Tilaa
Huvi ja hyöty

Muut

05.01.2017

KirjoittajaVenelehti

amazing-space.stsci.edu/resources/explorations
Jos pallomme on jo hallussa, käännä niska kenoon ja jatka ylöspäin. (Vene 6/06)

www.avokanootti.info
”Kanootilla on kaksi outoa ominaisuutta: kun sen pitäisi kulkea suoraan, se kääntyy, kun sen haluaisi kääntyvän, se kulkeekin suoraan.” Avokanoottiyhdistyksen sivulta löytyy apu kanootin outoihin ominaisuuksiin sekä paljon muuta melonnasta.

www.balticconnections.net
Itämeren maiden arkistolaitosten yhteinen hanke, jonka kautta voi hakea ja tarkastella arkistolähteitä, muun muassa upeita vanhoja merikarttoja. Lisäksi englanninkielinen historia Itämeren maiden merenkulku- ja kauppayhteyksistä vuosina 1450-1800. (Vene 3/09)

blogit.helsinki.fi/envirohist/helsinki/haapanen_1999.htm
Lisää historiaa: Eero Haapasen kirjoittama artikkeli Punainen Vanhankaupunginlahti: Sörnäisläisten kesäelämää kertoo helsinkiläisen työväestön merihenkisestä vapaa-ajanvietosta viime vuosisadan alussa. (Vene 10/06)

www.boat-links.com
Valtava määrä alan linkkejä. (Vene 12/05)

www.boatinglinks.com
Jos tältä sivustolta ei löydy veneilyyn liittyvistä aiheista sitä mitä etsii, haussa taitaa olla aika pienten piirien juttu. Boatinglinks-sivustolla on tuhansia linkkejä veneily-, kalastus-, varuste-, yhdistys- vesiurheilu- ym. sivustoille ympäri maailman. Painotus on lievästi Atlantin tuolla puolen, mutta löytyypä esimerkiksi suomalaisille sivustoillekin liki 80 linkkiä.  (Vene 9/06)

Boatinglinks-sivustolla on tuhansia linkkejä veneily-, kalastus-, varuste-, yhdistys-, vesiurheilu- ym. sivustoille ympäri maailman. (Vene 1-2/07)

www.boatsafe.com
Monenmoista asiaa veneturvallisuudesta. (Vene 12/05)

www.chydenius.net/historia/teokset/amerikkalaiset_koko.asp
Valtiomies Anders Chydeniuksen maisteriopinnäyte Turun akatemiassa vuodelta 1753, kuvaus Pohjois-Amerikan intiaanien tuohikanootin käytöstä ja valmistuksesta. Chydenius halusi, että Suomessakin ryhdyttäisiin valmistamaan veneitä koivun tuohesta. Vaikka hanke ei oikein saanut tulta alleen, Chydenius itse päätyi tuoheen yli kaksisataa vuotta myöhemmin, nimittäin kuvana tuhannen markan seteliin. (Vene 10/06)

en.wikipedia.org/wiki/Sailing
Jos purjehdustermistö tai -filosofia on jäänyt epäselväksi, tietojaan voi kohentaa wikipediassa. Tai jos wikipediassa on puutteita, myös sitä voi kohentaa. Suomenkielinen osuus löytyy osoitteesta fi.wikipedia.org/wiki/Purjehdus. (Vene 10/06)

www.fma.fi/palvelut/tietopalvelut/julkaisut/merivayla/199/index.php Merenkulkulaitoksen sivustolla on paitsi tietoa myös tarinoita, mm. kuvaus brittiläisen ”nykyajan tutkimusmatkaajan” jokivenereissusta läpi Järvi-Suomen. (Vene 10/06)

www.geocities.com/palmbeachboating/why_boat.html
Epäiletkö veneilyharrastuksen tolkullisuutta? (Vene 3/06)

www.helsinki.fi/hum/meh/merimerkit/index.htm
Verkkojulkaisu ”Väylien varsilta – Suomen historialliset merimerkit ja luotsipaikat” on kattava opetuspaketti, jossa käsitellään niin kummelit, kaasat, pookit, majakat, loistot kuin luotsiasematkin. Julkaisussa perehdytään merimerkkien ja laivaväylien historiaan sekä tarkastellaan merenkulunturvallisuudesta vastanneiden ammattiryhmien elämäntapaa ja työnkuvaa. Merenkulkulaitoksen, Helsingin yliopiston ja Museoviraston yhteishanke. (Vene 3/09)

www.hylyt.net
Hylyistä ja sukeltamisesta kiinnostuneita hemmotellaan tällä mainiolla haaksirikkojen ja hylkylöytöjen tietopankilla. Hylyt on listattu aakkosittain, mutta niitä voi tarkastella kartalla myös alueittain tai poimia erilleen sotahylyt, museohylyt, kuvalliset, paikannetut, paikantamattomat tai nostetut hylyt. Kymmenkunta mielikuvitusta herättelevää vihjettäkin löytyy. Valtaosa hylyistä makaa suolaisessa vedessä, muutama sisävesillä. (Vene 3/09)

www.jenreviews.com/how-to-sail
Neuvoja ja vinkkejä purjehduksesta.

