Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Uutiset

Majakat syttyvät Merimuseossa 3.12.

01.12.2011

KirjoittajaKiti Westerback

Radioamatöörien keskuudessa maailmankuulu Märket (1885) sijaitsee Suomen ja Ruotsin rajalla Ahvenanmerellä. Kuva: Marja Mattila, Suomen merimuseo.
Vellamon päivän 3.12. kunniaksi Merikeskus Vellamossa sijaitsevan Suomen merimuseon päänäyttely täydentyy Heikki Helmisenrakentamilla majakkatauluilla, jotka esittelevät Suomen rannikon 11 keskeistä majakka.

Mallit harrastuksenaan rakentanut Helminen on erikoistunut tekemään majakoiden ja laivojen puolimalleja, jotka on valaistu sisäpuolelle asennetuilla valoilla. Meriaiheisia käsitöitä 1970-luvun lopulta tähän vuoteen asti harrastanut Heikki Helminen pitää museossa esiteltäviä majakoita mallinrakentajauransa päätösnäyttelynä.

Valaistut majakkamallit löytyvät museon päänäyttelystä tähtitaivaan alta johdattaen museokävijöitä merenkulun menneisyyden väylille. Aiheina ovat Märketin, Rönnskärin, Russarön, Bengtskärin, Bogskärin, Glosholmin, Norrskärin, Utön, Kallon, Marjaniemen ja Strömmingsbådanin majakat.

Majakoiden valinnassa oli mukana majakkakirjoistaan tunnettu merikapteeni ja kirjailija Seppo Laurell, jonka teokset ovat alkujaan innoittaneet Helmisenkin majakkataulujen rakentamisen pariin. Laurellin kirjat ovat olleet myös tärkeänä tietolähteenä Helmiselle.

Merikeskus Vellamossa Kotkan Kantasatamassa juhlitaan nimipäivää 3.12. myös runsaalla ohjelmatarjonnalla.

Lisätietoja

 

Lue myös nämä

X