Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Jutut

Merimiestaidot: Hyvä veneilytapa 4 – Veneilyn ennakkoehdot I

Hyvä veneilytapa edellyttää, että moottoriveneilijät, purjehtijat ja melojat sekä heidän kalustonsa täyttävät tietyt vaatimukset. Veneilijäin tulee esimerkiksi osata vähintäänkin auttavasti operoida kalustoaan vesillä. Heidän tulee tuntea veneensä ja sen varusteet perinpohjaisesti ja heillä tulee olla harrastusta huoltaa kalustoaan kunnolla.

29.09.2019

KirjoittajaLauri Polón

Vesille ei omin neuvoin pidä lähteä ennen kuin osaa käsitellä venettä riittävän hyvin. Tämähän on itsestään selvää. Laiturista pitää osata lähteä ja palata siihen turvallisesti naapuriveneitä kolhimatta. Pitää siis osata käyttää kytkintä, kaasua ja peräsintä siten, että pystyy puikkelehtimaan satamassa vaikka hiukan tuulisi. Veneilijällä tulee olla tuntuma siihen, miten vene kääntyy, miten potkuri toimii käännöksissä ja mitä potkurin pyörimissuunnan vaihtaminen vaikuttaa. Hänen pitää tietää, mikä veneen käsittelyssä on mahdotonta, ettei tunge alustaan rakoihin, joista ei kunnialla ole paluuta.

Moottorin käyttöön liittyvä perustekniikka on tunnettava niin hyvin, ettei matkanteko katkea esimerkiksi siihen, että jokin hana on jäänyt kiinni. On siis tunnettava veneen polttoainejärjestelmä  yksityiskohtaisesti, samoin jäähdytysjärjestelmä, sähköjärjestelmä ja veneen ohjausjärjestelmä.

Veneilijän tulee olla sinut veneensä kanssa. Sen rakenteisiin, tekniikkaan ja heloitukseen on paneuduttava niin perusteellisesti, että tunnet aluksesi keulasta ahteriin ja purjeveneen vielä kölistä maston nuppiin. Vaatimus on kova, mutta sille on vahvat perusteensa.

Lue tästä Hyvä veneilytapa -sarjan 4. osa

Täältä löydät Veneen muut merimiestaitoja käsittelevät jutut.

X