Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Uutiset

Majakkaseura osallistuu Lyökin pookin pelastukseen

26.02.2012

KirjoittajaKiti Westerback

Raimo Sundelin

Suomen Majakkaseura lahjoitti 10 000 euroa Suomen vanhimman suuren merimerkin, Lyökin pookin, pelastamiseen.

Vuonna 1757 rakennettu eli 255 vuotta vanha,16 metriä korkea tunnusmajakka eli pooki on ainoa Ruotsin vallan ajalta säilynyt kivinen majakkarakennelmamme.

Lyökin pooki on säilynyt hyvän rakennustekniikan ansiosta. Kivien päälle tehty rappaus on suojannut tornia niin hyvin, että vesi ja jää eivät ole päässeet sitä vielä pahasti vaurioittamaan. 1980-luvulla väärin tehty maalaus teki kuitenkin vahinkoa. Nyt alkavat olla viimeiset hetket pelastaa pooki hitaalta tuhoutumiselta.

Suomen valtio luovutti pookin Kapiteeli-realisointiyhtiölleen 2000-luvun alussa. Yhtiö pani pookin välittömästi myyntiin. Sen hankki omistukseensa pieni Ulkosaariyhdistys, joka halusi pelastaa pookin. Ulkosaariyhdistys onnistui hankkimaan rahat rakennustelineiden pystyttämiseen ja Museoviraston tuella uuden lyijykaton vuonna 2008.

Lyökin rappaus- ja maalaustyö pyritään tekemään ensi kesänä. Remontin siirto myöhempään olisi riski nykyisten rakennustelineiden rapistumisen vuoksi.

Majakkaseura toivoo, että sen tuki innostaa myös muita tahoja lähtemään mukaan tukemaan kunnostusta, sillä rahaa puuttuu vielä lahjoituksen jälkeenkin noin 50 000 euroa.

Lisätietoja

Lähde: Majakkaseuran tiedotus
Kuva: Raimo Sundelin

 

X