyn aloittamisen kanssa. 

04.05.2022

KirjoittajaLead Supply

Kaikista harrastuksista koituu kuluja, eikä veneily ole poikkeus tässä suhteessa. Veneen ostaminen on tietenkin itsestään selvästi suuri kulu, joka jokaisen veneen omistajan on maksettava. Tämän lisäksi veneilystä koituu muita kuluja, jotka ovat enemmän tai vähemmän kiinteitä ja säännöllisiä. Mitä kuluja veneilystä käytännössä koostuu, ja mihin uuden veneilijän tulisi varautua?

Venemarkkinat käyvät kuumina

Veneiden hinnat ovat nousseet himpun verran parina viime vuonna. Uusien veneiden hinta on keskimäärin joitain kymmeniä tuhansia euroja, kun taas halvempiin veneisiin pääsee käsiksi pienemmillä summilla. Monelle uudelle veneilijälle kertaluokan investointi ei tunnu hyvältä, ja monet päättävätkin rahoittaa veneen ostamisen lainalla. Jos suuri käteismaksu ei kiinnosta tai ole mahdollista, vertaile lainoja LoanScouter -sivustolla. Pankkien ja rahoituspalveluiden valikoimiin kuuluvat venelainat tai kulutusluotot ovat joustava keino veneen rahoittamiseen. 

Venelaina vai kulutusluotto veneen hankintaa varten?

Lainamarkkinoiden tarjonta on 2000-luvun aikana tehostunut ja monipuolistunut. Lainarahalla venettä ostavan kuluttajan onkin valittava mikä lainatyyppi soveltuu parhaiten juuri omakohtaiseen tilanteeseen ja oman veneen ostamiseen. 

Yksinkertaisin lainatyyppi veneen hankintaa varten on tietenkin venelaina. Etenkin suuremmat pankit tarjoavat niitä osana lainapalveluitaan. Kuitenkin myös verkossa toimivien lainanantajienkin valikoima kattaa veneitä ja muita kulkuvälineitä varten räätälöityjä lainapalveluita, jotka soveltuvat myös venekaupoille. Yksinkertainen ja koko veneen hinnan kattava venelaina on selkeä ja kokonaisvaltainen tapa rahoittaa ostos. Se ei kuitenkaan kata kaikkien veneen ostajien tarpeita.

Jos vene halutaan maksaa osittain lainalla ja osittain käteisellä, veneen ostaja voi rahoittaa puuttuvan osan maksusta pienellä ja joustavalla lainalla. Esimerkiksi kulutusluotto tai pikalaina voi auttaa viimeistelemään veneenhankintabudjetin ja auttaa pääsemään käsiksi omiin tarpeisiin ja toiveisiin sopivaan veneeseen.

Veneen rekisteröinti, vakuuttaminen ja katsastaminen

Kun vene on saatu ostettua, on aika tehdä siitä myös muodollisesti vesikelpoinen. Myös veneistä on maksettava verot, rekisteröintimaksut, vakuutukset ja katsastaminen.

Venevero maksetaan veneen ostamisen yhteydessä. Sen sijaan rekisteröintimaksu on maksettava oston jälkeen. Kaikki veneet, joiden pituus on 5,5 metriä tai enemmän tai moottoriteho 20 hevosvoimaa tai enemmän on rekisteröitävä Traficomin ylläpitämään venerekisteriin. Tämä maksaa veneilijälle muodollisen 20 euron kustannuksen, ja rekisteröinti on tehtävä 30 päivää veneen omistajan vaihtumisen jälkeen.

Toisin kuin autot, veneitä ei ole lain mukaan pakko vakuuttaa. Veneessä ja veneilyvarusteissa on kuitenkin aina kiinni paljon joko omaa tai velkarahaa, joten vakuutuksen tekeminen on vastuullinen teko. Riippuen vakuutuspaketista, joka veneelle on ostettu, vakuutus voi kattaa itse veneen lisäksi veneen varusteita sekä yksittäisiä osia. Yleensä veneen vakuuttaminen Suomessa maksaa noin 100–2000 euroa vuodessa. Hinta riippuu veneen mallista, iästä ja muista ominaisuuksista. Venevakuutukset kuuluvat lähes kaikkien vakuutusyhtiöiden tuotevalikoimaan, joten vakuutusten vertailu on lainojen vertailun tavoin järkevää.

Vakuuttamisen lisäksi vene on syytä katsastaa säännöllisesti sekä aina kun veneen omistaja vaihtuu. Katsastettu vene on helpommin ja halvemmin vakuutettavissa kuin katsastamaton vene, sillä katsastuksesta läpi pääseminen osoittaa veneen olevan luotettava kulkuväline. Katsastus suoritetaan yleensä pursiseurojen toimesta, ja siitä veloitetaan joitain kymmeniä euroja.

Huollot ja muu ylläpito

Viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä on muistettava veneen huoltamiseen ja remontoimiseen kuluvat rahat. Etenkin vakuuttamattoman veneen joutuessa onnettomuuteen korjaamisen kulut voivat nousta korkeiksi. Tällöinkin lainaraha voi tuoda lisämahdollisuuksia asian hoitamiseen. Helpointa on kuitenkin vakuuttaa ja katsastaa vene hyvissä ajoin.

Lue myös nämä

X