Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Testit

Marino APB 27 – Monikäyttöinen

Marino kehitti APB 27 -malliaan pitkään. Eikä turhaan, sillä vene on monella tapaa viisas ja käytännöllinen.

15.09.2010

Kirjoittajaja kuvat ari inkinen

Marino APB 27 ei ole enää uutuus. Venettä on nähty sekä vesillä että erilaisissa näyttelyissä jo jonkin aikaa. Näyttelymenestystä ja kunniamainintoja on tullut, mutta miten vene pärjää vesillä, siitä otimme selvää elokuun alussa.

Lähtökohdat eivät ole mitenkään huonot. Runko on peräisin Sharkista, joka taas on peräisin 8000-mallista. Ei siis aivan avomeriainesta, mutta rannikkovesille omiaan, ja sopiva kompromissi APB:hen. Rungon kohtuullinen 18 asteen V-kulma tuo jonkin verran ominaisuuksia aallokkoajoon, mutta on myös vakaa paikallaan.

Rajallisen tilan tehokkaan käytön kannalta tärkeää on, että moni ominaisuus ja asia toimii kahdella tapaa. Esimerkiksi kajuutan sohvien selkänojat ovat vähällä vaivalla siirrettävissä ulkotilan penkeiksi, kun tarve on otettu huomioon niiden rakenteissa ja materiaalivalinnoissa.

Lue koeajo kokonaisuudessaan Vene-lehdestä 9/2010.

Persoonaa pelissä

Marino APB on päältä katsoen persoonallinen vene. Kaikki ulkonäkö ei ole käytännön sanelemaa – veneestä on haluttu omanlaisensa. Vaikka suunnittelun taustalla on, perinteiseen tapaan, veistämön oma väki, on APB:n tekoon osallistunut myös viime aikojen kohahduttanein suomalaissuunnittelija Jarkko Jämsén. Hänen tunnetuimpia töitään ovat Paragon ja presidentin vene Kultaranta VIII.

Ensimmäiseksi APB:ssä katse tarttuu kajuutan linjoihin, jotka ovat kuin autosta. Sivuprofiili on linjakas, jopa kaunis. Liimatut ikkunat istuvat kokonaisuuteen tyylikkäästi ja kirkkaalla gelcoatilla pinnoitettu, harmaa metallihohtoväri luo mukavan kokonaisuuden tummien lasien kanssa.

Toinen sivuprofiilissa erottuva yksityiskohta on paksu sivutörmäyssuoja. Tiiviistä, vettä imemättömistä vaahtomuovilevyistä liimattu ”puskuri”, joka on pinnoitettu monista jenkkiveneistä tutulla karvamatolla, on sekä käytännöllinen että esteettinen. Käytännöllinen siksi, että aivan joka laiturissa ei tarvitse lepuuttimia asetella. Esteettinen se on siksi, että se laskee optisesti veneen vyötärölinjaa.

Käytön kannalta Marinon ehkä paras anti on sen tilojen muunneltavuus. Kattoluukut, sivuovet ja peräseinä avattuina se on lähes avovene. Luonto on silloin lähellä ja tuulen tuiverrus tuntuu joka paikassa. Ovia ja luukkuja sulkemalla veneestä saa kuitenkin suojaisen jokasään veneen.

Vaikka APB:n kattoluukkujärjestelmä kaksine ristikkäisine luukkuineen vaikuttaa mutkikkaalta, se ei kuitenkaan ole veneen teknisesti suurin juju. Se on kajuutan peräseinän liukuminen avotilan turkin alle.

Sähkömoottorin ja kiilahihnan avulla toteutettu järjestely on yksinkertainen, mutta toimiva: Ensin nostetaan turkki napista painamalla ylös, sen jälkeen lasiseinä liu’utetaan moottoritilan päälle ja turkki lasketaan takaisin. Koko operaatio kestää minuutin.

Kun avotilan peräpeili vielä lasketaan alas, on syntynyt perästä ohjaamoon saakka ulottuva, viisimetrinen avoin tila.

Tekniset tiedot

Pituus 8,20 m
Leveys 2,90 m
Syväys n. 1,00 m
Paino n. 3 200 kg
Polttoainesäiliö 290 l
Kantavuus 8 henkeä/920 kg
CE-luokitus C (rannikko)
Moottoritehoalue 225-300 hv
Koeajomoottori Volvo Penta D4-260
Vakiovarusteet mm. värirunko, törmäyssuojat, avattava lasikatto, avattava takaseinä, tiikkikannet, vesi-wc + jätevesisäiliö (40 l), jääkaappi Waeco 40 l, Garmin GPSmap 720 -karttaplotteri, QL-trimmitasot, tuulilasinpyyhin ja -huuhtelu
Lisävarusteet mm. valkoinen runko 2 660 e, kajuutan pöytä 1 350 e, keulakajuutan joustinpatjat 710 e, pistopunkkien patjat á 810 e, kattoluukku keulakajuuttaan 1 030 e, sivuikkunat keulakajuuttaan 1 180 e, verhosarja 990 e, ankkurivinssi perään 5 180 e, keulapotkuri Lewmar 2,2 kW 3 620 e, lämmityslaite Webasto AT 2000 2 350 e, maasähköjärjestelmä 1 550 e, lämminvesijärjestelmä 1 130 e, pentterivarustelu 3 070 e, radio/cd-soitin 880 e, uimatason suihku 600 e, kauko-ohjattava valonheitin 700 e, kattokaiteet 1 200 e
Hinta alk. 141 800 euroa, koeajomoottorilla 159 600 euroa
Valmistaja Oy Marino Ab, Marinontie 12, 01150 Söderkulla, Sipoo, puh. (09) 272 1422
www.marino.fi

Lue myös nämä

X