Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Jutut

Merimiestaidot: Hyvä veneilytapa 5 – Veneilyn ennakkoehdot II

Tässä veneilyn ennakkoehtojen toisessa osassa käsittelemme lähinnä päällikön vastuuta. Siihen kuuluvat velvollisuudet kouluttaa tietyt perusasiat miehistölle sekä itse perehtyä edeltäkäsin siihen, miten toimia yllättävässä myrskyssä ja suunnitella toimintamalleja mahdollisiin pulma- ja hätätilanteisiin. Turvallisuuden ehtona on, että kippari ennakolta valmistautuu hankaliin tilanteisiin.

03.10.2019

KirjoittajaLauri Polón

KuvaajaTimo Utter

Hyvä veneilytapa asettaa lisää ehtoja

Kun omistajan tehtävä on varustaa vene mm. hankkimalla laadukkaat katsastus- ja turvallisuusvarusteet sekä määrittää niille toimivat sijoituspaikat, sen henkilön tehtävä, joka toimii veneessä kipparina, on opettaa miehistölle, miten varusteet toimivat ja missä niiden kuuluu sijaita. Jokaisen veneessä tulee näet osata käyttää kaikkia hätä- ja turvallisuusvarusteita, koska hätätilanteessa osa miehistöstä on usein kyvytön toimimaan väsymyksen, merisairauden tai esiesimerkiksi loukkaantumisen seurauksena.

Varusteiden järjestyksen säilyminen siten, että ne aina etsimättä löytyvät tilanteessa kuin tilanteessa edellyttää kaikkien veneessä tietävän, missä kukin esine sijaitsee ja minne se tulee käytön jälkeen palauttaa. Tämähän on itsestään selvää paperille pantuna, mutta kun kaikki ihmiset eivät luonteeltaan välttämättä ole järjestelmällisiä, miehistö on koulutettava järjestyksenpitoon korostamalla asian merkitystä turvallisuusehtona.

Lue tästä Hyvä veneilytapa -sarjan 5. osa

Täältä löydät Veneen muut merimiestaitoja käsittelevät jutut.

X