Tilaa
Jutut

Merimiestaito: Hätäraketti, tuo toivottavasti tarpeeton venevaruste

23.09.2018

KirjoittajaJouko Svanström

  • Jos vesillä joutuu hätään, ennen rakettien, soihtujen ja savujen käyttöä on pyrittävä tekemään hätäilmoitus.

VHF-radiopuhelimella se tehdään kanavalla 16 tai VHF-DSC kanavalla 70. Tavallisella puhelimella tai kännykällä soitetaan merellä meripelastuksen hälytysnumeroon 0294 1000 ja sisämaassa yleiseen hätänumeroon 112.

Vasta sitten turvaudutaan raketteihin.

Punaisia hätäraketteja ja punasoihtuja on tarkoitus käyttää pimeän aikaan, oranssisavuja valoisalla.

Raketteja ammutaan ensin vain yksi. Tämän jälkeen pidetään viidestä kymmeneen minuutin tauko.

Vasta kun on havaittu etsintöjen käynnistyneen ja pelastajien olevan lähistöllä, käytetään soihtuja tai savuja. Niiden tarkoitus on opastaa pelastajat hädässä olevan luokse.

Missä ja miten?

Koko miehistön on tiedettävä, missä hätämerkinantovälineet ovat. Hätäraketit on säilytettävä pystyasennossa.

Mistään turvavarusteesta ei ole hyötyä, ellei sen käyttöä ole harjoiteltu etukäteen. Varsinkin hätäraketti on väline, jonka käyttö yleensä tulee ajankohtaiseksi silloin, kun on pimeää, aallokko on kova ja miehistö on enemmän tai vähemmän paniikissa. Silloin on vaikea lukea raketin kyljestä pientä käyttöohjetta.

Hätäraketti on voimakas ammus ja osaamattomalle vaarallinenkin. Uuden lain myötä on mahdollista harjoitella käyttöä ohjatuissa tilaisuuksissa. Niitä järjestävät venekerhot ja meripelastusyhdistykset.

Vanhat vaihtoon

Huviveneissä on hätärakettien käyttöajaksi hyväksytty valmistusvuosi ja viisi vuotta.

Vanhentuneita hätäraketteja ei saa hävittää ampumalla. Missään tapauksessa ei pidä varastoida yli-ikäisiä raketteja ja soihtuja.

Uusia ostamaan mennessä tulee viedä vanhentuneet liikkeeseen, joilla on velvollisuus ottaa ne vastaan. Jotkut poliisipiirit ottavat pieniä määriä raketteja vastaan ilmaiseksi.

Juttu on julkaistu aiemmin venenetti-sivustolla vuonna 2012.

Lue myös nämä

X