Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Kuukauden vene: SH Minerva – Stadista napavesille

Helsingissä laskettiin vesille uudenlainen risteilyalus, joka vie luonnonystäviä luksusmatkoille äärimmäisen korkeille leveysasteille.

30.08.2021

Kirjoittajapasi nuutinen

Kuvaajahelsinki shipyard

Risteilyistä tulee monelle mieleen ensin ruotsinlaivat, sitten turistikaupungista toiseen kiertävät jättiläiset. Ihan eri genreä on kesäkuussa Helsinki Shipyardilta valmistunut SH Minerva.

Laiva on jäävahvistusluokkaa Polar Class 5, jolloin se voi kulkea vielä lähes metrin paksuisessa jäässä. Se on täysin omavarainen jopa 40 vuorokautta tai huimat 8 000 meripeninkulmaa. Se ei päästää jätteitä mereen lainkaan: lasit murskataan, tölkit ja lajiteltu talousjäte puristetaan, biojäte pakastetaan, käyttövesi kierrätetään ja puhdistetaan – ja säilötään silti tankkiin vasta satamissa poistettavaksi.

Erikoisia ominaisuuksia vaaditaan erikoisissa kohteissa. Minervan tilannut varustamo Swan Hellenic keskittyy risteilemään hyvin eksoottisissa luontokohteissa, ja kuuluu lajissaan pisimpien perinteiden toimijoihin.

SH Minerva lähtee ensimmäisellä kaudellaan kohti etelänapaa. Sitten laiva suuntaa Kanadan ja Venäjän pohjoispuolisille arktisille vesille. Omavaraisuus on turvallisuustekijä, sillä apua ei noille seuduille saa kädenkäänteessä. Samalla on tärkeää, ettei herkkiä alueita pilata: sitä eivät sulattaisi asiakkaat, vaativan tason luonnonystävät. He maksavat reissuista jopa tuhannen euron vuorokausihintaa, joten laivan toimintojen pitää olla ehdottoman tip-top.

Risteilylaivaksi pienehkö Minerva pääsee hyvin kiinnostaviin luonnonsatamiin, joihin tutustutaan tarkemmin opastetuilla pienryhmäretkillä kumiveneillä, kajakeilla ja maavaelluksilla. Laivalla on ammattitasoinen tutkimuslaboratorio ja viimeisimmällä audiovisuaalisella tekniikalla varustetut luentotilat sekä laaja meriaiheinen kirjasto. Toki myös ylelliset kylpylätilat uima-altaineen sekä korkeatasoinen ravintola.

Helsinki Shipyard valikoitui laivan valmistajaksi pitkien jäänmurtajaperinteidensä ansiosta. Panostus matkustajien viihtyisyyteen on uusi haaste niin suunnittelulle kuin toteutukselle. Tilaaja on kiittänyt telakan näkemystä siinä, kuinka uuden polven expedition-risteilijä ottaa huomioon matkustajien ja ympäröivän luonnon yhteyden. Vaikka kuljetaan kylmissä ja haastavissa oloissa, avoimia kansia riittää ja hyteistä on alustyyppiin nähden poikkeuksellisen hyvät näkymät luontoon.

Hyvät ovat Helsinki Shipyardinkin näkymät. Työn alla on jo toinen samanlainen ja yksi suurempi sisaralus.

SH Minerva

Pituus 113,0 m, leveys 20,2 m, syväys 5,45 m, bruttovetoisuus 10 559 tn, nopeus avovedessä 14 kn, matkustajapaikkoja 152, miehistö 120 henkeä, propulsioteho 4,6 MW, koneisto diesel-sähkö, valmius täyssähkölle.

Lisätiedot Helsinki Shipyard

X