Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Lukeminen on pääasia

06.05.2013

KirjoittajaKiti Westerback

.

.

Sirke Lohtaja-Ahonen: Suomalainen purjehdussanasto

Matkapurjehtijan opas

285 sivua täyttä asiaa! Tämä teos sopii yhtä hyvin sanat jo taitavalle kuin purjehdusharrastuksen aloittajalle.

Tutuksi tulee lähes 2 000 purjehdussanaa. Niistä 127 tärkeintä on selitetty perinpohjaisesti ja kerrottu myös niiden ruotsin- ja englanninkieliset vastineet. Sanastosta näkee nopeasti, mitkä sanat ovat vakiintuneita ja mitkä harvinaisia.

Sanaston tarkistamiseen osallistui yli 40 purjehduksen asiantuntijaa olympiamitalisteista matkapurjehtijoihin rannikoilta ja sisävesiltä.

Oikoväylälle.

Auli Irjala: Matkapurjehtijan opas

Matkapurjehtijan opas

Kirja on tarkoitettu sekä lähivesillä purjehtiville että valtamerille aikoville. Se käsittelee matkaveneen ominaisuuksia ja varustamista, reittivalintaa, miehistöä, muonitusta, viestintää, säätietoja, myrskyyn varautumista sekä elämää venekodissa.

Kokeneet suomalaispurjehtijat jakavat kirjassa neuvojaan sekä kertovat kokemuksiaan niin haaksirikosta, hirmumyrkystä ja varkaista kuin leppoisista päivistä atollisaarella ja purjehduksista Välimerelle ja Pohjanmerelle.

Auli Irjala on toimittaja ja tietokirjailija, joka on purjehtinut Itämeren lisäksi niin tropiikissa kuin arktisilla vesillä. Hän on kirjoittanut mm. matkakirjan Meren selkä taittuu – Kertomuksia Kristiinan purjehdukselta.

Oikoväylälle.

Sari Hartonen, toim.: Vesilläliikkujan sääopas

Ilmatieteen laitosIlmatieteen laitoksen ja Ursan julkaisema perusopas säästä ja meriasioista vesilläliikkujille korvaa n. 10 vuotta sitten ilmestyneen Sää- ja meritietokirjan.

Ennakointi lisää vesillä liikkumisen turvallisuutta. Mitä enemmän ymmärtää säätä ja toimii sen mukaan, sitä turvallisempaa veneily on.

Vesilläliikkujan sääopas ei vaadi aikaisempaa perehtymistä meteorologiaan, vaan toimii johdantona sään ihmeelliseen maailmaan. Siitä löytyy uutta tietoa myös kokeneelle sään ja veneilyn harrastajalle.

Pieni kirja on näppärä ottaa mukaan veneretkille. Sitä myyvät myös hyvin varustetut kirjakaupat.

Ursan verkkokaupassa 18 e Kiti Westerback

Oikoväylälle.

Pentti-Oskari Kangas: Onnellisen miehen tarinoita, osa 2

Pentti-Oskari Kangas

Mainio lisä joka venekirjastoon on teos, jonka parissa voi ulvoa naurusta tai ainakin kikattaa.

Suomen ensimmäisen nk. bilebändin (Seitsemän Seinähullua) primus motor Pentti-Oskari Kangas pyörittää nykyään matkailuyrityskokonaisuutta maailman kauneimman saariston äärellä. Hänen tuorein teoksensa sisältää itseironisella huumorilla höystettyjä värikkäitä, hauskoja ja välillä koskettaviakin tarinoita.

Kirjan tuotoilla tuetaan Lotus Hill ry:n koulutushanketta Sri Lankan köyhien lasten parissa. Kirjalla on takuu: jos se ei naurata, sen saa palauttaa.

Herrankukkaron verkkokaupassa 25 e Kiti Westerback

Oikoväylälle.

Johanna Aartomaa ja Timo-Tapani Kunttu: Laiva on lastattu tiedolla

AartomaaUusin teos Suomen merimuseon Nautica Fennica -julkaisusarjassa tutkii aluksia arkeologian, taidehistorian ja etnologian näkökulmasta. Kirja avaa uusia näköaloja aluksiin työpaikkoina, kulttuurikohteina ja museoesineinä.

Se tutustuttaa laivojen keulakuviin osana meri- ja taidehistoriaa, pienoismallien maailmaan, nykymerenkulun dokumentointiin, laivan asemaan museoesineenä ja osana museon kokoelmapolitiikkaa, historiallisesti merkittävien alusten dokumentointiperiaatteisiin ja arvottamiseen sekä museoitavan aluksen kulttuurimerkitykseen eri yhteisöissä. Lisäksi haastetaan lukija keskusteluun alle satavuotiaiden hylkyjen arvostamisesta ja hyödyntämisestä.

Kuuden suomenkielisen ja yhden englanninkielisen artikkelin lisäksi kirjassa on ruotsin- ja englanninkieliset tiivistelmät.

Trafiikki-museoiden verkkokaupassa 29 e Kiti Westerback

Oikoväylälle.

Erik ja Marina Saanila: Skärgårdshavet under ytan

SaanilaKomeita kuvia sisältävä kirja kertoo pinnan alla olevasta maailmasta, jota Erik ja Marina Saanila ovat kuvanneet sukellusreissuillaan ja tallentaneet sukelluspäiväkirjoihinsa.

