Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Kuukauden vene: Spirit 111 Geist – Tilataidetta vesillä

Spirit 111 on mykistävä yhdistelmä sisäistä ja ulkoista kauneutta. Edellinen henkii perinteitä, jälkimmäinen eleganttia modernismia.

31.10.2020

Kirjoittajapasi nuutinen

Viimeksi Britanniassa valmistui näin suuri puinen sluuppi 1930-luvulla. Se oli J-luokan pursi Shamrock V, legenda sinänsä.

Kulta-ajan loistoa henkii myös Geist, jonka puisiin luksuspursiin erikoistunut veistämö Spirit Yachts laski vesille heinäkuussa. Varalaita on matala, keulan ja perän ylitykset pitkiä, runko gasellimaisen solakka ja 450 m² valkoiset purjeet valtavat.

Vene on silti moderni. Epoksi-mahonkirunko on teräskaarien päällä. Masto ja puomi ovat hiilikuitua. Purjeet on tehty kierrätettävästä materiaalista, propulsio on sähköinen ja energian kulutusta minimoidaan älyohjelmilla, vaikka mukavuuksista ei ole tingitty. Kylmätilojen ja kuumavesisäiliöiden eristeet ovat avaruusaluksista lainattua cryogeeliä.

Todellinen yllätys on omille poluilleen lähtenyt sisustus. Tilaaja on erityisen innostunut luonnonmuotoja hyödyntävästä arkkitehtuurista. Muotoilun lähtökohdaksi annettiin Arizonassa sijaitseva Antelope-kanjoni. Se on tunnettu muinaisten jokien satumaisiin muotoihin uurtamista hiekkakivimuodostelmistaan. Sama henki piti vangita jahdin sisälle. Veneen keskeltä pyöreästä salongista käytävät kajuutoihin lähtevät sirosti kuin virtaukset purossa. Kaikki pinnat ovat kaarevia, luukut ja ovet on upotettu niihin ilman näkyviä karmeja ja kahvoja. Ne avautuvat ja sulkeutuvat liiketunnistimilla, jotka ohjaavat myös ledivalaistusta vuorokaudenaikoihin mukautuvilla ohjelmilla.

Kaksi täysin varustettua vieraskajuuttaa on salongin peränpuolella, yksi sen edessä. Keulan täyttää omistajien ylellinen sviitti. Omaperäinen, orgaaninen muotokieli korvaa tavanomaiset laipioit kaartuvilla seinillä. Jokainen vuode lepää kaaren alla, kuin kukan teriö sen lehtien suojissa.

Työmäärä on huima. Pelkästään salongin kerrotaan vieneen yli 2 000 työtuntia. Viimeistelyn taso mykistää, jopa pesutilojen altaat on koverrettu umpipuusta.

Ei ihme, että Geistin teknisissä tiedoissa mainitaan suunnittelijoiden lisäksi puusepät nimiltä: tämän ovat tehneet mestarit Will Fennell ja Ben Jackson.

Geistin kaikki puutavara on vastuullisesti kasvatettua: mahonkia, tiikkiä ja amerikkalaista pähkinäpuuta.

Spirit Yachts

Spirit 111 ”Geist”

Pituus 33,9 m, leveys 6,4 m, syväys 4,05 m, uppoama 58 000 kg, purjeala 450 m², moottori Torqeedo Deep Blue 100 kW, akusto 4 x 40 kWh BMW lithium, suunnittelija Sean McMillan, Jonathan Rhodes, valmistaja Spirit Yachts, Iso-Britannia

Lue myös nämä

X