Tilaa
Jutut

Litiumakut – Sammuttajan painajainen

Litium-ioniakun edut ovat kiistattomat. On silti hyvä tiedostaa, että niiden paloriski kasvaa, jos niitä käytetään väärin. Kuinka toimia, jos akku rikkoontuu veneessä?

22.04.2022

Kirjoittajatimo kuukkanen

Kuvaajarajavartiolaitos, valmistaja

’YKSIKÄÄN [...] akkupalosammuttimena markkinoitu sammutin ei kykene kunnolla sammuttamaan edes akkuporakoneen akun paloa”, tekniikan tohtori, litium-ioni akkujen paloturvallisuudesta Tukesille ja venejärjestöille kirjoittava Tuomas Raivio kirjoittaa palautteessaan Vene-lehdelle. Asia on todettu Tukesin ja Pelastusopiston tekemissä testeissä.

Motivaatio viestille tuli Vene-lehden numerossa 1/2022 (METS 2021 uutuustuotteet) julkaistusta litium-ioniakkupalojen sammutinta koskevasta tuoteuutisesta. Keskustelimme asiasta Raivion kanssa yksityiskohtaisemmin. Hänen mainitsemilleen seikoille löytyy vahvistus useista luotettavista lähteistä.

Markkinoilla on muutamia litium-ioniakkujen sammuttimia. Niille ei ole standardia, joten ne eivät ole minkään vaatimusten mukaisia. Raivion mukaan niiden kutsuminen litiumakkujen sammuttimiksi on harhaanjohtavaa.

Lue kaikki

VENEILYSTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X