Kirjan kuvitusta on hankittu kolmen vuoden ajan eri paikoista Hangon ja Utön välisellä merialueella, pintavedestä aina 25 metrin syvyyteen saakka. Kirja ei sorru pelkästään pinnalliseen pinnanalaisen maailman kauneuden esittämiseen, vaikka komeita kuvia sisältääkin.

Kuvia on siis myös Saaristomereltä, jonka herkkä luonto ja ekosysteemi saavat myös tekstissä ja kuvissa osansa. Paikalliset kalastajat kertovat, ettei yksikään toinen aikaisempi sukupolvi ole nähnyt yhtä voimakasta muutosta luonnossa ja yhteiskunnassa kuin heidän elinaikanaan on tapahtunut.

Jos toinen kotimainen kieli on hallussa, saa kirjasta enemmän irti kuin pelkkien kuvien katselu antaa. Teksti tuo lukijan eteen myös sellaisia asioita ja tietoja, joita kuvistavoi vain arvailla.

Litoralen verkkokaupassa 38,90 e Kippari 9/2012

Oikoväylälle->

Anto Leikola: Norsusta nautilukseen – löytöretkiä eläinkuvituksen historiaan

Norsusta Nautilukseen

Emeritusprofessori Anto Leikolan teksti ja värikkäät kuvat suomalaisista kokoelmista valottavat löytö- ja tutkimusmatkojen historiaa uudesta näkökulmasta.

Teoksessa nostetaan esiin erityisesti löytö- ja tutkimusmatkojen vaikutus varhaiseen eläinkuvitukseen esitellen eläinkuvituksen historiaa alkaen 1500-luvun ensimmäisistä painetuista eläinkirjoista aina 1850-luvulle asti.

Kirjaa lukiessa havahtuu huomaamattaan sivistyneensä hyvässä seurassa. Jokainen kirjan kuudesta luvusta päättyy tietoiskuun, jossa esitellään merkittävä tutkimusmatkailija.

Kirjan loistelias kuvitus on peräisin Kansalliskirjaston kirja-aarteista, sekä harvoin esillä olevista suomalaisista yksityiskokoelmista.

John Nurmisen Säätiön verkkokaupassa 59,90 e Kiti Westerback

Oikoväylälle->

Kati Nappa-Simo Moisio: Metsän makuja

Metsän makuja

Syksyn veneretkillä koppaan saa usein marjoja ja sieniä.

Pitkän linjan ruokatoimittaja Kati Nappa sekä Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moisio ovat koonneet herkullisen, kauniin ja selkeän kirjan luonnon antimien käyttövinkeiksi.

Ohjeissa suositaan terveellisiä raaka-aineita, kuten ruista ja pehmeitä rasvoja.

Tutuimpien kasvien lisäksi ohjeita on mm. juolukalle, pihlajanmarjalle sekä luonnonyrteille.

Otavan verkkokaupassa 24 e Anne Sjöholm

Oikoväylälle->

Jan Franke: Stigfinnaren

Stigfinnaren

Kirja kertoo göteborgilaisten Jan ja Ingela Franken kesäkuussa 1994 alkaneesta kuuden vuoden maailmanympäripurjehduksesta. Pariskunnan vene Windsong on vain 7,95 metriä pitkä Hallberg-Rassy 26.

Kirja kuvaa oikeastaan peruspallonkiertoa. Ollaan pasaatituulissa, tutustutaan uusin maihin, valokuvissa on tahitilaisnaisia melomassa ja Windsong rähjääntyneenä Panaman kanavassa. Vaihtelua tuovat kipparin värikkäät öljyvärimaalaukset.

Silti luettava on haaveksijalle aina yhtä kiinnostavaa.

Suomalainen-verkkokaupassa 29,95 e (kanta-asiakashinta: 24,90 e) Risto Nordell

Oikoväylälle->

Suomen merimuseo/Museovirasto: Mereen menetetyt

Mereen menetetytKirjassa kuljetaan Vrouw Maria ja St. Mikael -kauppalaivojen mukana 1700-luvun Amsterdamista Suomen karikkoisten vesien syvyyksiin ja sieltä nykypäivään.

Matka Pietariin katkeaa eksymiseen ja haaksirikkoon. Toinen laivoista katoaa. Toinen jättää jälkeensä asiakirjoja sekä pelastamistoimista että haverin kulusta, ja miehistökin säilyy hengissä. Laivojen tarinat jatkuvat 1900-luvun lopulla, kun hylyt löytyvät ja niiden tutkimukset alkavat.

Eero Ehanti kertoo kirjan pääartikkelissa St. Mikaelin ja Vrouw Marian tarinat. Laivojen mielenkiintoisista lasteista kertovat Riikka Alvikin ja Krista Vajannon tekstit.

Sallamaria Tikkanen kuvaa artikkeleissaan Vrouw Maria -hylyn äänimaailmaa sekä hylyn sijaintipaikan vedenalaista maisemaa. Lily Diazin ja kollegoiden kirjoittama teksti käsittelee Suomen merimuseoon tuotettua 3D-virtuaalisimulaatiota Vrouw Maria -hylystä ja sen vedenalaisesta ympäristöstä. Svetlana Maraš keskittyy virtuaalisimulaation vedenalaiseen äänimaisemaan ja sen luomiseen.