www.kapunetti.com
veneilijöille suunnattu, täysin ilmainen lokikirja

www.kaivonporaus.fi
Tarvitaanko mökkirantaan ensi kesäksi kaivo? (Vene 8/05)

www.kirjastovirma.net/oulujoki/koskenlasku
Kuvaus siitä, kuinka ennen vanhaan kuljettiin vesiteitse Kajaanista Ouluun. Sivun on tuottanut kirjastojen kotiseutuhanke KirjastoVirma, joka tallentaa pohjoispohjalaista kulttuuria tietoverkkoon. (Vene 10/06)

www.kolumbus.fi/jamikko/Suuret%20purjelaivat.htm
Suurten purjelaivojen bibliografia. (Vene 9/05)

www.moottorivene.info
Juha Söderholmin veneisiin ja veneilyyn erikoistunut sivusto.

www.nba.fi/fi/smm_kokoel_ma_muut
Suomen merimuseon kokoelmissa on noin 50 työ- ja huvivenettä 1800-luvun loppupuolelta 1970-luvulle, esimerkiksi 1920-luvun lopulta 1970-luvulle asti presidenttien käytössä ollut Kultaranta II. Sivulla on listaus veneistä kuvien ja lyhyiden historiikkien kera. (Vene 10/06)

www.nba.fi/fi/kaukaa_haettua
Kulttuurien museon perusnäyttely Kaukaa haettua kertoo ihmisen uteliaisuudesta uutta ja outoa kohtaan. Esineistöä ovat keränneet 1700-luvulta alkaen tutkimusmatkailijat, tiedemiehet, lähetyssaarnaajat, merenkävijät, taiteenkerääjät, seikkailijat ja kehitystyöväki. Näyttelyyn sisältyy lasten osio Vesi, joka esittelee hirviömäisiä merenneitoja, alusten pienoismalleja, korallia, kotiloita ja purjelaivojen tutkimusmatkoja.

www.pbk-pvk.fi/links.htm
Paraisten Venekerhon laaja linkkilista. (Vene 1-2/07)

www.perinnepurje.net ja www.puuvene.net/harro/aula.htm
Harro Koskisen sivut.

www.pilssi.fi
Kulttuurintutkijan vesiaiheita, Pilvi Vainosen sivut. (28.4.08)

www.pirkka.fi/vapaa-aika/niksit
Niksi-Pirkan klassikoita. (Vene 11/05)

www.plaanaa.com
Kilpapurjehtijoiden Plaanaa-sivuston foorumi jäi pois keskustelupalstoja listanneesta Verkkovinkeistä (Vene 11/2008), mutta sattuipa nyt hyvä ajoitus: tätä kirjoittaessa Plaanaa-foorumissa on vaihdettu 11 sivua mielipiteitä syyskuun Vene-lehdessä julkaistun kolumnin innostamana. Suora linkki keskusteluun: www.plaanaa.com/phpBB/viewtopic.php?f=1&t=3424 .

www.sail.tv
SailTV kertoo olevansa ensimmäinen purjehdusaiheinen verkkotelevisio – ja niin varmasti onkin. SailTV raportoi purjehduskisoista ja tapahtumista ympäri maailman. Joukosta löytyy myös näyttävää leijalautailua ja muutamia moottorivene-esittelyjä.

www.sailinganarchy.com
Sivusto mainostaa olevansa erilainen purjehdusfoorumi, jolle turhantärkeilijöillä ei ole asiaa. (Vene 10/06)

www.stmikael.com
St. Mikaelin hylky on rauhoitettu ja sukelluskiellossa, mutta virtuaalisukellukselle pääsee kuka tahansa. St. Mikael upposi Nauvon vesiin syksyllä 1747. Kolmimastokaljuutti oli matkalla Amsterdamista Pietariin lastinaan tavanomaisen kappaletavaran lisäksi erityisen arvokkaita kelloja, nuuskarasioita ja Meissenin posliinia, arvatenkin myytäväksi Pietarin porvareille. Virtuaalisukelluksella löytyy myös navigointivälineitä sekä laivan arkitavaroita. (Vene 3/09)

www.tollesburysc.co.uk/Knots/Knots_gallery.htm
Hauska sivu näyttää havainnollisesti, miten kukin solmu tehdään. (Vene 3/06)

www.totallyabsurd.com/archive.htm
Tarkista, onko keksinnöllesi jo haettu patentti.

www.venepalsta.com/c/extranet/home?_page=linkit
Tähän on läjätty erinomaisen suuri määrä linkkejä erilaisiin veneilyalaa sivuaviin asioihin. On matkailupalvelua, venereittiä, vuokrausta… (Vene 4/06)

www.fkl.fi/teemasivut/vahingontorjunta/Kulkuneuvovahingot/Sivut/default.aspx
Finanssialan Keskusliitto ylläpitää luetteloja varastetuista veneistä, moottoreista, vesiskoottereista ja venehälyttimistä.

venefoorumi.net
Venealan asiakkaiden ja ammattilaisten kohtauspaikka, jossa käydään keskustelua hyvässä hengessä.

