Tilaa
Jutut

Maata näkyvissä! Huusela ja Ferguson saavuttivat Brasilian rannikon, mutta maaliintulo venynee perjantaille

14.11.2019

KirjoittajaJoonas Gustavsson

Yksinpurjehtija ja lentokapteeni Ari Huusela on päättänyt osallistua maailman vaativimpaan purjehduskilpailuun Vendée Globeen vuonna 2020 ja viedä suomalaista valtameripurjehdusta maailman kartalle. Vene-lehti julkaisee myös Tekniikan Maailmassa julkaistua Yksinpurjehtijan matkassa -blogia, jossa seurataan Huuselan valmistautumista.

Ari Huuselan ja Michael Fergusonin rankka kilpailu Atlantilla alkaa olla maalisuoralla. Kaksikko oli keskiviikko-aamuun mennessä saavuttanut jo Brasilian koillisrannikon, ja jatkaa nyt purjehdustaan rannikkoa pitkin etelään kohti Salvadoria.

Kuten eilen kerroimme, kilpailussa on parhaillaan käynnissä vaihe, jota Ferguson luonnehti ”Päiväni Murmelina” -vaiheeksi. Jokainen päivä muistuttaa toistaan muuttumattomissa olosuhteissa.

”Noronhan saarien kohdalla. Upea yö oli ja keli helpottanut, tuulta 15 kt ja aallokko madaltunut. Yläpuolella näkyy suihkarin vana kuutamossa”, Huusela päivitti tiistai-iltana.

Myöhemmin Huusela raportoi vielä tuuliennusteen muuttuneen loppukilpailulle. Vastaisen tuulen ansiosta maaliintulo venyy kipparin arvion mukaan perjantai-aamulle.

”Täällä muuten kaikki ok. Vene keikkuu kallellaan ja kuuma on!”

Imoca-laivueesta merellä on enää viisi parivaljakkoa. Kilpailu vanhemmalla Imoca-kalustolla purjehtivien välillä on hurjaa. Huuselan edellä purjehtivien 4myplanetin ja Pip Hare Ocean Racingin välinen ero on vain pari merimailia. Heidän etumatkansa Huuselan Ariel 2:een on noin sata merimailia.


Uusi purjehdusviikko alkoi Ari Huuselan ja Michael Fergusonin osalta päiväntasaajan ylityksellä maanantaina. Fergusonille kerta oli ensimmäinen laatuaan, mikä tarkoitti sitä, että kaksikko juhlisti tapahtumaa nostamalla maljan veden jumala Neptunuksen kunniaksi.

Huusela ylitti päiväntasaajan ensimmäisen kerran 2007 purjehtiessaan 6,5-metrisellä Classe Mini -luokan veneellä. Maali oli silloin sama, Brasilian Salvador.

”Päiväntasaaja ylitetty, maljat kuningas Neptunukselle, Ariel2:lle ja seiloreille tarjoiltu. Nyt tuulta 22 kt kaakosta – tiukkaa vastaista siis, ja vene keikkuu kallellaan reippaassa aallokossa”, Huusela raportoi.

”Merivesi roiskuu yli veneen ja kyllästää kaikki paikat suolalla. Aurinko paahtaa armottomasti, sisällä varmaan 40 astetta.”

Nyt kun doldrumit ovat jääneet taakse ja eteläisen pallonpuoliskon paahde tullut tilalle, tulevat seuraavat pari päivää kulumaan kuin elokuvassa Päiväni Murmelina, Ferguson kuvailee.

”Helppoja maileja mutta mikään ei muutu.”

”Nukkuminen täällä on hyvin vaikeaa, sillä sitä vain herää yltä päältä hiessä. Arin täytyy ehdottomasti hankkia tuulettimet veneeseen ensi vuoden Vendée Globea varten.”

Matkaa maaliin kaksikolla on enää vajaat 800 merimailia. He odottavat saapuvansa Salvadoriin viikonloppuna.

Juttu on julkaistu myös Tekniikan Maailman verkkosivuilla 12.11.2019.

 

Aiemmat kisajutut löydät alta

”Ennätysmurskajaisista” kuiskitaan jo – Yksinpurjehtija Ari Huusela lähtee sunnuntaina 8 000 kilometrin Atlantin ylitykselle

Ari Huusela aloitti matkansa Atlantin yli – Lähtö onnistui hyvin, ja veneet ovat jo Biskajanlahdella

Huusela ja Ferguson lähestyvät Portugalia – Mutta saadaanko revennyt isopurje paikattua?

Huusela ja Ferguson päättivät jatkaa Atlantin yli rikkoutuneesta purjeesta huolimatta

”Lentokalat hyökkäsivät kimppuumme” – Huusela ja Ferguson etsivät hyvää reittiä Doldrumeiden läpi

Doldrumien ”märkä ja tuuleton kidutus” jää viimein taakse – Huuselalla ja Fergusonilla maaliin enää alle 1000 merimailia

Lue myös nämä

X