Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Jutut

Merimiestaidot: Köysi pois potkurista

28.06.2013

Kirjoittajaja kuvat Hauke Schmidt

Perämoottorin potkuriin kiertynyt köysi on ehkä helpoin irrottaa, sillä moottorin saa kipattua ylös. Samoin on useimmiten tilanne sisäperämoottoriveneenkin kohdalla. Sen sijaan akselivetoisen veneen tai purjevenevetolaitteen kohdalla köysi potkurissa on iso ongelma.

Vaihtoehtoja on kaksi: vene ylös vedestä tai puukkomies veteen.

Helpoimmassa tilanteessa vanhempien moottorien kohdalla voi köyden saada irti pyörittämällä potkuria käsin vastakkaiseen suuntaan. Jos köyden pää on vapaana ja veneessä, siitä vetämällä ja potkuria hitaasti vastakkaiseen suuntaan pyörittämällä köysi saattaa irrota. Moottoria on paras pyörittää vauhtipyörän päästä suurella kiintoavaimella.

Nykyaikaiset dieselit ovat tässä suhteessa hankalampia. Kannattaa koettaa pyörittämistä laturissa sijaitsevasta hihnapyörästä.

Jos käsin pyörittäminen ei onnistu, vielä voi kokeilla starttimoottorilla pyörittämistä. Ongelma on kuitenkin kierrosten hallitseminen, eivätkä lisävahingotkaan ole pois luettuja. Pahimmillaan kärähtää starttimoottori tai akku syväpurkautuu. Ennen starttimoottorin käyttöä sammutusvipu on vedettävä sammutusasentoon, jotta moottori ei käynnisty.

Sahalaitainen leipäveitsi ykkönen

Kun köysi tai verkko on kiertynyt todella tiukkaan ja jopa sulanut yhdeksi klöntiksi, päälle on puettava uimahousut ellei neopreenipukua ole, aseteltava sukellusmaski silmille ja tartuttava veitseen.

Vaikka kuiva köysi voi olla hyvinkin miellyttävä pideltävä, tiukaksi kimpuksi potkurin ja akselin ympärille kietoutuneen köyden irrottaminen on todella raskas urakka. Etenkin, jos puolen minuutin välein pitää käydä pinnalla haukkaamassa ilmaa.

Räpylät helpottavat liikkumista veden alla ja käytännöllinen apuväline on veneen alitse vedetty köysi, josta voi vetää itsensä potkurille ja pintaan.

Testasimme muutamaa erilaista veistä aidossa elementissä. Mukana olivat erittäin terävä mattoveitsi, venetarvikeliikkeiden markkinoima veneveitsi, sahalaitainen leipäveitsi sekä puutarhasakset.

Ehdottomasti tehokkain työkalu oli leipäveitsi. Pitkä, sahalaitainen terä toimi kuin saha ja upposi tiukkaan köyteen.

Lue juttu Vene-lehdestä 7/2009

 

 

X