Kari Steffen ja Leone Montonen kirjoittavat Vrouw Marian kuntoon vaikuttavasta mikrobiologisesta ja fysikaalisesta hajoamisesta, Eero Ehanti hylkyjen konservoinnista ja siitä, voisiko Vrouw Maria olla Suomen Vasa-laiva. Lisäksi kirjassa on artikkelit vedenalaisen kulttuuriperinnön suojelusta Suomessa sekä Vrouw Maria veden alla -hankkeesta.

Virtuaalinen kirjakauppa Granumissa, hinta 49 euroa Kiti Westerback

Oikoväylälle->

Paul Svensson: Grilli kuumana

GrillikirjaTämä kirja saa veden herahtamaan kielelle.

Ensin grillataan kasvislisäkkeet kuten parsa, purjo ja kukkakaali, lihaosio alkaa lampaanpaistista ja päätyy kananpojan ja vasikanpotkan kautta poronlapaan.

Kaloista laitetaan mm. kuhaa sanomalehdessä, lohta teelehdillä savustettuna, mustekalaa ja kampasimpukoita.

Mukana on myös marinadeja, keittoja ja jälkiruokia.

Sopii parhaiten kotisatamaan ja viikonloppupurjehduksille, sillä Strömsö-ohjelmasta tutun Paul Svenssonin teos on suurikokoinen, eivätkä raaka-aineetkaan kuulu saaristokauppojen valikoimaan.

Otavan verkkokaupassa hinta 32 euroa Anne Sjöholm

Oikoväylälle.->

Käyntisatamat, Veneilykesä sekä Saimaan käyntisatamat ja kanavat

Finnlake.comKäyntisatamat-Besökshamnar, Veneilykesä sekä Saimaan Käyntisatamat ja kanavat, ovat ilmestyneet päivitettynä vuodelle 2012. Kaksi ensin mainittua kirjaa ilmestyy vuosittain, mutta Saimaan kirja vain noin neljän vuoden välein.

Kirjoihin on koottu Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n venesatamakomitean luokittelemat ”viralliset” vierassatamat. Yhteistyön kolmas tukipilari on Liikenneviraston merikarttaosasto, joka merkitsee luokitellut satamat merikarttoihin kirjoissa käytetyillä numeroilla.

Pisimpään uutta painosta odottaneeseen Saimaan kirjaan on päivitetty tiedot Vuoksen vesistön 396 luokitetusta käyntisatamasta, kiinnittymispaikasta ja suojasatamasta. Lisäksi kirjassa on seikkaperäiset tiedot vesialueen kanavista ja silloista.

Käyntisatamat-Besökshamnar 2012 käsittää merenrannikon satamat, Veneilykesä 2012 satama- ja palvelutiedot Päijänteeltä sekä muilta Kymijoen ja Kokemäenjoen vesistöjen järvialueilta.

Myyntipisteet kustantajan verkkosivuilla, hinta 18-23 euroa Pasi Nuutinen

Oikoväylälle.->

Kalamiehen päiväkirja

Kalamiehen päiväkirjaHeinäkuun alussa ilmestyi 27. painos Kalamiehen päiväkirjasta. Taskuun sopiva 144-sivuinen on saatavissa hyvän valikoiman kirjakaupoista ja kalastusvälineliikkeistä.

Kalamiehen päiväkirjan käyttö on parhaimmillaan sitä, että päiväkirja on kalastusretkellä aina mukana taskussa tai repussa.

Kalastustapahtumaan liittyvät tiedot on syytä kirjoittaa muistiin heti tuoreeltaan.

Usein sanallista kuvausta on tarpeen täydentää piirroksilla, joita voi tehdä aukeaman vasemmalle sivulle.

Kalamiehen päiväkirjassa tieto, elämykset ja tarinat säilyvät ja siirtyvät tuleville kalamiehille.

Pohjantähden verkkokaupassa 26,60 euroa Kiti Westerback

Oikoväylälle.->

Pirjo Mellanen: Kohtalokas purjehdus

Kohtalokas purjehdusDekkarissa käydään monille tutuissa satamissa molemmin puolin Suomenlahtea, kunnes kesälomapurjehdus Viron rannikolla saa yllättävän käänteen Piritan satamassa.

 

Leppoisan matkakuvauksen ja purjehdusmuistojen lomassa etenee otteessaan pitävä juoni: Miten Kirstin käy?

 

 

 

Texthousen verkkokaupassa 19 euroa Kiti Westerback

Oikoväylälle->

Anna Leena Lind, Ari Saarto ja Markku Soikkeli: Vesille kajakilla

Kajakki– Meitä on moneen kajakkiin, toteaa Markku Soikkeli kirjan johdannossa.

Hänelle merikajakki on kuin vaate, joka puetaan päälle. Se on enemmän kuin pelkkä vene, se on lähes kehon osa.

Kajakin kyydissä sopeudutaan ympäristön isoihin voimiin ja liikkeellä voidaan olla silloinkin, kun tavalliset veneilijät jäävät suosiolla rannalle odottamaan tyynempää keliä.

Melonta on vuosi vuodelta kasvattanut suosiotaan tasaiseen tahtiin. Melontakerhot järjestävät koulutusta uusille harrastajille, joten mahdollisimman kattavalle melontaopaskirjalle on ollut olemassa aukko, jonka Tammen julkaisema kirja nyt täyttää.

Opaskirjaa tarvittaneen jo senkin vuoksi, että maassamme on runsaasti kesämökkejä, joiden ”kalustukseen” kuuluu myös jonkinlainen kajakki, mutta sen käyttö jää vähäiseksi, kun edes melonnan alkeet eivät ole hallinnassa.

