Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Kysy asiantuntijalta: Pieni väistää aina isoa väylillä

18.07.2020

KirjoittajaVeneen toimitus

Vesiliikennelain 15§ mukaan esimerkiksi alle 7 metrin pituisten purjevoimalla kulkevien purjeveneiden on pysyteltävä poissa yli 12 metrin pituisten moottoriveneiden ja kaikkien muidenkin vesikulkuneuvojen tieltä yleisillä kulkuväylillä. Mutta, jos eivät pysy, ovatko väistämisvelvollisuudet kuitenkin normaalit, eli myös yli 12 metrin pituisen moottoriveneen kuuluu väistää purjevoimalla liikkuvaa alle 7 metrin pituista purjevenettä? En tarkoita nyt muita rajoittavia ja väistämisvelvollisuuksiin vaikuttavia seikkoja. Sama pykälä koskee myös alle 7 tai yli 12 metrin pituisten purjeveneiden kohtaamista yleisillä väylillä. Veneiden pituuksien erottaminen voi olla vaikeaa.

Nimimerkki 12,16 m


Ylikonstaapeli Jarmo Niininen, Helsingin venepoliisista vastaa:

Uuden vesiliikennelain 14 §:ssä puhutaan meriteiden sääntöjen noudattamisesta ja 15 §:ssä kerrotaan poikkeukset siihen, mitä 14 § säädetään. Eli tämä tarkoittaa sitä, että:

1) soutuveneiden ja niihin rinnastettavien vesikulkuneuvojen

2) alle 7 metriä pitkien ja alle 7 solmua moottorilla kulkevien veneiden  ja

3) alle 7 metriä pitkien purjeilla kulkevien purjeveneiden

on pysyttävä yli 12 metriä pitkien alusten tieltä pois yleisillä kulkuväylillä liikkuessaan.  Tämä samalla tarkoittaa myös sitä että, jos nämä liikkuvat yleisillä kulkuväylillä, ne silloin väistävät kaikkia yli 12 metrisiä aluksia ja niiden pitää myös näyttää hyvissä ajoin, että ryhtyvät toimenpiteisiin pysyäkseen yli kaksitoistametrisen aluksen tieltä pois.

 

Lue myös nämä

X