www.vesille.com/index.php3?viewCat=6
Vesille.comin kautta pääsee erinomaisiin solmulinkkeihin, joista monet ovat animoituja. (Vene 12/05)

www.vitabalans.fi
Ensiavuksi ampiaisen- ja mehiläisenpistoihin sekä kyynpuremiin. (Vene 7/05)

GOLF on huhun mukaan se harraste, joka on imenyt eniten harrastajia pois veneilyn parista. Tässä muutama vinkki siitä, miten nämä kaksi voi sopuisasti yhdistää. Seilaa golfaamaan Ahvenanmaalle: www.goaland.net/fi/golf tai jos mielesi tekee hiukan pitemmälle, kiepauta Skotlantiin pelaamaan rundi legendaarisella St. Andrewsin kentällä: www.saint-andrews.co.uk. Paatin voinee parkkeerata paikalliseen pursiseuraan: www.stasail.com

KOKKAUS on harraste, jonka moni on suurella menestyksellä yhdistänyt veneilyyn. Useimmat ruokaohjeethan voi siirtää suoraan veneympäristöön tai laatia niistä lievin muunnoksin veneversioita. Reseptejä voi printata reissulle mukaan vaikka osoitteesta www.finfood.fi/keittokirjatai osoitteesta www.calormarineshop.co.uk/boat_recipes/marine_cooking.htm.

VALOKUVAUS istuu veneympäristöön myös kuin nenä päähän. Nykyisillä digivehkeillä useimmat onnistuvat ottamaan vallan säällisiä kuvia, eivätkä filmirullat enää kostu pilalle veneessä, kuten vanhaan pahaan aikaan. Kotimaista opastusta antaa vaikkapa www.yhteishyva.net/yhteishyva/vapaaaika/harrastukset/pieni_valokuvausopas/fi_FIja ulkomaista www.photographytips.com/ taiwww.photonhead.com/exposure.

KALASTUS suorastaan tyrkyttäytyy iltapuhteiden iloksi, kun vesillä kerran ollaan. Kotimaisia tietopaketteja löytyy vaikkapa Kalatalouden Keskusliiton sivuilta www.ahven.net tai Metsähallituksen sivuilta www.villipohjola.comHeittokalastus.info on nimenomaan heittokalastuksen ystäville suunniteltu sivusto, mutta muidenkin kalastuslajien ystävät ovat toki tervetulleita. Ulkomaille kalaan mieliville tarjoiltakoon vaikka seuraavaa: www.worldwidefishing.com.

SUKELTAMINEN herättää monessa mielikuvia laivan hylyistä ja merirosvoaarteista. Tässä pari linkkiä kotimaisiin hylkyihin: www.divealand.com/finvrak.aspja www.hylyt.net. Samoin hiukan suuremmille vesille: www.ukdiving.co.uk/wrecks jawww.divernet.com/index.shtml.

MELONTAharrastus on nykyisin myös mahdollista yhdistää venelomailuun, kun markkinoille on tullut koottavia ja jopa ilmalla täytettäviä kanootteja, jotka mahtuvat ainakin suurempien veneiden säilytystiloihin. Katso www.avokanootti.info ja www.foldingkayaks.org.

LINNUT, nuo lentelevät taustamuusikot, tulevat vesillä lähemmäksi kuin monessa muussa paikassa ja ovat siksi oivallinen veneilyn oheisharraste. Katso tunnistettavan yksilön kuva: www.lintukuva.fi tai kuuntele kaiken maailma tirppojen ääniä: dir.yahoo.com/Science/Biology/Zoology(kohta Ornithology).

KERÄILY muodossa tai toisessa on todella monen harraste, jonka kohteena voi olla lähes mikä tahansa Ferrareista tulitikkulaatikoihin ja kivistä julkkisten nimmareihin. Myös monet keräilyn lajikkeet voi yhdistää veneellä liikkumiseen. Vinkkejä osoitteista www.merkkinetti.com ja collectibles.about.com. Tai seuraa joutessasi vaikka missä eurosetelit seilaavat: www.eurobilltracker.com.

TAITEET JA KULTTUURI ovat myös perinteisiä hyviä harrasteita. Venelomalainen voi matkallaan vierailla teattereissa ja taidenäyttelyissä ja luonnollisesti lukea läjittäin hyviä kirjoja, mutta hän voi myös vaikkapa itse harrastaa kuvien tekemistä; joko sarjakuvien (www.kupla.net/akatemia) tai mikseipä akvarellien (www.wasp-art.skynow.co.uk).

SUKUTUTKIMUS on myös erittäin mielenkiintoista ja samalla yksi hyvä peruste reittisuunnittelulle: www.genealogia.fi. Voithan nimittäin lipua rannoissa asuvia sukulaisiasi tapaamaan. Tai kun vauhtiin pääsit, miksetpä yhtä lailla entisiä koulukavereitasi: www.koulukaverit.com.

Lähetä oma linkkivinkkisi

osoitteella kiti.westerback@otavamedia.fi (viestin aiheeksi ”Verkkovinkki”)

Lue myös nämä

X