Kirja keskittyy nimensä mukaisesti kajakkeihin. Avokanooteille eli ”inkkarikanooteille” vielä odotellaan vastaavanlaista kirjaa.

Liikkeelle lähdetään oikean kokoisen kajakin valinnasta, käydään läpi varusteita ja melontatekniikkaa, turvallisuutta ja pelastautumistaitoja, navigointia, reittien suunnittelua ja valintaa, retkeilyä ja päädytään oman kajakin rakentamiseen ja melontaseuran perustamiseen.

Kirja toimii varmasti hyvänä houkuttimena ja kannustimena lähteä joskus kokeilemaan kajakin melomista. Kajakkikirjan tehneet Anna Leena Lind ja Markku Soikkeli ovat kokeneita retkimelojia ja alan kouluttajia ja kolmas tekijä, Ari Saarto, on melontaa harrastava valokuvaaja.

Adlibris-verkkokaupassa 16,90 euroa Juha Virtanen

Oikoväylälle->

Jimmy Cornell – Ivan Cornell: Cornell’s Ocean Atlas

Jimmy CornellARC:n (Atlantic Rally for Cruisers) ja noonsite.com-sivuston perustaja Jimmy Cornell tunnetaan myös kirjoistaan, joista huomattavin on jokaisen matkapurjehtijan raamattu World Cruising Routes. Nyt Cornell on yhdessä poikansa Ivanin kanssa julkaissut teoksen, jonka 129 tuoretta karttaa kattavat valtameret.

Kirja auttaa valtamerien ylitystä suunnittelevia päätöksenteossa, kun tarkoitus on hyödyntää vallitsevia tuulia ja ylittää valtameri parhaissa olosuhteissa.

– Olellista on olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan tai oikeastaan olla olematta väärässä paikassa väärään aikaan, kuvaa Jimmy Cornell kirjansa perusajatusta.

Teoksen saa englannin-, saksan-, ranskan- tai italiankielisenä.

Cornell Sailingin verkkokaupassa n. 95 euroa Kiti Westerback

Oikoväylälle->

Mats Engblom – Mia Smeds – Mari Pennanen – Ritva Kovalainen:
Eugenia – Någon ska kunna segla också

EugeniaKuinka mahdottomasta tehtiin mahdollinen? Vain muutamassa vuodessa 1990-luvun lopulla kemiöläiset rakensivat replikan Kemiön Bolaxissa vuonna 1879 rakennetusta jahdista.

Ruotsinkielinen kirja käy projektin läpi vaihe vaiheelta monipuolisin haastatteluin ja upein kuvin.

Eugenia-innostus sai Kemiössä kansanliikkeen piirteitä ja tekijät ovat onnistuneet vangitsemaan ilmapiirin kirjan sivuille. Lukija saa myös annoksen tietoa alkuperäisen Eugenian ja sen kipparin Storö-Oskarin vaiheista.

Akateemisen kirjakaupan verkkokaupassa 53,90 e Risto Nordell

Oikoväylälle->

Pat Manley – Rubert Holmes: Suuri Venekirja

Suuri venekirjaLähes 300 suurta sivua ohjeita moottori- ja purjeveneiden kunnostamiseen ja korjaamiseen on saatavissa myös suomenkielisenä.

Kirjoittajat ovat brittiläisen purjehtijajärjestön RYA:n Yachtmaster-kouluttajia.

Kattavassa teoksessa on ohjeita muun muassa sähkövikojen ja kaasuvuotojen varalle, puu- ja lasikuitukorjauksiin, rikin huoltoon ja hätäkorjausten tekoon merellä.

 

Readmen verkkokaupassa 36 e Anne Sjöholm

Oikoväylälle->

Matti Murto – Timo Utter: Moottoriveneilijän käsikirja

Matti Murto/Timo Utter: Moottoriveneilijän käsikirja

Moottoriveneilijöille suunnattuja kirjoja julkaistaan Suomessa harvoin. Näihin aikoihin sellainen ihme on kuitenkin tapahtumassa, kun Tammi julkaisee käsikirjan moottoriveneilijöille.

Kirjan ovat tehneet Vene-lehden entinen päätoimittaja Matti Murto ja Timo Utter, joka ennen eläkkeelle siirtymistään oli saman lehden AD.

Kaksikon kokoamassa kirjassa käydään läpi mm. moottoriveneilyn historiaa, venetyypit ja niiden rakennusmateriaalit, ominaisuudet ja huolto. Veneiden käytön osalta selvitetään navigointia, sääoloja, aallokon ominaisuuksia ja varusteita. Veneilijän osalta selvitetään merimiestaitoja, niin veneen käsittelyä kuin toimintaa hätätapauksissa.

Kirjan tekijöiden voinee sanoa edustavan alan vankinta asiantuntemusta Suomessa. Sekä Murrolla että Utterilla on takanaan yli 35 vuoden työura Vene-lehdessä ja kokemusta niin moottori- kuin purjeveneistä vielä sitäkin pitemmältä ajalta.

Jo ennen eläkkeelle siirtymistä kaksikolle oli syntynyt ajatus hyödyntää kirjan muodossa kokemus, joka on kertynyt vuosikymmenien varrella perehtymisestä satojen erilaisten moottoriveneiden ominaisuuksiin, niiden käyttöön ja käytön rajoihin sekä antoisista keskusteluista alan harrastajien ja asiantuntijoiden kanssa.

