Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Minor Offshore 31

05.03.2009

KirjoittajaVenelehti

Minor Offshore 31

on tylsyyteen asti järkevä.

Minor Offshore 31 edustaa suomalaista venerakennusta parhaimmillaan. Veneenä se on vahva ja vankka, reipas menijä ja erittäin merikelpoinen. Venetyyppinä se on monipuolinen, vaikka se yleensä mielletään yhteysveneeksi. Minor Offshore 31 on niin järkevä vene, että se on jo hieman tylsä.

Heti alkuun Minorissa huomio kiinnittyi leveisiin sivukansiin, tukeviin kaiteisiin ja yleensäkin turvalliseen liikkumiseen. Veneeseen on helppo nousta sivulta, sen sijaan korkeaa keulaa varten valmistaja tarjoaa tikkaita. Työvenemäisesti yläreunastaan eteenpäin kallistettu tuulilasi antaa leimansa ulkonäölle.

Minorin ohjaamo on tehty ajamista varten. Ohjaushytissä on tilaa seitsemälle, joista kaksi istuu edessä ja loput viisi U-sohvalla. Pentteri on sijoitettu ohjaamon etuosaan kannen alle. Se on enemmän välttämätön kuin käytännöllinen, sillä matkavenekäyttöön pentteri ja kaapistot ovat liian pienet.

Vaikka Minorin kohdalla kyse ei ole varsinaisesti matkaveneestä, ovat sisätilat järkevät ja makuupaikat löytyvät hieman ahtaasti neljälle. Keulakajuutassa on vinottain parivuode, joka on riittävän suuri. Toinen makuukajuutta sijaitsee ohjaamon alla. Minor tarjoaa paljon tilaa pitkäänkin oleskeluun. Sisätiloja ohjaamoa lukuunottamatta leimaa kuitenkin mataluus.

Lokakuisella Saaristomerellä päällimmäisiksi tuntemuksiksi Minorista jäivät merikelpoisuus ja hiljaisuus. VP D6-370:n huippukierrosten melu ei ärsyttänyt ja matkanopeuksillakin moottorin ääni oli vain taustakohinaa ja moottorin melun puuttuessa huomio kiinnittyikin muihin äänin: työkalulaatikon helinään, astioiden kilinään, jonkun luukun tai levyn kitinään, klaffipöydän kolinaan. Myös veden solina kuului ohjaamoon, joskin vaimeasti.

Metrinen aallokko ei ollut Minorilla minkäänlainen vastus. Vene kulki vasta-aaltoon ja myötäaaltoon rauhallisesti ja levollisesti, tosin suurissa myötäaalloissa hieman töksähtäen. Paikallaan vene keinui voimakkaasti joka suuntaan ja sivutuuleen ajaessa se kallistui paikoin runsaasti ja trimmitasoille on todella käyttöä.

Merellä Minor on vene, jossa ei tarvitse arvailla olosuhteiden kehitystä. Sillä voi ajaa ulkomeren kantista silloin kun on tarve, odottamatta kelin laantumista. Vene tarjoaa myös vähintään kohtuulliset tilat pitempään oleskeluun, vaikka joistain matkaveneissä arvostetuista varusteista on tingitty.

Tekniset tiedot

Pituus 9,70 m
Leveys 3,20 m
Syväys 0,90 m
Paino 5 000 kg
Moottoriteho 330–600 hv
Kantavuus 10 henkeä/1 500 kg
CE-luokitus Avomeri (B)
Hinta alk. 202 187 euroa
Valmistaja Ab Sarins Båtar Oy, Öja
www.minor.fi
Myyjä Oy Kone Wuorio Maskin Ab
Kemiö
www.konewuorio.fi

Ari Inkinen, Heikki Juuri-Oja

Tiivistelmä Vene-lehden 3/2009 jutusta
X