Tilaa
Jutut

Merimiestaidot: Hyvä veneilytapa 2 – Asennoidu luontoon kunnioittavasti

Meri, järvet, joet ja kosket ovat pahimmillaan armottomia elementtejä, jotka aikojen alusta ovat asettaneet niillä liikkuville selkeitä ehtoja. Noudatat niitä tai hukut. Se on pelin henki.

15.09.2019

KirjoittajaLauri Polón

KuvaajaTimo Utter

Isottelu ja ylimielisyys ovat vaarallisia ominaisuuksia vesillä, sillä ihminen on varsin avuton luonnonvoimien edessä. Siksi viisas veneilijä asennoituu nöyrästi  haasteisiin vesillä, varautuen aina siihen, ettei kaikki koskaan suju vaikeuksitta.

Ylen harvassa ovat ne kokeneet veneilijät, jotka eivät olisi joutuneet haaveri- tai ainakaan läheltä piti -tilanteeseen. Mutta ne, joka kevytmielisesti ja huonosti valmistautuneina lähtevät vesille seikkailemaan, ovat todennäköisimpiä haaveriin joutujia, joskus uhreja.

Vesi on ihmiselle vieras elementti. Luonnonvoimat vesillä ovatkin paljon merkittävämpi uhkatekijä kuin luonnonvoimat täällä maissa. Siksi vesielementtiin ja luonnonvoimiin pitää suhtautua täydellä kunnioituksella.

Hyvän veneilytavan ensimmäinen perussääntö asennoitumiseen kuuluu: älä lähde liikkeelle, ellet itse ole merikelpoisessa kunnossa, äläkä veneellä, joka ei ole merikelpoinen.

Lue tästä Hyvä veneilytapa -sarjan 2. osa

Täältä löydät Veneen muut merimiestaitoja käsittelevät jutut.

 

Lue myös nämä

X