Adlibriksen verkkokaupassa 21,90 e Kippari 1/2012

Oikoväylälle->

Derek Wilson: Seitsemän meren purjehtijat

Seitsemän meren purjehtijatKirja alkaa Magalhãesin retkikunnan matkasta vuosina 1519-1522, ja päättyy nykypäivän vauhdikkaisiin kilpapurjehduksiin.

Painotus on menneiden vuosisatojen sankareiden matkoissa.

Suomenkielinen laitos alkaa esipuheella ensimmäisestä suomalaisesta maailman ympäri purjehtineesta aluksesta, Gustaf Eriksonin laivaston saavutuksista sekä nykysuomalaisten kilpamenestyksestä.

Kuvitus on kaunis aikalaisten piirroksineen ja Juha Ruusuvuoren suomennos on miellyttävä lukea.

John Nurmisen Säätiön verkkokaupassa 39,90 e Anne Sjöholm

Oikoväylälle->

Ari Saura – Markku Varjo: Tunnista kala

Tunnista kalaTiesitkö, että Suomessa loiskii turpa-niminen kala? Sekä vimpa, siloneula ja härkäsimppu?

Suomen 46 yleisintä kalalajia on kuvattu kirjaan, jonka ovat tehneet radion Luontoilta-ohjelman asiantuntija Ari Saura sekä toimittaja-kuvaaja Markku Varjo.

Kalat on kuvattu akvaariossa, joten niistä saa hyvän käsityksen.

Vain 5 x 5 sentin kokoinen kirja on helppo pitää mukana taskussa.

Sivut on käsitelty kosteutta kestäviksi.

Otavan verkkokaupassa 16,10 e

Anne Sjöholm

Oikoväylälle->

Pirkko Leino – Jarmo Saarinen: Åbo Båtvarf 1889-1954

Åbo Båtvarf 1889–1954Mitä oli ennen Nautoria ja Balticia? Kuka valmisti maineikkaat suomalaisveneet? Parhaat veneet tehtiin Turun Veneveistämöllä, on alaotsikko kirjalle, joka esittelee Turun Ruissalon kupeessa toimineen, laajaa kansainvälistäkin mainetta saavuttaneen ja aikanaan Pohjoismaiden suurimman veneveistämön historian lähes jokaisen valmistuneen veneen tarkkuudella.

Veistämö todella oli oman aikansa brändi. Sen valmistaman yli 5 000 veneen joukossa oli pursia teollisuus- ja valtiomiehille, jopa kuninkaallisille ja Venäjän vallan aikana Pietarin ruhtinaille. Turusta lähti veneitä niin Yhdysvaltoihin kuin Etelä-Amerikkaankin.

Turun Veneveistämön perusti insinööri Alexander Crichton vuonna 1889. Jo muutaman vuoden kuluttua se siirtyi konsuli Gustaf Adolf Lindblomin omistukseen, ja kymmenen vuotta myöhemmin edelleen hänen jälkeläisilleen.

Vuosisadan alkupuolella omistajakunnassa tapahtui monenlaisia muutoksia, mutta omistajia tärkeämpiä veistämölle olivat venesuunnittelijat. Kemiössä syntynyt August Westin suunnitteli telakan alkuaikoina lähes kaikki veneet, vuosisadan vaihteen jälkeen yhä useampi vene oli Gunnar L. Stenbäckin kynästä.

Kansainvälisen maineensa veistämö saavutti August Westinin poikien Brunon ja Zakén yhteistyön tuloksena. Intohimoisina purjehtijoina tunnetut veljekset toimivat veistämöllä 1910-30-luvuilla, Bruno teknisenä johtajana ja Zaké suunnittelijana. Veistämön korkean laadun katsottiin tuolloin olleen juuri Bruno Westinin ansiota.

1930-luvulla suunnittelijaksi tuli Westinien sisarenpoika Jarl Lindblom. Hänen suunnittelemiaan legendaarisia pursia olivat mm. Henrik Ramsayn Regina, Oskar Mustelinin Daphne ja Hans von Rettigin Clipper.

Veistämö käytti myös ulkomaisia huippusuunnittelijoita, kuten William Fife Jr.

Turun Veneveistämön toiminta loppui vuonna 1955. Seuraavana vuonna perustettiin uusi veistämö vanhalla nimellä. Se alkoi rakentaa lasikuituveneitä.

Åbo Båtvarf 1889-1954 on varmasti suomalaisen veneilyn merkittävin tänä vuonna ilmestynyt kirja.

Äärettömän tarkasti se kirjaa mielenkiintoista historiaa, eikä tarvitse olla turkulainen ymmärtääkseen veistämön aseman veneilyssämme.

Kirjan tyylikäs ulkoasu on Juha Lökströmin.

Litoralen verkkokaupassa 43,90 e Ari Inkinen

Oikoväylälle->

Tapio Koivukari: Ariasman

AriasmanRomaani vie lukijan Islannin vesille ja Baskimaahan.

Eletään 1600-lukua ja baskit ovat tulleet pohjoisille vesille valaanpyyntiin.

Elämänmakuinen ja leväntuoksuinen tarina kuvaa menneitten aikojen ankaruutta, tapoja ja uskomuksia.

Koivukarin Selkämeri-trilogiasta tuttu verkkaisuus ja kielen kirkkaus ovat läsnä: kirjailija tuntuu olevan yhtä kotonaan Pohjois-Atlantilla kuin Raumanmeren ulapallakin.

