Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Jutut

Kuukauden vene: Viatoris – Gdanskin kaunotar

Palkittu superjahti Viatoris osoittaa käytännössä, kuinka kauas puolalaiset telakat ovat edenneet kommunistiaikojen troolariteollisuudesta.

16.07.2019

KirjoittajaPasi Nuutinen

Elokuussa 1980 Gdanskin telakka oli koko maailman huomion kohteena. Muhkeaviiksinen Lech Wałęsa johti työläisten lakkoliikettä, joka oli ensimmäisiä suuria merkkejä koko kommunistisen maailma pian alkavasta romahduksesta.

Telakka-alue on paikallaan edelleen, mutta nyt siellä toimii yhden valtiollisen sijaan kymmenittäin yksityisiä laivanrakentajia. Yksi niistä on Conrad Shipyard, jonka historia heijastaa ympäröivän maailman muutosta. Samat miehet, jotka sosialismin aikana rakensivat karuja troolareita, tekevät nyt huiman ylellisiä luksusjahteja.

Esimerkiksi käy juuri Vuoden Superjahdiksi valittu C133 Viatoris. Se voitti sarjansa (alle 500 GT ja 30–47,9 m ja kyllä, suuremmille jahdeille on eri sarjat). Kukaan ei ole veistellyt vitsejä halpatuotantoveneestä, vaikka voitto on puolalaisveistämölle ensimmäinen. Tässä hintaluokassa ymmärretään erittäin hyvin, että laatutason määrittää ennen kaikkea tilaaja, vasta sitten tilauksen toteuttaja.

Raati kiitti Viatorista siitä, että laivamaisesta koostaan huolimatta se onnistuu näyttämään raikkaan huvivenemäiseltä. Voimakkaasti ja korkealle kaartuvan keulan takana kannet nousevat sulavasti kuin urheilullisessa kruiserissa. Kansia piisaa, ja niissä on jouduttu ratkomaan kovin erilaista tilankäyttöä, kuin tavallisissa veneissä.

Yläkannelle on soviteltu sekä sauna että uima-allas baarin lisäksi. Seuraavalla kannella on ammattitasoinen ohjaamo sekä kaksi salonkia cocktailsohvineen ja baareineen. Pääkannella omistajien sviitti ulottuu läpi laivan, ja sen kruunaavat molemmin puolin hydraulisesti ulos työntyvät parvekkeet. Suuri ruokasali jatkuu perän ja laitojen aurinkoterasseille. Alakannella ovat vierashytit ja -sviitit, henkilökunnan tilat sekä talli kahdelle yhteysveneelle.

Kaikkialla materiaalit ja tyyli ovat tasoa, jonka viiden tähden hotellitkin tavoittavat vasta parhaissa huoneissaan.

Gdanskin telakan lakoista on kohta 40 vuotta. Sen aikaisista troolareista Conradin luksukseen on matkaa valovuosi.

X