Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Kuukauden vene: Swan 98 − Uusi joutsen Cannesiin

Suomalais-italialaisen yhteistyön kauneimpia hedelmiä lienevät Nautorin valmistamat Swan-purret. Niistä viimeisin, 98-jalkainen seilaa heti Cannesin näyttelyn tähdistöön.

11.09.2020

Kirjoittajapasi nuutinen

Nykypurret ovat kaikki samannäköisiä, kuulee joskus sanottavan. Kunpa olisivatkin, ja kunpa ne olisivat silloin Swanien näköisiä. Jotenkin Nautor onnistuu kerta toisensa jälkeen yhdistämään klassisia ja moderneja linjoja niin, että tulos näyttää yhtä aikaa tuoreen raikkaalta ja perinteisen arvokkaalta.

Tämä pätee myös uusimpaan veneeseen. Pystykeulainen, leveärunkoinen German Frersin piirtämä Swan 98 on kiilamaisine ruffeineen eittämättä moderni. Samalla hienovarainen ketka laidassa ja elegantisti nouseva perä soittelevat harmonisia kaikuja historiasta.

Pinnan alle kätkeytyy uusinta tekniikkaa kahdessakin mielessä. Hydraulinen teleskooppiköli on piilevä taidonnäyte. Ajossa sen syvyys on lähes viisi metriä, mutta kun haetaan satamia tai ankkuripaikkoja eksoottisista laguuneista, sitä nostetaan kahden metrin verran. Kaksoisperäsimilläkin tavoitellaan nyt paremman pidon ohella syväyksen kohtuullistamista.

Rungon ja kannen corecell-ytimen molemmin puolin on pre-preg-hiilikuitua. Nautor on tehnyt muotitkin samasta materiaalista hallitakseen tarkasti kuivumisprosessia: se tapahtuu veistämön uudessa lämpöhallissa, jossa jopa näin suuri vene voidaan valmistaa yhtenä kappaleena.

Swanien perintöön ja imagoon kuuluu riittävä suorituskyky ylpeään esiintymiseen kilparadoilla. Niinpä myös 98 on saatavilla kilparikillä, jossa leveähuippuisen isopurjeen kesyttämiseksi hiilikuitumastoa hallitaan ylimääräisillä barduunoilla ja genaakkerin puomi kasvatetaan tuplamittoihin. Silti vene on ennen kaikkea matkapursi ja sisustettu tyydyttämään vaativaa makua pitkillä etapeilla.

Tilaratkaisuja on kaksi. Omistajan sviitti on keulassa tai perässä, kummassakin tapauksessa poikki rungon ulottuen. Toisessa päässä ovat miehistön asuin- ja työtilat, kuten pentteri. Keskellä venettä on konehuoneen ja teknisten tilojen päälle asettuva suuri salonki. Vieraskajuutat (sviittejä nekin) sijoittuvat siitä keulaan ja perään päin. Genovalainen arkkitehti Misa Poggi on laatinut neljä eri sisustusteemaa väri- ja materiaaliyhdistelmiä vaihdellen.

Swan 98 on ns. semi-custom -pursi. Se tarkoittaa, että vaikka jo vakiopurreksi katsottava versio hipoo täydellisyyttä lähes millä silmillä tahansa tarkasteltuna, veistämö on hyvin valmis täyttämään vielä erityisempiä toiveita.

Niitä voi odottaa mahdolliselta asiakaskunnalta. Swan 98 ensiesitellään Cannesin venenäyttelyssä, Ranskan Rivieran sydämessä ja paraatipaikalla dolcevitaa elävän jetsetin kannalta. Se on juuri oikea yleisö suomalaissyntyiselle joutsenelle.

Pituus 29,60 m, leveys 6,97 m, syväys 4,9-3,2 m, uppoama 63,9 tn, kölipaino 22,0 tn, purjeala 472,5 m², moottori 305 hv Cummins QSB, lisätiedot Nautor

X