Johnny Knigan verkkokaupassa 32 e Risto Nordell

Oikoväylälle->

L-G Nilsson: Merisää

MerisääVankka paketti säätietoutta selvittää matala- ja korkeapaineiden olemusta sekä miten rintamien liikettä voi lukea pilvistä.

Oleellista tietoa on myös, miksi kumpupilven alla on usein heikkoa tuulta, mutta hieman sivummalla mahdollisesti navakkakin puuska.

Valokuvat ja graafiset esitykset ovat erittäin tasokkaita. Mieleen jää esimerkiksi kaavio, josta voi itse ennustaa, syntyykö merituulta vai ei.

Erittäin hyvin laadittu on loppuosan tarkastelu tyypillisistä aalto- ja tuuliolosuhteista Itämerellä, Pohjanmerellä, Atlantin rannikolla Pohjois- ja Etelä-Euroopassa sekä Välimerellä.

Myös merivirrat ja vuorovesi huomioidaan.

Esim. Suomalaisen Kirjakaupan verkkokaupassa 24,70 e Anne Sjöholm

Oikoväylälle->

Kat Falls: Veden alla

Veden allaNuorille suunnattu romaani kertoo ekokatastrofin jälkeisen siirtokunnan elämästä meren syvyyksissä.

Keskeisellä sijalla on 15-vuotiaan, meressä elävän Ty-pojan sekä maan pinnalla asuvan Gemma-tytön rakkaustarina.

Jännitystä tuovat siirtokunnan salaisuudet ja kauhua Krottiliiga.

Tammen verkkokaupassa 29,90 e

Anne Sjöholm

Oikoväylälle->

Aulikki Miettinen: Kettuset Majakkasaarella

Kettuset MajakkasaarellaHersyvästä kirjasta on saatu uusi painos.

Mummi Kaisa Kettunen lähtee kahden lapsen kanssa tapaamaan Majakkasaarella elelevää merikapteeni Helmeriä.

Opetuksen lisäksi kirja tarjoilee kesäisiä piirroskuvia.

Sopii myös aikuisille.

Otavan verkkokaupassa 10,30 e

Anne Sjöholm

Oikoväylälle->

Ari Turunen – Petja Partanen: Raakaa voimaa

Raakaa voimaa

Murtajasta Urhoon ja Kontiosta Nordicaan jäänmurtajat ovat taistelleet äärimmäisissä olosuhteissa kiveäkin kovempaa ja arvaamatonta jäätä vastaan.

Suomella on yksi maailman voimakkaimmista jäänmurtajalaivastoista. Jäänmurtajat ja jäissä kulkevat alukset ovat suomalaisen insinööritaidon ja suunnittelun mestarinäytteitä.

Tämä on teos Sinulle, joka haluat tutustua upeiden valo­kuvien avulla suomalaisten jäänmurtajien tarinaan. Teos esittelee 200 sivulla voimakkaat erikois­alukset ja niihin liittyvien keksintöjen historian.

Atena Kustannuksen verkkokaupassa 39 e (+ postikulut) Kiti Westerback

Oikoväylälle->

Luekirja-palvelu

Luekirja

Otava-konserniin kuuluva Suuri Suomalainen Kirjakerho on avannut kirjojen sähköiseen lukemiseen suunnitellun uudenlaisen palvelun. Palvelussa lukija voi noin 20 euron kuukausimaksulla vapaasti valita itselleen kolme kirjaa luettavaksi laajasta valikoimasta.

Teknisesti palvelu on suunniteltu toimimaan erilaisissa lukulaitteissa, kuten kannettavalla tietokoneella, iPadilla tai älykännykällä. Lukija voi lukea kotonaan kirjaa tietokoneeltaan ja jatkaa lukemista matkapuhelimellaan, missä sitten liikkuukaan – palvelu muistaa lukukohdan.

Valikoima sisältää suomenkielisiä sähköisiä kirjoja. Palvelun ovat toteuttaneet Aste Helsinki ja Viivamedia.

Luekirja Suuressa Suomalaisessa Kirkakerhossa 20 e/kk Jaakko Haapakangas

Oikoväylälle->

Merja Aho – Hannu Oittinen: Matkakohteena Saarenmaa

Matkakohteena Saarenmaa

Matkakohteena Saarenmaa, Muhu, Abruka ja Ruhnu on raikas poikkeus matkaoppaaksi.

Usein niissä jaaritellaan sivukaupalla baareista, kahviloista ja turistirysiksi luokiteltavista ravintoloista sekä esitellään kyllästymiseen saakka putiikkeja, tavarataloja ja turistituomisia.

Merja Aho ja Hannu Oittinen ovat valinneet tyystin toisen tien: 200-sivuinen teos on perinpohjainen johdatus Saarenmaan ja sen lähisaarien historiaan, luontoon ja kulttuuriin.

Samalla kirja on kurkistus virolaiseen kulttuurihistoriaan, varsinkin sen näillä saarilla eläneisiin kirjailijoihin.

Tämä tieto ei vanhene. Ennen kaikkea se avaa Viron saarille veneilevälle kokonaan uuden perspektiivin.

Tallinna-Kustannus, esim. Adlibris-verkkokaupassa 25,30 e

Vene/Risto Nordell

Oikoväylälle->

Jussi T. Lappalainen: Kuninkaan viimeinen kortti

Kuninkaan viimeinen

Ruotsinsalmen meritaistelut olivat niin merkittävät, että kestävät hyvin kahdenkin tietokirjan ilmestymisen samana keväänä.

