Tilaa
Uutiset

Marraskuun pakkasennätykset saattavat rikkoutua

24.11.2010

KirjoittajaKiti Westerback

24.11.2010

Ilmatieteen laitos kertoo, että ​Suomeen virtaa lähes arktista ilmaa ja myös etelässä sää kylmenee lumisateiden heikentyessä. Pohjois-Suomessa kylmä sää jatkuu. Marraskuun pakkasennätykset voivat rikkoutua.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan viikonloppuna maan etelä- ja keskiosassa pakkasta on kymmenestä kahteenkymmeneen astetta.

Lämpötiloihin vaikuttaa kuitenkin paljon pilvisyys, sillä pilvisellä säällä pakkanen on heikompaa ja selkeässä säässä pakkanen kiristyy nopeasti. Tämän vuoksi paikalliset erot voivat olla suuria.

Alkuviikolla pakkanen voi myös maan keskiosassa kiristyä yli 20 asteen. Pakkasen lisäksi voimakas tuuli saa pakkasen tuntumaan purevalta.

Ajankohdan pitkäaikaisiin keskiarvoihin verrattuna lähipäivät ovat yleisesti ottaen harvinaisen kylmiä, eli vastaavanlainen tilanne toistuu keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa. Paikoin, etenkin maan keskiosassa, voi olla jopa poikkeuksellisen kylmää, eli tilanne toistuu keskimäärin muutaman kerran sadassa vuodessa. Viimeksi kylmä marraskuun loppu on koettu vuosina 2002 ja 2004.

Lunta on tällä hetkellä yleensä jonkin verran enemmän kuin keskimäärin marraskuun loppupuolella, sillä tilastollisesti 10 senttimetrin raja kulkee Kainuusta Länsipohjaan. Tuuli kinostaa lunta, mikä vaikeuttaa mm. tieliikennettä.

Perämeren pohjoisosiin on saaristoon jo muodostunut jäätä, jonka paksuus on paikoin 15 cm, seuraten pitkäaikaisia keskiarvoja. Jään peittämä alue Perämerellä laajenee ensi viikolla jopa saaristojen uloimpiin luotoihin ja sisäsaariston jää kasvaa yli 20 cm paksuksi.

Myös Suomea ympäröivillä merialueilla veden pintalämpötilat vastaavat tällä hetkellä pitkäaikaisia keskiarvoja. Vesien lämpötilat laskevat nopeasti pakkasten vaikutuksesta ja myös Etelä-Suomen rannikon mataliin lahdenpohjukoihin muodostuu ohutta jäätä.

Kuva: Jarmo Vehkakoski
Lähde: Ilmatieteen laitos

 

 

Lue myös nämä

X