Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Lappia uhkaavat ennätystulvat ja -virtaamat: lunta paikoin 140 senttiä

Hupaisaa tässä lumensyvyystilanteessa on se, että Helsingissä kuluneena talvena lunta oli enimmillään neljä senttiä, kun taas Lapissa on vähän väliä kolkuteltu ennätyksiä.

20.04.2020

KirjoittajaMarkus Mäntykannas

Lapissa lumensyvyysennätykset ovat paukkuneet pitkin talvea. Sodankylässä tehtiin pääsiäismaanantaina kaikkien aikojen lumensyvyysennätys, kun hanget kasvoivat 122-senttisiksi. Edessä voi olla vaikea tulvakevät. Veneiden kiinnityksetkin kannattaa tarkistaa jokien varrelta ennen kuin sulaminen pääsee kunnolla vauhtiin.

Ennätyslumisen talven taustalla on vilkas matalapainetoiminta ja lauha talvi. Tämä yhdistelmä on pumpannut Lappiin runsaita lumisateita ja ensimmäiset ennätykset rikottiin jo joulun alla. Nyt muutamalla paikkakunnalla lunta on 120-130 senttiä, Kainuun Puolangalla liki 140 senttiä.

Lumien äkkisulamisen kannalta pahin skenaario olisi nyt hyvin lämmin ja sateinen sää. Vesisateet sulattavat hankia tehokkaasti ja saavat jokien virtaamat kasvamaan. Erityisen tulvaherkkiä alueita löytyy tällä hetkellä Kainuusta, Koillismaalta ja Etelä-Lapista, missä vedenkorkeus on jo entuudestaan hyvin korkealla. Tulvavaroituksia kannattaa seurata Ympäristökeskuksen sivuilta.

Tyypillisesti Lapin tulvahuiput koetaan huhtikuun loppupuolella ja toukokuussa, kun lumien sulaminen pääsee kunnolla vauhtiin. Tällä hetkellä näyttää siltä, että sää pysyy Lapissa ainakin tämän viikon ajan vielä melko viileänä, eli äkkisulamista ei ole näköpiirissä. Sitä vastoin lumensyvyys saattaa kasvaa entisestään.

Runsas lumitilanne voi myöhemmin keväällä altistaa myös lumivyöryille tuntureissa, kun suuret lumimassat lähtevät liikkeelle auringon sulattaessa pintakerrosta. Kaikkien aikojen lumensyvyysennätykseen on kuitenkin vielä matkaa, sillä 19. huhtikuuta vuonna 1997 Kilpisjärvellä mitattiin peräti 190 sentin nietokset.

Viralliset lumensyvyyshavainnot tehdään kesäaikana yhdeksältä ja talviaikana kahdeksalta aamulla. Hupaisaa tässä lumensyvyystilanteessa on se, että Helsingissä kuluneena talvena lunta oli enimmillään neljä senttiä, kun taas Lapissa on vähän väliä kolkuteltu ennätyksiä.

X