Molemmat lukee innolla se, joka hiemankin on merihistoriasta kiinnostunut.

Itse asiassa, Jussi T. Lappalaisen kirjoittama 214-sivuinen, hienosti kuvitettu teos täydentää mainiosti John Nurmisen säätiön Kustaa III ja Suuri merisota -kirjaa.

Lappalaisen näkökulma on analyyttisempi ja teknisempi, vastapainoksi Raoul Johnssonin rivimiesperspektiiville.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjamyymälässä 44 e

Vene/Pasi Nuutinen

Oikoväylälle->

Milton Crawford: Krapularuokaa

KrapularuokaaPistävä päänsärky, aaltoileva pahoinvointi, paranoia, syyllisyys ja häpeä – kyllä, se on tuo pelätty ja vavisuttava tila nimeltä krapula.

Olemme melkein kaikki tutustuneet sen yleisimpiin oireisiin. Vähemmän tunnetuiksi ovat kuitenkin jääneet krapulan eri asteiden väliset nyanssit.

Krapularuokaa on nerokas itsehoito-opas venähtäneen juhlinnan oireisiin. Sen avulla voit tunnistaa darratyyppisi näppärästi ja huoltaa sitä sen vaatimalla tavalla. Kirjasta löytyvät niin virkistävät juomat, rasvaiset aamiaistortillat, munat meksikolaiselta ranchilta kuin kuuluisa Elviksen kaloripommisandwich.

Kirjan on suomeksi toimittanut ruoka- ja viinikirjailija Juha Virkki.

Atena Kustannuksen verkkokaupassa 21 e Kiti Westerback

Oikoväylälle->

Pirkko Saisio: Lokikirja

LokikirjaPirkko Saision julkaisema kokoelma lokikirjoistaan herättää vahvoja tunteita – kuten tekijällä muutenkin on tapana. ”Miks ihmeessä jaksais lukee, kun akat sählää merellä”, sanoo yksi. ”Aivan ihana piristysruiske”, kehuu toinen.

Kansien väliin on koottu mahonkiristeilijä Dianan seikkailut vuosina 1988-1994 Saaristomerellä, Suomenlahdella ja Saimaalla. Seikkailut on kirjoitettu sellaisenaan alkuperäisistä lokikirjoista julkaistavaksi. Teksti on tikkukirjaimia, joten sitä on rankka lukea. Toisaalta se on erilaista ja siksi kivaa.

Piirrokset ovat aivan hulvattomia ja autenttisia. Niitä riittää lukemattomia joka sivulle. Ne kertovat humoristisella ja persoonallisella tavalla matkanteosta, joka todellakaan ei ole ongelmatonta.

Kirjan alussa pariskunta ostaa puolivahingossa kauniin, mutta huonokuntoisen moottoriveneen. Kummallakaan ei ole veneilykokemusta. Yhtälöstä seuraa väistämättä, että ongelmissa ollaan kerran jos toisenkin. Itseironisesti kirjassa kuvataan, miten ”rannikkoseudulla kerrotaan tarinaa mahonkirunkoisesta matkaveneestä, jossa matkaa kaksi naista, jotka ovat jatkuvasti merihädässä.”

Kustannusosakeyhtiö Siltalan verkkokaupassa 28 e Vene/Anne Sjöholm

Oikoväylälle->

Gavin Pretor-Pinney: Aallontarkkailijan opas

Aallontarkkailijan opasGavin Pretor-Pinneyn Pilvibongarin taskuopas oli Suomen myydyin tietokirja kesällä 2010. Nyt kirjoittaja sukeltaa aaltoihin.

Aallontarkkailijan oppaassa kuljetaan pitkä matka Cornwallin harmaista poukamista Havaijin tyrskyihin. Matkalla saadaan vastauksia yksinkertaisiin kysymyksiin: Mitä aallot ovat? Mistä ne tulevat? Mitä aallossa tapahtuu?

Aallontarkkailijan opas ei kerro vain rantaan murtuvista vaahtopäistä, valtameriä ylittävistä mainingeista ja maanjäristyksiä seuraavista tsunameista. Aaltoja on kaikkialla ympärillämme. Aallot yhdistävät jalkapallostadionilla seisomaan ponkaisevaa katsojaa, hiekalla matelevaa käärmettä, räjähdysten painevaikutuksia, aivojen toimintaa, nykyaikaista viestintää ja monia muita ilmiöitä.

Atena Kustannuksen verkkokaupassa 31 e (+ postikulut) Kiti Westerback

Oikoväylälle->

Manne Stenroos: Åland à la carte

Aland a la carteJuuri sopivasti Maarianhaminan kaupungin 150-juhlavuoden alkuun on A la carte tuonut kevään markkinoille uutuuskirjansa ”Åland à la carte”.

Reilusti yli kolmenkymmenen, eri puolilta Suomenmaata julkaistujen maakunta-ruokakirjojen takana on valokuvaaja Manne Stenroos, jonka erinomaista kuvaustaitoa voi tekstien ohella tämänkin kirjan sivuilla vain ihailla ja todeta miehen kuvasilmän olevan edelleenkin kohdallaan.

