Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Jutut

Merimiestaidot: Vene ja salama

Jokaisen veneilijän on hyvä tuntea ukkoseen ja salamointiin liittyvät perusasiat. Ilman sähköistykseen ja salamointiin ei voi vaikuttaa, mutta salaman vaikutuksilta voi suojautua.

24.08.2018

KirjoittajaMartti Aro

KuvaajaNiko Silver

Salamaniskuja maahan tai veteen ei voi vähentää, mutta salaman tarkkaa iskukohtaa ja salaman energian purkautumista voi ohjata erilaisilla suojausratkaisuilla.

Ympäristöään selvästi korkeampi rakenne, kuten veneen masto, on tasaista pintaa alttiimpi salamaniskuille, joskin iskut veneeseen ovat harvinaisia. Vakuutusyhtiöiden tietojen mukaan salama iskee joka kesä muutamaan veneeseen.

Avoimessa maastossa hakeudutaan usein suuren puun alle ukkoskuuroa suojaan. Rungon välittömään läheisyyteen ei kannata asettua, sillä puuhun osuva isku voi hypätä jopa yli metrin etäisyydellä seisovaan ihmiseen. Sikiöasento istuen on suositeltavin ja minimoi iskun vaaran.

Veneessä voi pyrkiä noudattamaan samaa periaatetta maston suhteen, jos tila ei muodosta suojaavaa metallikoteloa.

Niko Silver

Salamalta suojautuminen

Salaman iskua esimerkiksi mastoon ei voi estää. Iskun vaikutusten minimoimiseksi salamavirralle tulee järjestää hyvin johtava reitti mastosta köliin, josta virta jakautuu veteen.

Lisäksi samalla tasolla olevien metalliosien tulisi olla metallisesti yhdessä. Kun metallinen masto maadoitetaan vähintään 16 mm kuparisella, 25 mm alumiinisella tai 50 mm teräsjohtimella, johtimen kuumeneminen on siedettävää suurellakin salamaenergialla.

Maadoitusjohdin tulisi viedä suorinta reittiä ilman mutkia, ja puristusliitosten tulee olla tukevia ja tiukkoja.

Jutun kirjoittaja toimi vuoteen 2004 saakka Teknillisessä korkeakoulussa erilaisissa tehtävissä pääasiassa suurjännitetekniikan alalla yli 40 vuotta, viimeiset vuodet suurjännitetekniikan professorina.

Lue juttu Vene-lehdestä 7/2005

 

 

 

X