Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Testit

Marsund 30 – Modernisoitu klassikko

Marsund 30 on perinteinen matkavene. Siinä toteutuvat lomaveneilijän tarpeet lähes joka suhteessa.

04.01.2017

Kirjoittajaari inkinen

KuvaajaJuha Virtanen/Otavamedia

Pääsimme koeajamaan Marsund 30:n kauniin syksyisenä päivänä. Sää oli aurinkoinen ja tuuli leppeä, kaakon suunnasta kohoili edellispäiväinen maininki. Vesi oli epätavallisen matalalla ja ajoimme varovasti tyhjäkäyntiä kotilahdelta. Nopeus oli yllättävän suuri, 3,8 solmua.

Marsund 30:n runko on osittain yhteneväinen 906:n kanssa. Keulaosa on melko täyteläinen, mikä tuo kantavuutta, toisaalta keulan terävyys leikkaa aaltoa tehokkaasti. Vain vasta-aallossa vesi lentää tuulilasille satunnaisesti. Vesilinjan lähellä on puoliveneeseen päättyvä pokkaus, jonka tarkoitus on pitää roiskeet matalina.

Perä on kantava. Rakenteeltaan se on erikoinen, sillä kantavuus on reunoissa ja potkurin kohdalta pohja on poistettu. Köli on noin puoli metriä syvä. Parhaiten pohjasta saa käsityksen uimatason luukusta.

Palteet alkavat puolen veneen paikkeilta ja ovat leveydeltään 40–50 millimetriä. Negatiivinen eli ulospäin suuntautuva kaltevuus on 3 astetta. Sen avulla palteiden kantavuus hieman kasvaa.

Kaikelle paikka

Oleellinen osa tämän päivän matkaveneitä ovat ulkotilat. Suuri avotila on välttämätön, sillä venematkailu ei ole ainoastaan ajamista. Marsund 30:ssa tämä on otettu hienosti huomioon.

Uutuus-Marsundissa on, toisin kuin edeltäjässään Marsund 906:ssa, suuri, yhtenäinen uimataso. Se palvelee niin viihdettä kuin käytäntöä. Suuri köysilokero kulmassa kätkee vaikka ankkurin, vastakkaisessa kulmassa on paikka viiden kilon kaasupullolle. Esiin vedettävä teleskooppitikas uimatason alla helpottaa nousemista vedestä.

Uimatasolle kuljetaan peräpeilissä, styyrpuurissa olevasta aukosta, jonka ovimekanismi on yksinkertaisuudessaan nerokas. Uimataso kuten avotilan turkkikin on koeajoveneessä pinnoitettu kierrätetystä pvc-muovista valmistetulla Flexiteekillä.

Pentteri on selkeä ja suoraviivainen: kaasuliesi, pesuallas, jääkaappi ja kohtuullisen paljon kaappi- ja laatikkotilaa.

Matkanteko Marsund 30:lla on perinteistä matkaveneilyä. Se edellyttää, ettei ole kiire seuraavaan satamaan ennen puoltapäivää paikan saadakseen. Tämä vene on siinä määrin omavarainen, että yöksi voi jäädä vaikka matkan varrelle. Vaikkei styyrpuuriin pitkittäin sijoitettu pentteri olekaan suuri ja täydellinen, on se kuitenkin varusteltu niin, että jääkaapin sisällön voi vaivatta valmistaa pienellä kaasuliedellä ja lämmintä vettä riittää astioiden tiskaamiseen vielä lämpimän suihkun jälkeenkin. Kaappitilaa on riittävästi, samoin laskutilaa etenkin, kun kuljettajan istuimen kääntää eteen.

Lue koeajo kokonaisuudessaan Vene-lehdestä 1/2017.

Lue myös nämä

X