Uutuuskirjassa esitellään puolitoistasata-vuotista olemassaoloaan juhlivasta Maarianhaminasta – ehkä osittain juuri siksi – peräti seitsemän ravintolan ruokia resepteineen, mutta mukaan on otettu myös ruokakeitaita Kökarista, Eckeröstä, Silverskäristä, Lapposta, Tjudöstä, Bäröstä sekä Godbystä. Kaiken kaikkiaan näitä hyvän ruoan kohteita kirjassa on 16, joista vain Silverskärin saaressa oleva ravintola edellyttänee ruokanautintoihin pääsemiseksi suuremman ryhmän kokoamista ja etukäteistilausta.

Hienojen ruokaesittelyjen ja kuvien ohella kirja on myös varsin ajankohtainen, sillä sen sivuilla luodaan valokuvauksellinen katsaus Ahvenanmaan kuuluisaan merelliseen shamppanjalöytöön sekä koko ajan saarimaakunnan mainettaan kasvattavaan oluttuotantoon.

Ruokaesittelyjen ohella tekijä on katsonut aiheelliseksi esitellä kuvin ja tekstein jonkin verran myös maakunnan mennyttä ja ainutlaatuista historiallista puolta, jolloin kirjan teksti- ja kuva-aineistoon ovat päässeet mukaan pohjoinen, entinen kalastussaari Rannö kalamökkeineen ja Kökarin saaren eteläpuolisella saaristoalueella sijaitseva ”kreivillinen” Källskärin kalliosaari.

Åland à la carte juhlistaa omalta osaltaan hienosti Ahvenanmaan ainoan kaupungin, Maarianhaminan juhlavuotta.

Ocean Spiritin verkkokaupassa 37 e Kippari/Altti Holmroos

Oikoväylälle->

Raoul Johnsson: Kustaa III ja suuri merisota

Kustaa III ja suuri merisota

Näyttävä kirja vuosien 1788-90 ”Kustaan sodasta”, jolloin Itämeren kautta aikain suurimmat laivastot, Ruotsin kuninkaan ja Venäjän keisarinnan, taistelivat keskenään. Avomerellä yhteen ottivat suuret linjalaivat, ja Suomenlahden perukassa voimiaan mittelivät Ruotsin saaristolaivasto ja Venäjän soutulaivasto.

Tietokirjailija Raoul Johnsson kertoo elävästi Kustaa III:n halusta palauttaa Ruotsin herruus pohjoisella Itämerellä sekä syöstä vallasta serkkunsa, Venäjän keisarinna Katariina II.

John Nurmisen Säätiön kustantamassa kirjassa on upea kuvitus, mm. vanhoja maalauksia sekä piirroksia ja pienoismalleja laivastojen aluksista.

John Nurmisen Säätiön verkkokaupassa 69,90 e Vene/Anne Sjöholm

Oikoväylälle->

Lars Sund: Aamu-unisen lintubongarin tunnustuksia

Aamu-unisen lintubongarin tunnustuksetKirjailija ja toimittaja Lars Sundin päiväkirja lintuhavainnoista toukokuulta joulukuulle vie mukanaan muutkin kuin bongarit.

Teksti on kaunista ja elämyksellistä, mutta ei tippaakaan makeaa. Omia tuntemuksia lintujen näkemisen ”huumaavasta onnesta” sekä tietoja tutuista ja vieraammista siivekkäistä on sopivassa suhteessa.

Kirja viittaa myös lukuisiin ornitologian kansainvälisiin klassikoihin. Selviää sekin, että oikea James Bond oli lintuhullu.

 

WSOY:n verkkokaupassa 32 e Vene/Anne Sjöholm

Oikoväylälle->

Lasse J. Laine: Suomen luontovuoden opas

Suomen luontovuoden opas

Upeita valokuvia pursuava luonto-opas, jota koko perheen on helppo käyttää.

Kirja käy Suomen luonnon tapahtumia läpi kuukausi kuukaudelta.

Esimerkiksi purjehduskauden jaksolla esitellään niin kasveja, kaloja ja karhuja kuin lintuja ja hyönteisiäkin.

Kirjassa on monivuotinen taulukko, johon voi kirjata omia havaintojaan.

Kirjan on tehnyt biologi ja toimittaja Lasse J. Laine, jolta on ilmestynyt aiemmin mm. vuoden kauneimmaksi kirjaksi valittu Suomalainen lintuopas.

WSOY:n verkkokaupassa 26,90 e Vene/Anne Sjöholm

Oikoväylälle->

Tiina Hietikko-Hautala – Rurik Ahlberg – Olin Breilin – Peter Eden:
Jääkauden jälkinäytös – Merenkurkun saariston maailmanperintö

Jääkauden jälkinäytös

Jääkauden perua oleva maankohoamisilmiö on tehnyt Merenkurkun saaristosta ainutlaatuisen maiseman kivikkoineen, saarineen ja luotoineen. Alue on saatu ainoana suomalaisenaluontokohteena Unescon arvostetulle maailmanperintölistalle.

Tiina Hietikko-Hautalan kirja tarjoaa kattavan esityksen saariston syntyhistoriasta ja sen nykyluonnosta. Teos ei jää pelkästään yleisesitykseksi, sillä se esittelee tekstein ja upein valokuvin saari saarelta koko maailmanperintökohteen.

Kustantaja on Pohjanmaan ELY-keskus.

Suurikuu.fi-verkkokaupassa 46,90 e Vene/Risto Nordell

Oikoväylälle

Minerva Kustannus Oy:n verkkokaupassa 32,90 euroa Satu Björn
Texthousen verkkokaupassa 42 euroa + postikulut Kiti Westerback
X