Tilaa
Jutut

Merimiestaidot: Hyvä veneilytapa 1 – Parhaiten oppii tekemällä

Veneilijöille ei ole tarjolla yhtenäistä kirjallista ohjeistoa, joka kattaisi tärkeimmät hyvään meritapaan sisältyvät toimet. Julkisen vallan säätämät lait, asetukset ja ns. Meriteiden säännöt ovat tähän aivan liian kapea-alaisia ja lisäksi teoreettisia.  Eivät käytäntöihin paneutuvia.

11.09.2019

KirjoittajaLauri Polón

 Korjaamme puutetta julkaisemalla helposti sulatettavassa muodossa juttusarjan hyvästä veneilytavasta. Se tarjoaa käytännön tietoa miten veneillä niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin asian harrastajille, niin purjehtijoille, moottoriveneilijöille, soutajille kuin melojillekin

Mitä se on?

Hyvä veneilytapa on perusteiltaan perinnetietoa eli kokemuksia, joita aktiiviset ja taitavat veneilijät ovat aikojen alusta kokemusperäisesti omaksuneet ja oppineet yrittämisen ja erehtymisten kautta.

Hyvä veneilytapa on pääasiallisesti logiikkaa, jonka tulisi sijaita korviemme välissä, siis alitajunnassa. Se on viisautta, joka monipuolistuu ja jota oppii aina vain lisää aktiivisten veneilyvuosien karttuessa. Parhaimmillaan kokemusvarasto johtaa
vaistonvaraiseen ja oikeaoppiseen toimintaan kussakin pulmatilanteessa.

Mitä aktiivisemmin veneilyä harrastaa, sitä enemmän oppii. Ja kääntäen: taidot ruostuvat, ellei niitä harjoita. Jo muutaman vuoden tauko veneilyssä tylsistyttää reaktioitamme, kun emme arkipäivän askareissa juuri joudu verestämään  käytännöllisyyttämme. Vajoamme nopeasti epäkäytännöllisiksi ja se on myrkkyä venehommissa.

Lue tästä Hyvä veneilytapa -sarjan 1. osa

Täältä löydät Veneen muut merimiestaitoja käsittelevät jutut.

Lue myös nämä

X