Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Uutiset

Maanantai on talven pahin myrskypäivä merillä – länsirannikolla tulvan vaara

Tuuli on yltymässä yli myrskyrajan (21 m/s) Suomen merialueilla ja paikoin keskituulen nopeus ylittää 25 m/s. Puuskissa etelätuuli lähentelee hirmumyrskylukemia.

10.02.2020

KirjoittajaMarkus Mäntykannas

Euroopassa Ciaraksi nimetty talvimyrsky iskee Suomeen maanantaina. Tuuli on yltymässä yli myrskyrajan (21 m/s) Suomen merialueilla ja paikoin keskituulen nopeus ylittää 25 m/s. Puuskissa etelätuuli lähentelee hirmumyrskylukemia. Etelätuuli ja matalapaine nostattavat merenpintaa erityisesti länsirannikon tuntumassa ja lounaissaaristossa, missä meriveden ennustetaan olevan alkuviikolla erittäin korkealla. Veneiden kiinnitykset kannattaa tarkistaa, sillä vesi on paikoin nousemassa tämän talven ennätyslukemiin.

Etelätuuli koettelee pahiten lounaissaaristoa

Etelämyrskyt tuppaavat koettelemaan pahiten Suomen lounaissaaristoa ja Ahvenanmaata – merkitsevä aallonkorkeus voi maanantaina olla yli viisi metriä. Erityisesti lounaissaariston etelärannikoilla ja Varsinais-Suomessa kannattaa varautua rannikkotulviin. Aaltojen pyyhkäisymatka Itämeren altaalla on etelämyrskyillä pitkä, joten niiden vaikutus yltää voimakkaana Itämeren pohjoisosaan ja Ahvenanmaan etelärannikolle. Myös Utön ja Hankoniemen edustalla aallokko on kovaa.

Merivesi kohoaa myös Selkä- ja Perämerellä

Etelätuuli pakkaa merivettä alkuviikon aikana läntisillä merialueillamme kohti pohjoista. Selkä- ja Perämerellä meriveden korkeus kohoaa yli metrin normaalitason yläpuolelle maanantai-iltaan mennessä. Kemissä meriveden korkeus on maanantaina enimmillään +130 cm, Oulussa ja Vaasassa +100 cm ja Turussakin yli +120 cm. Suomenlahdella meriveden pinta kohoaa maltillisemmin: Helsingissä ja Hangossa noin 70 cm, mutta itäisellä Suomenlahdella Imatran edustalla noin metrin verran.

Täältä seuraat tuuli- ja aaltoennusteita – ota nämä linkit talteen

 * Kattava merisääennuste: https://venelehti.fi/saa/

* Tuulihavainnot: https://www.foreca.fi/Finland/Helsinki/veneilysaa/tuulihavainnot/itameri

* Viralliset varoitukset: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

* Aaltohavainnot ja graafit: https://www.aaltopoiju.fi/

Lue myös nämä

X