Tilaa
Uutiset

Lontoon esiolympialaiset, Weymouth: Lehtisen tiimi aloittaa taiston tänään

02.08.2011

KirjoittajaKiti Westerback

The Weymouth and Portland International Regatta 2011

Suomen purjehdusmaajoukkue taistelee seuraavan kahden viikon ajan Englannin Weymouthissa järjestettävissä Lontoon olympialaisten testikilpailussa.

Kisoissa on mukana jokaisen maan paras purjehtija tai venekunta kutakin veneluokkaa kohden, joten luvassa on todella kovatasoiset kilpailut.

Ensimmäisenä suomalaisista kisaurakkansa aloittaa Silja Lehtisen kipparoima Audi Match Race Team, joka on ollut harjoittelemassa Weymouthin vesillä jo kuluneen viikon ajan Match racen kovien nimien Anna Tunnicliffen, Sally Barkowin ja Stephanie Hazardin kanssa.

Keli Weymouthissa on ollut kevyt, ja sellaisena sen ennustetaan pysyvän myös esikisojen Match race -purjehdusten aikana. Tämä tietää Lehtisen mukaan sitä, että strategia ja taktiikka korostuvat, venevauhdin on oltava kunnossa ja pään kylmänä. 11 vastustajastaan Lehtinen ei halua nostaa ketään ylitse muiden.

– Maailmancupeissa ja Helsingin EM-kisoissa on nähty, että hyvänä päivänä kaikki tiimit ovat iskukykyisiä ja marginaalit minimaalisen pieniä. Nyt on keskityttävä omaan suoritukseen ja pyrittävä löytämään se oma tekemisen ilo ja suorittamisen taso, Lehtinen sanoo.

Jokainen lähtö on tärkeä

Audi Match Race Teamin lisäksi kisavesille lähtee suomalaisnimistä 470-tiimi Joonas ja Niklas Lindgren, RS:X-purjelautailija Tuuli Petäjä, Laser-luokan Fredrik Westman, Laser Radial -luokan Sari Multala, Finn-jollien Tapio Nirkko sekä 49er-luokan Team Fazerin Sininen eli Lauri Lehtinen ja Kalle Bask.

Purjelautailija Tuuli Petäjän urakka alkaa torstaina, ja starttiviivalla häntä on odottamassa 30 haastajaa.

– Weymouth on hyvinkin tuttu paikka, ja viimeisellä leirillä kovatuulisina päivinä olin erittäin tyytyväinen vauhtiini. Toivottavasti pääsen näyttämään sen myös tulevalla kisaviikolla, Petäjä miettii.

Sari Multalan edustama Radial-luokka siirtyy kisavesille perjantaina kaikkiaan 50 veneen voimin.

– Kunnon puhurissa purjehtimisesta on vierähtänyt tovi. Siksi odotankin esikisoista tulevan melko rankat, mutta sitäkin jännittävämmät. Fliitti tulee olemaan pienempi kuin normaalisti, ja kaikki purjehtivat yhdessä alusta asti. Tämä muuttaa kisaamista siten, että kärkisijojen saaminen on alusta asti yhtä vaikeaa ja pisteitä kertyy helpommin enemmän.

Multalalle esiolympialaiset merkitsevät ennen kaikkea harjoittelua olympiavesillä, ja lisäksi ne tarjoavat hyvän mahdollisuuden testata rutiineja olympiapaikalla.

– Kisa on todennäköisesti myös viimeinen kova kilpailuni ennen joulukuun MM-kilpailuja, joten pyrin tekemään hyvää työtä vesillä ja päättämään Euroopan kesän niin, että voin hyvillä mielin aloittaa harjoitusjakson kohti MM-kisoja.

Arvokas kisakokemus olympialaisten kannalta

Team Fazerin Sinisen kisat alkavat suomalaisista viimeisenä, tämän viikon lauantaina, ja heidän 49er-luokassaan kilpailee yhteensä 24 venekuntaa. Duon gasti Kalle Bask kertoo, että mitään lämmittelylähtöjä ei ole luvassa.

– Heti on mentävä sata lasissa ja onnistuttava myöskin 100-prosenttisesti, jos halutaan mukaan kärkitaistoon.

Kippari Lauri Lehtinen korostaa starttien ja veneenkäsittelyn tärkeyttä ja toivoo, että tuuliskaalaa riittäisi laidasta laitaan.

– On turha kuvitella, että täälläkään nähtäisiin mitään pitkän ajan tilastoja vastaavia kelejä. Kaikkeen on oltava valmiina ja olisi hienoa, jos kokemusta tulisi kaikenlaisista keliolosuhteista. Ensi vuonna olympiakisat käydään täsmälleen samoilla vesillä ja samaan vuoden aikaan, joten kaikki kokemus on arvokasta.

Rata-alueiden vaihto tuo kisaan mielenkiintoa

Valmennuspäällikkö Esko Rechardtin mukaan esikisat simuloivat ensi kesän olympialaisia monessakin mielessä, ja yksi näistä yhtäläisyyksistä on aikataulu.

– Kyseessä on normaalia pidempi regatta, johon sisältyy virallisia välipäiviä. Kilpailijoiden haasteena onkin pitää hyvä vire yllä läpi kilpailun, Rechardt pohtii.

Hänen mukaansa kilpailussa erikoista on se, että rata-alueita kierrätetään niin, että kukin veneluokka purjehtii usealla radalla kilpailunsa aikana. Virallinen kisa käydään myös samalla periaatteella. Purjehtijoiden täytyy siis tehdä kotiläksynsä hyvin ja tutustua koko kisa-alueeseen tarkasti.

Rechardt uskoo, että kisoissa mitataan paitsi suorituksia myös kanttia.

– Esikisat ovat näytön paikka ensi kesän olympialaisia varten: niillä, jotka menestyvät näillä vesillä, on ehkä myös jonkinlainen henkinen etulyöntiasema varsinaisessa koitoksessa.

Viimeiset mitalipurjehdukset käydään ensi lauantaina, 13. elokuuta.

Kilpailuaikataulu

2.8.-11.8. Match race
4.8.-11.8. RS:X
5.8.-12.8. 470, Laser ja Laser Radial
6.8.-13.8. 49er, Finn ja Star

Lisätietoja

Lähde: Suomen Purjehdus ja Veneily tiedotus
Kuva: The Weymouth and Portland International Regatta 2011

Lue myös nämä

X